Campionatul Mondial de Handbal: Brazilia ne-a executat sumar

Brazilia – România 33 – 28 (14 – 11)

Ceea ce era inimaginabil până acum o săptămână, a devenit realitate joi noaptea: naţionala feminină de handbal a României a fost învinsă fără drept de apel de Brazilia fără să conducă pe tabela de marcaj măcar o singură dată pe parcursul a 60 de minute.

A nu avea niciodată avantaj în faţa unei echipe din coada eşalonului doi al handbalului mondial, a nu avea nici cea mai mică şansă în faţa unei astfel de echipe este, nu ruşinos, ci dramatic. Faptul că Brazilia a jucat în faţa propriilor suporteri nu reprezintă o scuză pentru echipa noastră.

După evoluţiile modeste împotriva echipelor din urnele valorice 4, 5 şi 6, un rezultat pozitiv împotriva Braziliei (echipă extrasă din a 3-a urnă valorică) era dificil de anticipat. Brazilia s-a distrat cu Cuba (37-21), nu a avut probleme cu Japonia (32-24) şi a remontat senzaţional, de la 10-17 la pauză cu Franţa, învingând-o cu 26-22 cu 24 de ore înainte de meciul cu fetele noastre.

La fel de dificil de anticipat era însă că joi noaptea vom vedea o echipă a României care aă nu reulească să opună o minimă rezistenţă în faţa unui adversar în faţa căruia nu pierduse niciodată.

Timp de 60 de minute, România nu a fost niciodată în avantaj pe tabela de marcaj. O singurp dată, în minutul 7.36 am reuşit să egalăm situaţia: 4-4. În rest, tot jocul a „curs” în avantajul gazdelor. Din minutul 10, până la pauză, braziliencele au condus în permanenţă cu 3 sau 4 goluri, cu excepţia minutului 23.50, când distanţa s-a redus la două goluri. La pauză, 14-11 pentru Brazilia. În repriza a II-a, ne-a mai apropiat la 2 goluri în minutul 32.06, după care s-a jucat până la final cu diferenţe între 3 şi 6 goluri pentri gazde.

Am jucat din nou prost, nu am reuşit să surprindem cu nimic adversarul. Procentajul aruncărilor fără gol al echipei noastre a fost de 44%, în timp ce pasivul braziliencelor a fost de 31%. Din nou nu am avut poartă. Tereza Pâslaru a apărat doar 9 aruncări din30, în timp ce Talida Tolnai, niciuna din 12. Se poate spune că am avut noroc de faptul că nici portarul Brazilie, Chana Masson nu a fost în zi prea bună, altfel consemnam o înfrângere şi mai usturătoare. Apărarea României a fost un veritabil schweiţer. Am primit 10 goluri (din 12 acţiuni) de pe linia de 6 metri şi 8 goluri (din 14 acţiuni) de pe extreme. În atac ne-am bazat doar pe aruncările de la distanţă, extremele au fost zero, doar 3 goluri din 5 aruncări !!!, iar de pe semicerc am înscris 6 goluri din 12 aruncări. De fapt, aici a fost cheia meciului: apărare sub orice critică şi ineficienţă în atac la semicerc şi pe extreme. De menţionat că şi la meciul contra Japoniei „nu am avut” extreme, nici în atac şi nici în apărare.

Un egal cu Franţa, cel mai bun rezultat

Paradoxal, pentru echipa noastră, o victorie contra Franţei nu numai că nu ne ajută, dar ne şi încurcă. Învingând Franţa, ocupăm locul 2 în grupă şi avem cele mai mari şanse (65%) să jucăm în optimi cu Suedia sau cu Croaţia (35%). Un meci cu Suedia este foarte, foarte dificil pentru România în situaţia în care se prezintă acum echipa (nici cu Croaţia nu este deloc uşor), dar un eventual succes ne aduce în sferturile în faţa Rusiei, şi…suntem victime sigure. În schimb, un egal, ne plasează pe locul 3 în grupă şi în acest caz şansele cele mai mari sunt să întâlnim în optimile de finală Croaţia (65%) şi mai mici (35%), Suedia. O victorie în optimi ne-ar aduce în sferturi în acest caz (aproape sigur) învingătoarea dintre Norvegia şi Korrea de Sud, ambele echipe fiind mai accesibile decât Rusia.

Nu este însă exclus ca şi Franţa să-şi facă şi ea calcule similare şi să „dorească” să piardă meciul cu România. Pentru că una este să ai în faza eliminatorie pe partea de tablou, Suedia şi Rusia şi alta este să mergi pe traseul Croaţia-Norvegia în cealaltă parte a tabloului.

În schimb, dacă fetele noastre pierd în faţa Franţei în această seară (la ora actuală Franţa este favorită într-un joc cu România), atunci ocupăm locul 4 în grupă şi jucăm optimile de finală contra Danemarcei, ceea ce este echivalent cu achiziţionarea biletelor de avion pe ruta Sao Paolo – Bucureşti. O înfrângere cu Franţa, va scoate şi mai mult în evidenţă nepermisul meci egal făcut cu Japonia, când într-un minut şi 27 de secunde, fetele noastre au pierdut avantajul de trei goluri pe care îl aveau. Va scoate şi mai mult în evidenţă cele două mari erori tehnice făcute de Chirilă şi Vărzari şi, mai ales, catastrofala greşeală a antrenorului Radu Voina care, cu 5 secunde înainte de final, când aveam atac în dublă inferioritate numerică la scorul de 28-27, nu a cerut time-out. Cu o victorie împotriva Japoniei, eram acum siguri de locul 3. Adică locul cel mai convenabil după înfrângerea din faţa Braziliei.

Să nu dăm vina pe arbitraj

În buna tradiţie românească, deja unul din oficioasele sportive (ProSport) a titrat după meci în cel mai pur stil antedecembrist: „«Ajutată» de arbitri, România spune adio primului loc”. Prezentând astfel situaţia, ne facem un uriaş deserviciu. Cum poate influenţa un arbitru un meci în care o echipă, timp de peste 50 de minute nu se apropie măcar la un gol da adversar? Cum poţi pierde pe mâna arbitrilor când joci „fără poartă” şi cu o apărare pe semicerc în zi catastrofală? Nu în ultimul rând să vedem şi ceilalţi indicatori la care ne puteau „ajuta” arbitri: Brazilia a primit 5 aruncări de la 7 metri, noi 6 (am ratat una); Brazilia a avut 7 eliminări de 2 minute, noi 6. Orice comentariu este de prisos.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.