Când părinţii sunt plecaţi…

Programul de evenimente conexe care însoţeşte expoziţia Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români continuă în luna ianuarie cu o seară de film, intitulată Când părinţii sunt plecaţi…. Pe data de 21 ianuarie, cu începere de la ora 19.00, va avea loc proiecţia filmelor Calea Dunării şi Waiting for August la Muzeul Culturilor Europene din Berlin, eveniment organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Berlin.

Expoziţia Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români a fost vernisată pe data de 20 noiembrie şi va putea fi vizitată până pe 24 aprilie 2016, bucurându-se până în prezent de un mare succes. Până la sfârşitul anului trecut i-au trecut pragul peste 9.000 de vizitatori. Acest amplu proiect expoziţional, organizat de ICR Berlin în colaborare cu Departamentul Europa centrală şi de sud-est din cadrul Muzeulului Culturilor Europene din Berlin (Koordinierung Ostmittel- und Südosteuropa am Museum Europäischer Kulturen), prezintă într-o formă inedită diferite aspecte ale migraţiei şi boomului din construcţii în regiunile din Nordul României.

Seara de film Când părinţii sunt plecaţi... este dedicată temei Euro-orfanilor, prezentând prin intermediul a două filme premiate şi apreciate de către publicul de specialitate situaţia copiilor lăsaţi în ţară, singuri sau în grija rudelor, în timp ce părinţii muncesc în străinătate.

Calea Dunării

România, 2013, Regie: Sabin Dorohoi, scurtmetraj, 13′

Ionuţ, un băieţel de 7 ani, trăieşte împreună cu bunicul lui într-un sat românesc de pe Dunăre. Părinţii lucrează în străinătate, la Viena, iar băiatului îi este tare dor de ei. Cum Ionuţ a dezvoltat o relaţie deosebită cu fluviul, în curând va încerca să reînnoade legătura cu părinţii lui, pornind într-o călătorie pe apă.
Filmul Calea Dunării s-a calificat în competiţia oficială a celebrului Festival Palm Springs ShortFest, a primit în 2013 Premiul Publicului la Montpellier („Young Audience Award”), iar în 2014 Premiul Publicului la Festivalul de la Roma.

Waiting for August

Belgia, 2014, Regie: Teodora Ana Mihai, film documentar, 88′

Georgiana Halmac va împlini în iarna aceasta cincisprezece ani. Ea trăieşte în oraşul Bacău din România împreună cu cei şase fraţi. Mama lor a fost nevoită să îşi părăsească copiii pentru a le asigura existenţa, lucrând în Italia, în oraşul Torino. Nu se va întoarce înainte de începerea verii. Georgiana este nevoită să improvizeze din mers, conversaţiile telefonice cu mama ei fiind singurele puncte de reper.

Debutul regizoarei Teodora Ana Mihai a fost desemnat cel mai bun documentar la cea de-a 49-a ediţie a Festivalului de Film de la Karlovy Vary, obţinând totodată şi Premiul pentru cel mai bun lungmetraj internaţional (Best International Feature) la Festivalul Internaţional de Documentare Hot Docs, Toronto. Juriul acestui ultim eveniment a justificat alegerea sa prin următoarele cuvinte: „Ceea ce face Waiting for August cu adevărat special este faptul că până la sfârşitul filmului spectatorul va fi râs şi plâns deopotrivă, devenind un membru al familiei”. Filmul se numără printre cele mai bune 25 de documentare din 2014, într-un clasament realizat de prestigioasa revistă cinematografică britanică Sight & Sound, fiind totodată nominalizat în acelaşi an la premiile decernate de Academia de Film Europeană, la categoria cel mai bun documentar.

Sabin Dorohoi este regizor şi producător român, care a realizat un număr important de filme de scurt metraj. Ultimele sale cinci producţii filmice – „Ghela”, „Dreaming of Galapagos”, „Clopotul”, „Fata din Transilvania”, „Calea Dunării” – au fost recompensate cu peste 20 de premii internaţionale, printre care amintim cele oferite de Festivalul de film Est European de la Hollywood, Palm Springs ShortFest, festivalurile de la Roma, Geneva, Reykjavic, Chicago sau Regensburg.

Teodora Ana Mihai s-a născut în 1981, la Bucureşti şi a emigrat în urmă cu 25 de ani din România în Belgia. A studiat arta cinematografiei în SUA, la Sarah Lawrence College (New York). La întoarcerea în Belgia a realizat „Waiting for August„, un documentar care a impresionat juriile unor numeroase festivaluri din Europa, Australia şi SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.