Strălucește cel mai mult în cosmos

O galaxie alimentată de gaura neagră cu cea mai rapidă creştere înregistrată vreodată este cel mai strălucitor obiect cosmic din Universul cunoscut, a constatat un studiu la care au colaborat mai multe echipe de cercetători, informează Xinhua.

O echipă condusă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Naţională din Australia (ANU) a detaliat descoperirea din 2022 a acelei găuri negre, care devorează echivalentul unui Soare în fiecare zi, precum şi descoperirea ulterioară a faptului că galaxia pe care o alimentează este cel mai strălucitor obiect din Universul cunoscut.

Gaura neagră, care a fost detectată pentru prima dată în 2022, există într-un quasar – nucleul unei galaxii îndepărtate alimentat de o gaură neagră supermasivă care atrage material cosmic – şi are o masă de aproximativ 17 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Studiul publicat luni a confirmat că acesta este cel mai strălucitor obiect cunoscut din Univers.

Cercetătorii au declarat că a fost o surpriză pentru ei faptul că gaura neagră a rămas nedetectată atât de mult timp.

„Rata sa incredibilă de creştere înseamnă, de asemenea, o eliberare uriaşă de lumină şi de căldură”, a declarat Christian Wolf, autorul principal al studiului şi cercetător la ANU, într-un comunicat de presă.

„Aşadar, acesta este, de asemenea, cel mai luminos obiect cunoscut din Univers. Este de 200 de trilioane de ori mai strălucitor decât Soarele nostru”, a adăugat el.

Lumina provenită de la acea gaură neagră a călătorit 12 miliarde de ani-lumină pentru a ajunge pe Pământ.

Cercetătorii au descoperit că discul de acreţie din jurul găurii negre are un diametru de 7 ani-lumină – fiind cu 50% mai mare decât distanţa dintre sistemul nostru solar şi cea mai apropiată stea din galaxia noastră (Calea Lactee).

Christian Wolf a descris discul ca fiind un model de păstrare a materialului cosmic ce aşteaptă să fie devorat de gaura neagră, unde temperaturile depăşesc 10.000 de grade Celsius.

Acest studiu a fost realizat în colaborare cu Universitatea din Melbourne, European Southern Observatory şi Universitatea Sorbona din Franţa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Așa-numita „prima imagine a unei găuri negre” afirmă de fapt ipoteza cosmologiei plasmatice conform căreia obiectul dintr-un nucleu galactic este un plasmoid, un fenomen de stocare a energiei de ultra-înaltă densitate. Citat din Phys.org despre ,,descoperirea șocantă” a stelelor cu masă mică care se formează la doar trei ani lumină distanță de ipotetica gaură neagră supermasivă din Sagittarius A: ,,La această distanță, forțele conduse de gaura neagră supermasivă ar trebui să fie suficient de energice pentru a rupe norii de praf și gaze înainte ca acestea să poată forma stele.”. Dacă excluderea gravitației nu face nicio diferență pentru model, atunci aceasta înseamnă că gravitația este un fenomen electromagnetic. Dar din moment ce gravitația este de 10^39 de ori mai slabă.. cine o va măsura? Am văzut o gaură neagră.. Când mă uit la teoria relativității a lui Einstein si a Bing Bang-ului.. Sunt goale de sens și nici măcar iluminarea nu poate scăpa de acolo. Știința modernă este ca o religie bazată pe minciună și manipulare, aproape nimic nu este real. Titlurile academice inseamnă de mai multe ori că ai reușit să memorezi falsurile care au fost condiționate în tine. Multe din doctoratele actuale sunt hârtii care afirmă că spalarea creierului a funcționat.

  2. Eu mu inteleg cum se arunca tot felul se oameni de stiinta sa comenteze niste observatii colectate acum dar care se fapt sumt pentru evenimente petrecute acum cel putin cateva milioane de ani. Chiar asa tampiti ne cred. Inteleg ca vesticii sunt tembeli prin definitie dar acum si chinezii. De jurnale nu comentez caci sint in afara problemei. E o carte (si un serial) Three bodies. Nu ma simt curcan sau gascan gata de sacrificat. Mai sunt unii, nu multi, care gandesc. Dar din ce in ce mai putin.

  3. Toți Pulsarii sunt folositori pentru cercetarea în astrofizică datorită modului în care dimensiunea și densitatea lor îi face să se comporte extrem de”…..acest citat este analogia perfectă pentru astrofizicienii înșiși, fiind că sunt extraordinar de denși și se comportă extrem de [ ciudat] – atunci când se confruntă cu dovezi observaționale, distrug complet modelul oficial despre modul în care funcționează Universul. Abandonul fizicii plasmei cu mai bine de 100 de ani în urmă a provocat o stagnare în progresul uman în înțelegerea cosmosului și a locului nostru în el. Oameni aparent inteligenți încă par să aibă probleme cu privitul în telescopul lui Gallileo (măcar..) până astăzi, fiind captivi încă în mituri ca Big Bang, pământul plat, relativitate, găuri negre, stele neutronice și așa mai departe. Ce spuneți de efectul plasmatic Z-pinch de-a lungul liniilor cosmice de transmisie alimentate de curenți Birkeland ca forță creatoare? După cum a spus Walter Russell, nu există început și nu există sfârșit. Universul este Etern și Infinit.

  4. Nenumărați ultra-specialiști pe aici… niciunul nu observă că pentru spațiu se folosește denumirea rusească, cosmos. Jenant…

  5. CÓSMOS s.n. (La vechii greci) Universul considerat ca un sistem, ca un tot unitar și armonios. Lumea care ne înconjură, nemărginită în spațiu și în timp; univers.

    Cosmosul este universul. Folosirea cuvântului cosmos în locul cuvântului univers implică o privire asupra universului ca un sistem sau entitate complexă și ordonată; opusul haosului.
    Filosoful Pitagora/(579-495 BC), profesorul lui Zalmoxis/550 BC, este cel care a folosit primul termenul cosmos (greaca veche: κόσμος) pentru a se referi la ordinea universului.

    Un quasar este o gaura neagra (BH) suprmasiva, care se formeaza in mod exploziv, in centrul unei galaxii.
    Orice galaxie, prezinta in centrul sau o gaura neagra supermasiva.
    In centrul Galaxiei noastre (Calea Lactee) se afla o gaura neagra supermasiva de 4 milioane de mase solare, aflata in prezent intr-o faza calma (si nu activa/post quasar).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.