Omul care a revoluţionat lumea. „Nu am aparţinut niciodată ţării mele”

Se împlinesc 145 de ani de la naşterea lui Albert Einstein, Considerat cel mai important om de ştiinţă al secolului al XX-lea, Albert Einstein a revoluţionat gândirea ştiinţifică cu noi teorii despre spaţiu, timp, masă, mişcare şi gravitaţie, evidenţiază Academia Naţională de Ştiinţe din SUA pe site-ul www.nasonline.org, citată de Agerpres. Einstein se considera un cetăţean al lumii.

A trăit în mai multe ţări europene înainte de a se muta în Statele Unite şi, de asemenea, a călătorit mult, vizitând ţări precum Palestina, Argentina, Brazilia şi Uruguay. „Simţul meu înflăcărat al justiţiei sociale şi al responsabilităţii sociale a contrastat întotdeauna în mod ciudat cu lipsa mea pronunţată de a avea nevoie de contact direct cu alte fiinţe umane şi comunităţi umane. Sunt cu adevărat un ‘călător singuratic’ şi nu am aparţinut niciodată ţării mele, casei mele, prietenilor mei, sau chiar familiei mele apropiate, din toată inima; în faţa tuturor acestor legături, nu mi-am pierdut niciodată sentimentul distanţei şi nevoia de singurătate…”, spunea fizicianul în eseul ”The World As I See It”, publicat pe https://history.aip.org.

Albert Einstein s-a născut la Ulm, în Wurttemberg, Germania, la 14 martie 1879. Şase săptămâni mai târziu, familia s-a mutat la Munchen, unde Albert a început şcoala la Gimnaziul Luitpold.

Şi-a continuat studiile la Aarau, Elveţia, iar în 1896 a intrat la Şcoala Politehnică Federală Elveţiană din Zurich, unde s-a pregătit pentru profesia de profesor de fizică şi matematică. În 1901, anul în care şi-a obţinut diploma, a dobândit cetăţenia elveţiană şi a acceptat un post de asistent tehnic în Oficiul Elveţian de Brevete. În 1905, şi-a obţinut diploma de doctor, aminteşte biografia publicată pe www.nobelprize.org.

În perioada în care a lucrat la Oficiul de Brevete, a produs o mare parte din lucrările sale remarcabile şi în 1908 a primit titlul academic ”Privatdozent” în Berna. În 1909, a devenit profesor extraordinar la Zurich, iar în 1911 profesor de fizică teoretică la Praga. În anul următor, a revenit la Zurich pentru a ocupa un post similar.

În 1914, a fost numit director al Institutului de fizică ”Kaiser Wilhelm” şi profesor la Universitatea din Berlin.

A devenit cetăţean german în 1914 şi a rămas la Berlin până în 1933, când a renunţat la cetăţenie din motive politice şi a emigrat în America pentru a ocupa funcţia de profesor de fizică teoretică la Princeton. A devenit cetăţean al Statelor Unite în 1940 şi s-a retras din postul său în 1945, mai arată sursa citată.

Einstein a părut întotdeauna să aibă o viziune clară asupra problemelor fizicii şi hotărârea de a le rezolva. Avea o strategie proprie şi era capabil să vizualizeze principalele etape pe drumul către obiectivul său. El a considerat realizările sale majore drept simple trepte pentru următorul progres, potrivit site-ului Nobel.

La începutul cercetării sale ştiinţifice, Einstein şi-a dat seama de insuficienţa mecanicii newtoniene, iar teoria sa specială a relativităţii a rezultat dintr-o încercare de a reconcilia legile mecanicii cu legile câmpului electromagnetic. El s-a ocupat de probleme clasice de mecanică statistică şi de probleme în care acestea au fost îmbinate cu teoria cuantică: aceasta a condus la o explicaţie a mişcării browniene a moleculelor. A investigat proprietăţile termice ale luminii cu o densitate scăzută de radiaţie, iar observaţiile sale au pus bazele teoriei fotonice a luminii.

Încă din primele sale zile la Berlin, Einstein a postulat că interpretarea corectă a teoriei relativităţii speciale trebuie să furnizeze şi o teorie a gravitaţiei şi în 1916 şi-a publicat lucrarea despre teoria generală a relativităţii. În acest timp a contribuit şi la problemele teoriei radiaţiilor şi mecanicii statistice.

În anii 1920, Einstein s-a angajat în construirea unor teorii ale câmpului unificat, deşi a continuat să lucreze la interpretarea probabilistică a teoriei cuantice şi a perseverat cu această lucrare în America. A contribuit la mecanica statistică prin dezvoltarea teoriei cuantice a unui gaz monoatomic şi a realizat, de asemenea, lucrări valoroase despre probabilităţile de tranziţie atomică şi cosmologia relativistă.

În 1921, Albert Einstein a primit Premiul Nobel pentru Fizică „pentru serviciile oferite de fizica teoretică şi în special pentru descoperirea legii efectului fotoelectric”.

Lucrările sale cele mai importante includ: ”Teoria specială a relativităţii” (1905), ”Relativitatea” (traduceri în engleză, 1920 şi 1950), ”Teoria generală a relativităţii” (1916), ”Investigaţii despre teoria mişcării browniene” (1926) şi ”Evoluţia fizicii” (1938).

După pensionare, a continuat să lucreze pentru unificarea conceptelor de bază ale fizicii, adoptând abordarea opusă, geometrizarea.

După cel de-al Doilea Război Mondial, i s-a oferit Preşedinţia Statului Israel, pe care a refuzat-o, şi a colaborat cu Dr. Chaim Weizmann la înfiinţarea Universităţii Ebraice din Ierusalim.

Lucrările sale non-ştiinţifice, ”About Zionism” (1930), ”Why War?” (1933), ”My Philosophy” (1934) şi ”Out of My Later Years” (1950) sunt poate cele mai importante, punctează www.nobelprize.org.

Angajamentul lui Einstein pentru cauza păcii globale l-a determinat să susţină crearea unui guvern mondial unic şi unificat. Einstein credea că zelul patriotic a devenit adesea o scuză pentru violenţă: „Ca cetăţean al Germaniei”, scria el în 1947, „am văzut cum naţionalismul excesiv se poate răspândi ca o boală, aducând tragedie pentru milioane de oameni”, aminteşte site-ul Muzeului American de Istorie Naturală – www.amnh.org. Pentru a combate această „boală”, Einstein a vrut să elimine sentimentele naţionaliste – mai întâi prin ştergerea graniţelor politice dintre ţări şi apoi prin instituirea unui guvern internaţional cu suveranitate asupra statelor individuale. În timpul Primului Război Mondial, Einstein a sprijinit formarea „Statele Unite ale Europei”. Ulterior, a susţinut Liga Naţiunilor şi succesoarea acesteia, Organizaţia Naţiunilor Unite. Dar Einstein era îngrijorat de faptul că Naţiunile Unite nu au suficientă autoritate pentru a asigura pacea mondială.

Einstein însuşi părea să aibă puţină atenţie faţă de graniţele naţionale. Adevărata sa loialitate a fost pur şi simplu faţă de rasa umană: „Sunt prin moştenire un evreu, prin cetăţenie un elveţian şi prin constituţie fiinţă umană, şi numai o fiinţă umană, fără niciun ataşament special faţă de niciun stat sau entitate naţională”, evidenţiază sursa citată anterior.

Albert Einstein a primit diplome de doctor onorific în ştiinţă, medicină şi filosofie la multe universităţi europene şi americane. În anii 1920, a ţinut prelegeri în Europa, America şi Orientul Îndepărtat şi i s-au acordat burse sau statutul de membru în majoritatea academiilor ştiinţifice de top din întreaga lume. A câştigat numeroase premii pentru activitatea sa, inclusiv Medalia Copley a Societăţii Regale din Londra în 1925 şi Medalia Franklin a Institutului Franklin în 1935.

S-a căsătorit cu Mileva Maric în 1903 şi au avut o fiică şi doi fii. Căsătoria lor a fost dizolvată în 1919 şi în acelaşi an s-a căsătorit cu Elsa Lowenthal, care a murit în 1936.

Albert Einstein a murit la 18 aprilie 1955 în Princeton, New Jersey.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

14 Comentarii

  1. Elsa Lowenthal, a doua nevastă, nu numai că-i era coreligionară, dar i-a fost verișoară; mamele lor erau surori! La fel a făcut Darwin și alții din trib.

  2. Se zice ca a plagiat ca in ziua buna de azi, pe sotzia lui de origine sarba, ca apoi sa o mai faca shi nebuna.
    Contributzia lui practica, shi deosebita, este ca a purtat o deosebita corespondentza cu oamenii de shtintz ai lumii( ex.Enrico Fermi, care a facut primul reactor atomic pe un stadion american), shi i-a convins sa vina in America ca sa faca bomba atomica, care deja teoretic era facuta de germanii de sub Hitler. A 2-a nevasta era verishoara, ce era la moda la ei.
    Teoriile sunt bune, care culmea shi in ziua de azi mai sunt modificate, dar practica ne omoara. Oricum a fost o minte deosebita.
    O zi buna.
    Con
    P.S. Oricum nu s-a ocupat cu gainarii ca impostorul dovedit shi de eBreii normali=Wiesel, cetatzeanul HU, ca sa i-a Nobeli…

  3. A revolutionat lumea? Din cauza unora ca el, lumea a luat-o dracul, la propriu si la figurat! Singurul revolutionar din istorie a fost Iisus Hristos. Nimeni altcineva.

  4. Energia este egala cu Voucerul Social adica Masa , ori Viteza Votului la Pătrat din 9 iunie 2024 !

  5. A fost pus acolo sa ascunda adevarul. lafel ca toti fizicienii evrei. fake science.

  6. A „revolutionat” lumea adica a relativizat-o, a introdus o nuanta de gri prin care sa arunce in haos si compromis lumea in lupta impotriva minciunii si vicleniei, a introdus apa tulbure prin care ne-a lipsit de limpezimea Adevarului lui Iisus Hristos – Calea Adevarul si Viata, care a spus : „sa va fie voua ce este da, da, si ce este nu, nu”!
    Adica, individul a mers pe linia celor din tribul zis „ales”, ca unul dinaintea lui care a zis cu tupeu : „dati-mi controlul banilor si nu ma intereseaza cine face guvernul”, iar altul din acelasi trib „ales” care a debitat viclean : „lasa-ti sa treaca, lasa-ti sa se faca”… pentru involutia lumii, pentru a compromite singura Revolutie adevarata din istoria omenirii !
    Trezeste-te ! Ridica-te !

  7. Foarte corect: „În perioada în care a lucrat la Oficiul de Brevete, a produs o mare parte din lucrările sale”.
    Într-adevăr, Oficiul de Brevete i-a fost sursa/platforma care l-a lansat pe acest con man.
    Astăzi, genul ăsta de personalități, ii găsim peste tot. Recent însăși președinta universității Harvard a fost identificată cu aceiași bubă.
    Einstein a exploatat-o din plina pe Mileva, după care i-a dat pași si a lăsat-o de izbeliște, sa se ocupe de cei doi copiii, unul fiind schizofrenic. A recunoscut la un moment dat că premiul Nobel i se cuvenea ei.
    Cu alte cuvinte un șarlatan devenit agent la sionismului, direct la subordinea Moscovei, pe care o proslăvea, căci, ceea ce nu se recunoaște astăzi, Moscova era centrul sionismului in perioada interbelică.
    Îl celebrăm ca geniu. Ceea ce nu ne surprinde din moment ce învățământul a ajuns de pomină.

  8. „Considerat”?
    Aparatul de propagandă tikiat (dominînd TOTAL mass-media mondiale, de la New York la Londra, Paris, Roma, Delhi, Rio de Janeiro, Sidney, Singapore) a avut grijă să-i creeze în acești ultimi 120 de ani o aură științifică fără nici o fisură. Foarte ciudat, la ceea ce a lansat în societate. Nu cred în teoriile lui!
    Despre tikiații de la Bukale de dinainte de WW2 (din familii sosite în urma Tratatului de la Berlin, din 1878, deci care nu au avut nici măcar timpul să asimileze bine limba romînă, ca imigranți ce au fost!) s-a bănuit timp de decenii că în pozițiile universitare în care au ajuns (și și-au creeat renume academic) au avut acces la ideile multor studenți eminenți SĂRACI și că LE-AU CUMPĂRAT de la ei, fiindcă banu’ e motoru’ societății kopitalizde. Așa au ajuns MARI SAVANȚI, citați și azi, în Lingvistică, Economie, Medicină, Tehnică, etc.
    Ăsta, „~ștain”, a „avut idei” cît timp a fost la Oficiul de Brevete, unde se centralizau documentele altora, cu noutăți! După aceea, de ce nu a mai avut idei, ci „dăcît” CORESPONDENȚĂ?

  9. Au fost altii mult mai buni si mai relevanti dar care dar n-au parte de marketingul asta obsesiv, continuu.

  10. Du-te ba la furat cu isus al tau.Voi astia cu isus si dumnezeu aveti creier redus,nu va ajuta bibilica.Ca sa pricepi ce a spus Einstein iti trebuie scoala si creier nu lins la oase de morti si afumatul de lumanare la rahatul pe care-l mananca astia in sutane.Aduceti-l ba pe dumnezeu si cristos sa-l vada lumea sau sa va dea astia doi obiectele de care va bucurati datorita oamenilor de stiuinta nu ce minte gasca asta care va strica de cap cu o propaganda spurcata care-i umple de bani pe minciuni,mai spurcata decat marxism leninismul.Stiinta e ptr lumea inteligenta,religia e ptr dobitoci aia care au creierul redus.Din pacate sunt multi ca voi, toti de-ai lui Lapusneanu/Motoc.Secole intregi religia a tinut omenirea la crime si razboaie, frana la progresul omenirii,arderi pe rug,inchizitii,cruciade,Ati umplut tara de biserici care mai de care mai hidoase si scarboase si nu va faceti in sat spital,canalizare,apa calda,etc.Va supara stiinta.Stiinta ii supara pe prosti nu pe lumea inteligenta.

  11. Asta-i cel ce l-a furat pe Pointcarré. Studiati, cautati, daca a avut premiul lor (nobel) pentru fizica. Niciodata.

  12. „am văzut cum naţionalismul EXCESIV…”

    -lifta dez-radacinata nu a cunoscut natzionalismul
    ci doar shovinismul etnic binecunoscut!

    Sunt cu adevărat un ‘călător singuratic’
    ji’dovul ratacitor!

  13. ..dupa succesul lui Einstein,datorat lui Henry Poincare,cam toti fratii lui de neam sunt directori la oficiile de inventii.
    Ce este mai grav,fizicieni renumiti ce au alta opinie asupra theoriei lui Einstein sunt trecuti pe linia moarta ,nu primesc fonduri pt cercetare,sunt discreditati

  14. Domnului care semnează Popescu (ce nume comun, ce gândire mediocră…).
    Ce beneficii a adus omenirii „marele” Einstein ?
    Morții de la Hiroshima și Nagasachi ?
    Centrala atomică de la Cernobâl ?
    Cum oare poți să compari un Dumnezeu cu un pigmeu ?
    Măcar bănuiești cine este pigmeul?
    La ce ajută știința în măcelul din Ukraina ?
    Te simt revoltat, te crezi ultradeștept, iar ceilalți sunt niște ignoranți „pupători de oase”.
    Când existența unei entități supreme a admis-o chiar pigmeul de Einstein…Și un elev de seminar știe că știința nu exclude credința.
    Că fără inspirație divină „marele” Einstein putea fi un mare Nimeni.
    Probabil ești foarte tânăr, asta ar scuza puțin gândirea simplistă.
    Dar la fel gândesc zeci de mii de…dependenți de droguri.
    Oare ce a vrut să zică ăla cu „omenirea va fi religioasă sau nu va fi deloc” ?
    Nu știința te salvează Popescule.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.