Candidaţii nu respectă legea privind asigurarea reprezentării femeilor la parlamentare

Femeile reprezintă doar 27,7% din candidaţii înscrişi în competiţia electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, conform unei centralizări realizate de Biroul Electoral Central la solicitarea Coaliţiei pentru Egalitate de Gen, care a semnalat că listele de candidaţi nu respectă prevederile legale potrivit cărora listele de candidaţi trebuie să asigure reprezentanrea ambelor sexe.

Coaliţia pentru Egalitate de Gen precizează că în partidele cotate cu şanse să obţină intrarea în Parlament proporţia candidaţilor de sex feminin variază astfel: PSD – 28,5%; UDMR – 27,7%; PNL – 25,3%; USR – 25,3%.

Pe circumscripţii, cea mai slabă reprezentare a femeilor este în Prahova (19,1%), Hunedoara (20,3%) şi Cluj (21,8), iar la polul opus, cel mai bine sunt reprezentate femeile în Giurgiu (39,1%), Bucureşti (34,1) şi Ilfov (33,3%), se arată în comunicările BEC.

De asemenea, Biroul Electoral Central a răspuns solicitării Coaliţiei pentru Egalitate de Gen în legătură cu unele circumscripţii electorale în care au fost înregistrate liste de candidaţi fără femei.

În adresa oficială, BEC susţine că responsabilitatea verificării îndeplinirii condiţiilor legale revine birourilor electorale de circumscripţie, Biroul Electoral Central neavând atribuţii în acest aspect.

Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, prevede la art. 52., alin. 2: ”Listele de candidaţi pentru alegerea senatorilor şi deputaţilor trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, cu excepţia listelor care conţin un singur candidat”. Prin urmare, pe listele de candidaţi ar fi trebui să se regăsească cel puţin o femeie şi cel puţin un bărbat, cu excepţia listelor alcătuite dintr-un singur candidat, menţionează Coaliţia pentru Egalitate de Gen.

Săptămâna trecută, Coaliţia pentru Egalitate de Gen a dat publicităţii un raport în care analiza situaţia reprezentării femeilor pe listele a 11 partide politice care au depus liste de susţinători la nivel naţional. Proporţia femeilor în cele 11 partide analizate era de 29%. Nu s-a putut include în analiză gradul de eligibilitate pentru candidaturile femeilor, întrucât nu există date publice cu privire la estimarea poziţiilor eligibile ale partidelor.

Este posibil ca multe femei să fi fost trecute pe liste numai pentru a respecta legea privind reprezentarea ambelor sexe, a susţinut Coaliţia pentru Egalitate de Gen, care a solicitat BEC şi birourilor electorale de circumscripţie să explice motivele pentru care legea nu a fost respectată în unele circumscripţii în aşa fel încât să fie reprezentate ambele sexe pe listele de candidaţi. În răspunsul oficial transmis de BEC se arată că atribuţiile privind înregistrarea listelor de candidaţi revin birourilor electorale de circumscripţie.

Coaliţia pentru Egalitate de Gen susţine că scena politică din România este una dintre cele mai misogine din Uniunea Europeană. Conform datelor centralizate de Parlamentul European, cu numai 11,5% femei în Parlament, ţara noastră se află pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte proporţia femeilor în legislativ. Pe ultimul loc se află Ungaria cu o proporţie de 10% a femeilor în Parlament. Media europeană în parlamentele din cele 28 de state membre UE este de 28%, iar pe primele poziţii se află Suedia (45%), Finlanda (42%) şi Belgia (41%). La nivel global, datele centralizate de Uniunea InterParlamentară (IPU) arată că ne situăm pe locul 133 în lume, întrecuţi şi de ţări preponderent musulmane ca Egipt, Iordania sau Turcia.

Coaliţia pentru Egalitate de Gen este formată din 10 organizaţii neguvernamentale din domeniul drepturilor femeilor şi egalităţii de şanse.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.