Carte de istorie a secuilor după care se predă în şcoli din Harghita, verificată de MECTS

Corpul de control al MECTS analizează, în urma unei sesizări, modul în care a fost realizată o carte de istorie a secuilor după care se predă în şcoli din Harghita, urmând ca aceasta să fie retrasă dacă se dovedeşte că este manual, a declarat, pentru Mediafax, secretarul de stat Stelian Fedorca.

„A fost o sesizare a unui cetăţean din Harghita care relata în legătură cu acest manual. Noi analizăm gradul de implicare a profesorilor sau a angajaţilor inspectoratului. Am trimis şi Corpul de control, pentru a vedea dacă au fost respectate procedurile privind aprobarea unui manual opţional. Apoi trebuie aflat cine a suportat costurile acelui manual şi a cui iniţiativă a fost”, a mai spus secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

Potrivit ministrului, există nereguli în sensul de traducere a titlului cărţii. „Dacă traducerea din maghiară a titlului arată că respectiva carte este dată drept manual, atunci va trebui retrasă. Pentru că manualele nu pot să funcţioneze în cadrul sistemului de stat şi privat decât dacă sunt avizate de Ministerul Educaţiei. Dacă, în schimb, este un opţional, ministerul va urmări dacă au fost respectaţi paşii pentru realizarea acestuia”, a adăugat secretarul de stat.

Fedorca a mai spus că, din informaţiile deţinute de minister în prezent, la realizarea cărţii nu au fost respectaţi toţi paşii necesari. „Au trecut peste nişte etape. Vom vedea, în final, recomandările Corpului de control”, a mai spus Fedorca.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.