Cartel ALFA: O jecmăneală de tipul anilor ’90

În realitate, pachetul de măsuri fiscale este o denumire mult prea elegantă pentru ceea ce este de fapt: o jecmăneală de tipul anilor ’90, o alba-neagra cu creșteri care sunt de fapt tăieri, afirmă Cartel ALFA despre pachetul de măsuri fiscale adoptat de Guvern.

În opinia sindicaliștilor, proiectul legislativ este incoerent în propuneri, „ceea ce arată că este modelat mai curând după interese de grup”.

„Concret, se taie anumite facilități de la categorii de angajați (IT, agricultură, construcții) dar se păstrează neatinse majorările de 25% a diurnei pentru parlamentari, făcute în februarie 2023 (cand deja se discutau măsuri de restrângere bugetară);
Se intoduc contribuții pentru tichetele de masă și prime de vacanță, dar categorii întregi sunt în continuare exceptate de la plata CAS la fondul public de pensii (notari, avocați);

Talpa țării e pusă să tragă la jug pentru a acoperi excesele și incompetența unei clase politice care vrea cu orice preț să-și păstreze privilegiile și propria bunăstare.

Introducerea CASS la tichetele de masă și vouchere de vacanță va micșora instant valoarea veniturilor nete ale lucratorilor pentru tichetele aflate în plată. Faptul că valoarea maximă a unui tichet de masă crește de la 30 la 35 lei (oricum insuficient în raport cu explozia prețurilor la alimente) si cea a voucherelor de vacanță de la 1.450 la 1.600 lei, este doar o posibilitate, dificil de pus în practică când încă avem angajatori care acordă tichete de masă la valoarea de 10 lei sau vouchere de vacanta de 500 lei.

Guvernanții dovedesc din nou că nu cunosc si nu înțeleg deloc realitatea dincolo de experiența lor personală, care de altfel tinde spre zero pe piața muncii. Ei ignoră total faptul că la acordarea tichetelor de masă sau a voucherelor de vacanță, valoarea acestora este o posibilitate, pusă în practică în urma unei negocieri între sindicate și angajatori.

Schimbările acestea bruște de reglementări subminează înțelegeri ale părților la care se ajunge cu mari eforturi, și plasează ambele părți, și angajat și angajator, într-o situație perdantă. Cu alte cuvinte, tăierea e sigură, mărirea incertă și depinde de disponibilitatea angajatorilor de a renegocia. Ca stat, să prezinți măsura drept creștere, este o dovadă crasă de ignoranță. Asta în cazul în care nu vorbim de-a dreptul de cinism. Ne aducem aminte și de 2017, de trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat care a crescut salariile doar pe hârtie.

Nu în ultimul rând, restructurarea posturilor de conducere și comasarea instituțiilor ce au sub 50 de angajați vor avea impact negativ asupra cetățeanului.

Reducerea „la gramadă” a posturilor de conducere, fără o analiză serioasă, poate conduce la disfuncționalități sau chiar paralizarea unor instituții sau domenii de activitate, ex APIA, asistența socială sau inspecția muncii.

Legea prevede clauze prea generale, ceea ce poate duce în practică la abuzuri și aberații cu consencința, ca în cazul Inspecției Muncii, spre exemplu, a diluării atribuțiilor și încălcării prevederilor internaționale la care România este parte.

Problema privind măsurile de austeritate pentru sectorul bugetar este faptul că ele vin peste nedreptăți și inechități structurale, determinate de faptul că nici până azi, legea 153/2017 nu este aplicată in integralitate”.

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA solicită guvernului, ținând cont și de avizul negativ al Consiliului Economic și Social, refacerea proiectului legislativ cu propunerile înaintate în scris în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social, înainte de asumarea răspunderii.

„Continuarea demersurilor guvernului fără să țină cont de semnalele negative puternice din societate, precum și de opiniile partenerilor sociali, constituie premisele unui conflict social, și în același timp creează un teren fertil pentru proliferarea ideilor extremiste și atitudinilor anti-sistem”, conchid sindicaliștii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Daca citatele (ghilimelele) sunt puse corect, inseamna ca „Veorica” este „academician doctor-inginer” fata de analfabetii astia de la sindicate !
    „… se pastreaza neatinse majorarile de 25% A diurnei pentru parlamentari…”

  2. Am fost la Mitingul de la 1 Aprilie 1990 ! De la 1 ianuarie 2024 mai da 57 de lei la Pensie ! De la Pensia de 1156 de lei in Anul 2023 la Pensia de 1213 lei in Anul 2024 ! Valarea Punctului de Referintza in Anul 2021 este de 1875 de lei ! In Noua Lege a Pensiilor Nu spune ca Mareste Pensiile cu 14 la Suta de la 1 ianuarie 2024 !

  3. -creează un teren fertil pentru proliferarea ideilor extremiste și atitudinilor anti-sistem”, conchid sindicaliștii.

    reamintim ca SINDICALISTII sint Systemul,parte a lui,
    „sindicatele reprezintă cureaua de transmisie între partid și clasa muncitoare”
    -reamintim ca pe profesori „i-au aranjat” liderii lor!

  4. De ce oare sindicatele nu i-au susținut pe cei care le plătesc cotizații, în negocierea cu angajatorii, a valorii tichetelor de masă și a vaucerelor de vacanță? E jenant pentru cei de la sindicat să aducă un asemenea argument. Este de fapt dovada inutilității sindicatelor românești.

  5. Junta militară a lui Nicolae Ciucăşescu mai nou conduce ţara prin asumarea răspunderii plagiată după guvernarea prin decrete a lui Nicolae Ceauşescu.

  6. nenea asta nu cunoaste legea sau se preface…? ce are nene coada vacii cu stampila prefecturii? da intr-adevar jugul este pus pe roman, insa profesiile speciale platesc dari (pensie, asigurari de sanatate) in sistemul din care fac parte. mai studiaza… toti inregimentatii in sistem platesc taxe. in fuctie de specificul profesiei, au sisteme separate. asta nu inseamna ca nu platesc. platesc mai mult decat platiti voi. de aceea la final au doua pensii. de pilda un arhitect primeste pensie din sistemul de stat daca a fost angajat, la stat. pe de alta parte cat timp lucreaza in propriul caninet, plateste taxele strict prin uniunea arhitectilor. la final pensia va veni, in functie de contributia avuta, din doua sisteme separate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.