“Crăciunul în cele mai frumoase povestiri”
“Spre după-amiază a sosit un pachet. Era înfăşurat în hârtie maronie, de sub care s-a ivit un ştergar frumos mirositor, înălbit la soare, şi un bilet. Cu scrisul ei desuet îi dădea de ştire fiicei că nu uitase de ea în prag de Crăciun. Dimpotrivă, aflând că fermeirul Burton taie un porc, l-a vestit că ar pofti să cumpere carne de aceea bună, din care a pregătit nişte cârnaţi adăugând mirodeniile care îi plăceau lui Mary pe când era acasă la ea. «Draga, scumpa de mama!», a zis Mary în sinea ei. Nu e om ca ea, să se gândească la toţi. Şi ce cârnaţi delicioşi face! Preparatele de casă au un gust pe care nu-l întâlneşti la produsele de cumpărat. Uite cum i-a aranjat pentru masa de Crăciun! Şi gândul i-a tot zburat înapoi acasă. Şi-a amintit de căsuţa frumuşică, înconjurată de verdeaţă chiar şi în miezul iernii, cu tufe de pyracanthus şi ilice şi tufa cea mare de dafin portughez, mândria mamei. Şi cărarea din spatele casei care străbătea livada. Afară, în stradă, glasuri de copii cântau în cor vechiul colind pe care îl auzise de sute de ori în tinereţe: «Pe când Iosif umbla, Glas de înger vesti: la noapte, pe lume prunc sfânt va veni». S-a ridicat şi s-a dus la fereastră. Jos, în stradă, se zărea un grup de siluete mărunţele, conturate pe zăpada care acum se aşternuse peste tot. De dragul vremilor trecute, a zis ea, şi a numărat din punga cu mărunţiş câte o jumătate de penny pentru fiecare colindător… Şi aşa povestea mea a luat sfârşit. Dar, înainte de a ne despărţi, daţi-mi voie să adaug un singur lucru: dacă v-aţi certat cu cineva sau aţi avut o neînţelegere, o dispută, dacă v-aţi răcit, v-aţi lăsat cuprinşi de mânie, de arţag, de ciudă… împăcaţi-vă înainte de Crăciun – o să petreceţi sărbători mult mai liniştite. Vă cer asta în numele acelui străvechi cântec Îngeresc auzit de păstori acum mulţi, mulţi ani, pe când vegheau noaptea pe colinele Betleemului”.
Un fragment ce face parte din frumoasa povestire “Viscol şi soare de Crăciun”, de Elisabeth Gaskel.
Lungi şi întortocheate sunt drumurile Moşului. Pline de surprize sunt darurile puse în ghetuţe de Moş Nicolae. Şi ele s-au strâns toate într-o carte de savurat în tihnă, în aşteptarea sărbătorii cu dulciuri şi fulgi de zăpadă.
În paginile ei s-au adunat comori de altădată pentru copii, părinţi şi bunici. Din ţinuturi de vis sau din oraşe adevărate, din păduri îndepărtate sau din case primitoare, vin întâmplări şi personaje ce povestesc sărbătorile cu un farmec cuceritor. În acest volum, încărcat de magie, depun mărturie Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde, Arthur Conan Doyle, O Henry, Henry van Dyke.
Copiii se vor bucura şi de ilustraţiile realizate cu farmec de Valeria Moldovan.
“Poveşti la gura sobei”

Ce poate fi mai plăcut decât să-ţi strângi prietenii şi familia în jurul unui foc care trosneşte şi să depeni poveşti minunate din ţinuturi îndepărtate. Fiecare din cele 8 poveşti ale acestei cărţi de sărbătoare celebrează diferite momente ale lunilor de iarnă, adunate împreună, care vor ţine de clad şi vă vor aduce bucurie de-a lungul întregii ierni.
“La gura sobei” sau “Vâslaşul singuratic”, o povestire de Halloween din Scoţia, noaptea în care se deschid uşile dintre lumea aceasta, în care trăim, şi lumea care nu se vede şi în care se spun poveşti cu întâmplări ciudate, sau “Căsuţa din pădure”, o veche poveste rusească în care animalele fug în pădure unde îşi vor folosi isteţimea ca să supravieţuiască de-a lungul iernii aspre. În “Schnitzle Schnotzle”, poveste pentru ajunul Crăciunului din Austria, trei băieţi sunt aşa de săraci încât nu speră decât să aibă ceva de mâncare pe masă pentru începutul perioadei de sărbători. Dar, în timp ce tatăl lor este plecat să caute de muncă, se aude o bătaie în uşă şi în viaţa lor pătrunde un personaj total neaşteptat. “Cantorul copacilor” vorbeşte despre dragostea lui Samuel pentru copacii din spatele casei. În această poveste de iarnă, bunica lui Samuel îşi dezvăluie repertoriul vast de istorioare izvorâte din înţelepciuea bătrânilor. În “Cei doisprezece fraţi”, o poveste din vremurile de demult din Cehia, ni se reaminteşte că fiecare lună a anului are ceva special şi că împreună formează ciclul anului. Plină de magie este şi povestea rusească “Babuşka”, despre ziua de 6 ianuarie când cei trei Magi de la Răsărit au găsit ieslea din Betleem unde s-a născut pruncul Isus. Povestea canadiană “Desaga cu căldură” aminteşte de Mesa Lumânărilor, care marchează ziua în care prima rază de soare atinge seminţele care de-a lungul iernii au stat ascunse în pământ. “Bătrâna zăpezilor” este o poveste scoţiană pentru venirea primăverii, culeasă din folclor pentru Caileach, termenul gaelic pentru bunică.
Minunate ilustraţiile lui Helen Cann.
“Basme de pretutindeni”

Repovestite cu farmec de Malachy Goyle, cu splendide ilustraţii de Nicoletta Ceccoli. Cu siguranţă îi veţi face pe cei mici să iubească basmele adunate în acest volum. “Cele douăsprezece prinţese dansatoare”, cules de Jacob şi Wilhelm Grimm, datează din secolul al XVII-lea. “Fata care s-a transformat în peşte” este o poveste catalană care vorbeşte despre creaturile marine sortite să trăiască pe uscat, “Hansel şi Gretel”, al Fraţilor Grimm, “Cenuşăreasa”, după Charles Perrault, sau “Nebunul lumii şi corabia zburătoare”, după un basm popular ucrainean, în care e vorba despre un erou sau un nebun care e trimis în expediţie într-un ţinut necunoscut, dându-i-se sarcini imposibil de îndeplinit. “Rumpelstiltskin” este cea mai veche variantă localizată în volumul lui Johann Fischart Gargantua. Se adaugă “Frumoasa din Pădurea adormită”, după Chalrles Perrault, “Marea cu nestemate”, o poveste din China, dintre cele mai vechi păstrate, “Surorile cereşti”, care vine de la tribul de americani indigeni Shawnee. „Surorile cereşti” reprezintă constelaţia Corona Borealis. “Mingea fermecată” este o repovestire a unui basm din Argentina, “Albă-ca-Zăpada şi Roşie-ca-Trandafirul” este adaptată de Wilhelm Grimm după “The Ungrateful Dwarf”. În sfârşit, “Ali Baba şi cei 40 de hoţi”, o culegere de poveşti din Arabia, Persia, Egipt, India.
“Pisici mari şi mici”

Intră în lumea misterioasă a pisicilor cu această carte extraordinară ce conţine peste 100 de articole deosebit de interesante, însoţite de imagini şi jocuri ce testează cunoştinţele celor mici. Descoperă ce strămoşi are pisica domestică şi ce rude are în sălbăticie. Veţi afla despre pisica britanică albastră, despre rasa siameză, dar şi despre cea persană sau Bombey, neagră ca tăciunele şi foarte prietenoasă, despre pisicile scoţiene sau bobtail japonez, despre rasa Sfinx, care nu are niciun pic de păr şi rasa americană Maine Coon. Veţi afla câte rase de pisici există şi cum sunt acestea răsfăţate de iubitorii de pisici. Apoi veţi afla dacă au nouă vieţi. Şi multe alte lucruri despre familia felinelor. În plus, vă veţi amuza citind despre pisicile celebre şi despre cele aflate în lumina reflectoarelor.
Casa Regală a României vă recomandă cărţile copilăriei
Asemeni iniţiativei generoase şi vizionare din anul 1895, când, sub domnia Regelui Carol I şi prin efortul folcloristului Dumitru Stăncescu şi al editorului Carol Müller, a fost pusă temelia colecţiei de carte “Biblioteca pentru toţi”, astăzi “Curtea Veche Publishing” vine altruist şi inspirat în ajutorul copiilor. “Numărul cititorilor de carte a scăzut îngrijorător în România ultimelor două decenii. Tot mai puţine volume ajung în mâinile copiilor şi adolescenţilor, tot mai puţine titluri se aşază în biblioteca de familie a contemporanilor noştri.
La fel ca primii noştri Suverani, Carol I şi Elisabeta, care erau absolut convinşi de nevoia de carte pentru prosperitatea naţiunii, Familia Regală a României de astăzi crede că ignorarea cuvântului tipărit între coperţile cărţii este o vulnerabiltate a naţiunii şi a patriei. Părinţi, aduceţi cartea aproape de copiii voştri”.
“Povestea regelui Arthur şi a cavalerilor săi”

În vremuri de mult apuse, în vechea Britanie, s-a născut un erou legendar: Arthur, “cel de-a pururi rege”.
Povestea lui Arthur ne spune cum a devenit el rege, descoperindu-şi dreptul din naştere, cum a găsit sabia potrivită şi apoi cum a ales o regină pe măsură. În timp şi cu mare grijă el s-a înconjurat de faimoşii Cavaleri ai Mesei Rotunde.
În acest volum aflăm şi despre Merlin cel înţelept, vrăjitorul care l-a susţinut pe Arthur în diverse împrejurări, dar şi despre ceilalţi viteji cavaleri şi frumoase domniţe.
Blând cu cei slabi, viteaz cu cei puternici şi cumplit cu cei răi, Arthur a construit şi a condus spre glorie un întreg regat – Camelot.
“Aventurile lui Sherlock Holmes”

Repovestire după scrierile semnate de Sir Arthur Conan Doyle. De ce i-a căşunat unui tâlhar să spargă busturi ale lui Napoleon? Unde oare s-o ascunde rubinul albastru? Ce era, de fapt, banda pătată? Cine făcea parte din Liga roşcaţilor? Ce învârtea interpretul de greacă? Şi cine e misterioasa Irene Adler? Alătură-te lui Sherlock Holmes şi prietenului său de încredere, Doctorul Watson, ca să descoperiţi împreună răspunsurile la aceste întrebări şi la multe altele.
“Mituri ale Greciei Antice”

Veţi întâlni în aceste pagini o poveste magică ce a făcut de multă vreme înconjurul lumii şi a fermecat cititorii de toate vârstele. E repovestită pe înţelesul tuturor copiilor. Un întreg univers de întâmplări şi personaje aşteaptă să-l descoperi. Multe dintre povestiri relatează despre cum a început ceva. De exemplu, legenda Demetrei şi a Persefonei explică apariţia iernii. Heracle are de dus la îndeplinire o mulţime de sarcini dificile. În mitul despre Orfeu şi Euridice, Orfeu coboară în lumea subpământeană pentru a o salva pe Euridice. În “Pegas şi Belerofon” se leagă o prietenie specială între calul înaripat şi erou. În “Pygmalion şi Galateea”, frumoasa statuie realizată de Pygmalion capătă viaţă…
“Peter Pan”

Repovestire după romanul lui J.M. Barrie.
Familia Darling duce o viaţă normală şi fericită într-un colţ al Angliei, până la apariţia lui Peter Pan. Acesta fugise de acasă fiindcă nu voia să crească. De atunci îşi ducea traiul alături de băieţii pierduţi şi de zâne pe o insulă numită Ţara de Nicăieri. Într-o noapte, Peter Pan şi zâna lui, Bell, aterizează în dormitorul copiilor Darling pentru a-şi recupera umbra. Băiatul îi convinge pe Wendy şi pe fraţii ei să zboare cu el în Ţara de Nicăieri. Urmaţi-i în uimitoarele lor aventuri! Veţi da peste o bandă de piraţi, peste Hooc, căpetenia lor şi chiar peste un crocodil uriaş.
“Cei trei muschetari”

Repovestire după romanul lui Alexandre Dumas.
Aceasta este impresionanta poveste plină de acţiune şi de suspans a lui d’Artagnan, un tânăr nobil în căutare de aventură, şi a celor trei curajoşi spadasini, Athos, Porthos şi Aramis. Cei patru îşi unesc forţele pentru a-i apăra pe Rege şi pe Regină împotriva intrigilor puse la cale de Cardinal, eternul lor rival politic. Prietenia lor, călăuzită de îndemnul “Toţi pentru unu şi unul pentru toţi”, îi va ajuta să-şi ducă la bun sfârşit acţiunile eroice. Numeroase crime, dueluri, poveşti de iubire şi înfruntări mortale sunt presărate de-a lungul acestei minunate poveşti din care triumfătoare, în cele din urmă, ies curajul, loialitatea şi prietenia.
Interesante sunt şi întrebările postate la sfârşitul volumului: “Tu ce părere ai?”, care se referă la volumul citit.
“Găteşte în 15 minute cu Jamie”

“Găteşte în 15 minute cu Jamie” propune unele dintre cele mai rapide şi mai uşoare mese pe care le veţi pregăti vreodată. Cartea este potrivită pentru întreaga familie, propunând preparate echilibrate şi reţete pe care le puteţi găti zilnic. Dacă v-a plăcut “Găteşte în 30 de minute cu Jamie”, această nouă carte va fi temelia pe care se vor dezvolta abilităţile dumneavoastră de a crea surprinzător de repede meniuri excepţionale.
În procesul de elaborare al reţetelor, Jamie însuşi s-a asigurat că acestea sunt metodic scrise, atrăgătoare şi amuzante, în acelaşi timp conţinând ingrediente care frapează cu arome inedite! Cartea este inspirată din arta culinară a întregii lumi, adunând arome pe care le iubim cu toţii, inovând preparatele clasice cu pui, cotlet şi paste, aruncând o privire la mâncărurile de inspiraţie asiatică şi la magnificele arome marocane, propunând megasalate – şi multe, multe altele.
“Dacă vă place mâncarea şi, în plus, aveţi câteva guri înfometate de hrănit când ajungeţi acasă, atunci cartea aceasta e pentru dumneavoastră. Veţi vedea cum puteţi pregăti o întreagă masă în timpul în care, de obicei, găteaţi un singur fel de mâncare. Nu înseamnă să faceţi un compromis la calitate, ci să fiţi organizaţi, să folosiţi chibzuit fiecare minut, să vă amuzaţi muncind şi să readuceţi în bucătărie atmosfera de altădată”, spune Jamie Oliver.
Jamie Oliver a început să gătească într-un pub deţinut de părinţii săi — “The Cricketers”, din localitatea Clavering, comitatul Essex — la vârsta de 8 ani. După ce a absolvit şcoala, şi-a început cariera de maestru bucătar, care l-a îndreptat spre “River Café”, unde a fost remarcat de o companie de producţie pentru televiziune.
Cariera sa în televiziune şi în domeniul editorial a debutat în 1999 cu seria “The Naked Chef”. De atunci, el a deschis restaurantul “Fifteen” din Londra, a reuşit să facă schimbări în meniurile cantinelor şcolare din Marea Britanie şi a revoluţionat gătitul acasă. Organizaţia sa caritabilă încearcă să îmbunătăţească viaţa oamenilor printr-o hrană mai bună. Aceasta operează în cadrul restaurantelor “Fifteen” (în care sunt instruiţi tinerii defavorizaţi ce îşi doresc o carieră în alimentaţia publică) şi în cadrul centrelor “Ministry of Food” (ce le oferă sprijin celor care vor să înveţe să gătească). Jamie a creat şi “Home Cooking Skills”, un curs pentru şcolile gimnaziale autorizat de BTEC, dar este implicat şi în “Kitchen Garden Project”, un program nou de educaţie alimentară pentru elevii din şcolile primare. Afacerile sale de succes includ grupul de restaurante “Jamie’s Italian” şi “Union Jacks”, precum şi o gamă de produse proprii, alimentare şi nealimentare.
Scrie pentru publicaţii din Marea Britanie şi din întreaga lume, inclusiv pentru propria revistă, “Jamie Magazine”. Cea mai populară carte a sa, “Găteşte în 30 de minute cu Jamie”, este în Marea Britanie bestsellerul de nonficţiune vândut cel mai rapid din toate timpurile. Jamie locuieşte la Londra şi în Essex, împreună cu soţia sa, Jools, şi copiii lor.
“Găteşte moldoveneşte cu Stela Popescu”

345 de reţete tradiţionale moldoveneşti care fac să-ţi lase gura apă numai când le citeşti. Dar nu numai. “Mi-a prins bine obiceiul de a vizita bucătăriile celor care iubesc să gătească şi în continuare îi privesc cu plăcere pe cei care o fac cu îndemânare. Să răsfoim împreună această carte de bucate care mă face să mă gândesc la vremuri trecute, dar şi la ce mâncăruri noi aş mai putea găti. Anii au trecut, vremurile erau grele şi orice punea mama pe masă era bun, căci mama ştie ce-i bun pentru tine. Am aflat mai târziu că a găti nu înseamnă numai a scăpa de grijă şi a hrăni familia, ci depinde ce faci, cum faci, cum pregăteşti bucatele, în aşa fel încât masa în familie să devină o bucurie şi o amintire de neuitat.
Răsfoiesc de nenumărate ori cărţile de bucate ca pe o carte de poveşti răstrăcunoscute, dar de fiecare dată descopăr încă ceva care îmi atrage atenţia. Le citesc, încerc să le urmez sfatul, dar uneori îmi permit să mai şi inventez câte ceva. De aceea cred că se potriveşte să le spunem, pur şi simpul, poveşti gustoase.
Şi chiar dacă nu respect mai niciodată reţetele de la cap la coadă, îmi place să trec totul prin sufletul meu. Mi-a făcut mare plăcere să le selectez şi să le comentez pentru dumneavoastră. Doamnelor, nu vă subestimaţi, gătiţi cu plăcere şi cu imaginaţie şi vă asigur că dragostea va renaşte mereu în casa voastră”, mărturiseşte autoarea, cunoscuta actriţă Stela Popescu.
“Privind înapoi prin fereastra bucătăriei”

“Cartea lui Dagmar Dusil este de fapt călătoria unei familii din Europa de Est în Europa de Vest şi înapoi, din Vestul prosper spre copilăria trăită în Transilvania, înecată în timp, mirosuri şi sentimente”. Este povestea căutării şi a găsirii de sine. Dagmar Dusil s-a născut la Sibiu, a urmat cursurile facultăţii de filologie a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj şi, după absolvire, a predat limba engleză în oraşul natal. În 1985 a plecat în Germania de Vest. Este director co-fondator al Editurii “Johannes Reeg”, ce publică lucrări legate de Transilvania.
Cartea aceasta este povestea prozatoarei, poetei, eseistei, editoarei şi traducătoarei de origine română, stabilită în Germania, care doreşte să-i transmită fiicei ei câte ceva din tradiţionala bucătărie transilvăneană. Ea reuşeşte să ne vorbească despre frumuseţea inefabilă a unui oraş cândva de basm, aruncat în istorie, în malaxorul îngrădirilor, lipsurilor, suspiciunii generalizate şi nesiguranţei.
“În Transilvania, Moş Nicolae venea în seara zilei de 5 decembrie şi îşi punea darurile în ghete, în încălţările ce trebuiau puse în faţa uşii, lustruite bec. Oricât de absurd ar suna, până la vârsta de 9 ani eu am crezut în existenţa unui Nikolaus adevărat… În sfârşit, pe la ora 4 după masă se lăsa tiptil primul văl al înserării. Vine personal anul acesta, întrebam cu nerăbare. Poate că vrea să vadă caietele mele!, mai spuneam luând trei caiete impecabile din ghiozdan pe care le aranjam cant pe cant în bucătărie. De obicei, mama făcea de Moş Nicolae o prăjitură numită Zi şi Noapte. Un cub de ciocolată, îmbrăcat în zahăr pudră”.
Fiecare reţetă este un prilej de rememorare a vieţii de altădată din Sibiu, o readucere a imaginii bunicilor, părinţilor…
“Privind înapoi prin fereastra bucătăriei” cuprinde reţete apetisante din inima Transilvaniei, de la Cârnat afumat fiert în moare la Cornuri cu osânză, de la Varză a la Cluj la Mâncarea zeilor (Gotterspeise), la Ruladă din piure de castane, Gâscă şi Raţă umplută, Şuncă în aspic, dar şi Găină evanghelică, Găină umplută sau Banane flambate şi Ruloaşe a la Paffenhofen.
Reţete cu parfum de casa bunicilor.