Cât mai costă să fii student la o facultate de stat

O facultate urmată în cadrul unei universităţi de stat a devenit un lux pentru cei mai mulţi absolvenţi de liceu. Şi asta pentru că multe dintre instituţii au anunţat deja creşteri ale taxelor pentru anul universitar 2010-2011. Printre ele se numără şi Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, una dintre unităţile cu cele mai mari tarife de şcolarizare.

În aceste condiţii, de câştigat vor avea facultăţile particulare care se vor vedea cu un număr mai mare de studenţi ce vor alege o cale mai uşoară şi mai ieftină.

În ciuda acestui fapt, Ministerul Educaţiei a dat azi asigurări că informaţiile vehiculate referitoare la majorarea unor taxe practicate de universităţi şi a regiei de cămin, respectiv diminuarea fondului de burse, toate acestea în urma aprobării de către Parlament a proiectului Legii educaţiei naţionale sunt complet false.

“Proiectul Legii educaţiei naţionale nu conţine prevederi atât de specifice, ci stabileşte cadrul general în care sistemul naţional de învăţământ funcţionează şi se poate dezvolta armonios. În plus, fixarea unui nivel minimal sau maximal pentru unele taxe percepute de instituţiile de învăţământ superior ţine exclusiv de autonomia universitară şi se face cu respectarea legislaţiei în vigoare, inclusiv a celei fiscal”, se arată îm comunicatul de presă trimis de reprezentanţii MEC.

Chiar dacă taxele precum cele de cămin nu vor crește, după cum spune ministerul, studenţii care nu vor obţine un loc la buget vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru plata tarifelor de şcolarizare.

Cotidianul.ro vă prezintă taxele percepute de cele mai scumpe facultăți de stat, printre care se numără și cele care au hotărât să le majoreze pentru anul universitar următor.

Medicină 

După ce termină o facultate de medicină, un medic debutant urmează să aibă un salariu de aproximativ 700 de lei.

Ca să termine însă o facultate, un student trebuie să scoată din buzunar multe mii de lei.

De exemplu, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureș, taxa de înscriere este de 200 de lei, iar cele de școlarizare variază între 4.000 și 8.000 de lei/an, în funcţie de specializare și de numărul de credite al acestora, printre cele mai scumpe numărându-se medicina dentară, asistenţa medicală generală și farmacia.

De asemenea, cei care optează pentru specializarea în limba engleză trebuie să scoată din buzunar 5.000 de euro/anul universitar, indiferent dacă sunt cetăţeni români, din state membre sau ţări terţe, se precizează pe site-ul instituției de învăţământ.

ASE Bucureşti

Taxa pentru anul al doilea de studiu crește de la 2.500 cât era anul trecut la 3.000 de lei, echivalentul anului I.

De asemenea, pentru anul al II-lea de masterat, taxa creşte la 3.600 de lei, de la 3.000 de lei, cât era anul trecut.

3.000 lei/an, pentru anii de studiu I și al II-lea, cu prezenţă în campus sau la distanţă, pentru studenţii din România şi din alte state membre ale Uniunii Europene.

2.500 de lei/an, cu o creștere de la 2.400 de lei, cât era anul trecut, pentru cel de-al treilea an de studiu în cadrul unei facultăţi a ASE.

Arhitectură 

Scump şi pentru cei care vor să devină arhitecți. Cea mai râvnită universitate de arhitectură din țară, “Ion Mincu” din București, practică taxe de 4.000 de lei/an, pentru mai toate facultățile din cadrul instituției de învățământ. 4.000 de lei – Facultatea de Arhitectură, specializarea arhitectură; 2.500 de lei – Facultatea de Arhitectură, specializarea conservare și restaurare de arhitectură; 4.000 de lei – Facultatea de Arhitectură de interior, specializare arhitectură de interior; 4.000 de lei – Facultatea de Arhitectură de interior, specializare design de produs; 2.500 de lei – Facultatea de Arhitectură de interior, specializare amenajări interioare; 4.000 de lei – Facultatea de Arhitectură de interior, specializare planificare și proiectare urbană; 4.000 de lei – Facultatea de Arhitectură de interior, specializare amenajarea și planificarea peisajului.

Taxe mari și la specializările mai puțin căutate, precum ingineria mecanică, litere sau ingineria lemnului.

De exemplu, senatul Universității „Transilvania” din Braşov a votat luna trecută, pentru anul universitar 2010-2011, un nou cuantum al taxelor. Printre cele mai mari se numără:

Facultatea de Muzică – taxe anuale cuprinse între 1.500 și 5.000 de lei

Facultatea de Medicină – taxe anuale cuprinse între 3.500 și 4.500 de lei

Facultatea de Științe Economice – taxe anuale cuprinse între 2.400 și 4.000 de lei

Specializări mai ieftine, în cadrul aceleiași universități, se mai găsesc la:

Silvicultură şi Exploatări Forestiere – taxe între 1.400 și 2.500 de lei

Construcții – 2.000 de lei/an

Matematică și Informatică . 2.000 de lei.

La Sibiu au crescut taxele 

Taxe mai mari și pentru cei care vor să urmeze o facultate la Sibiu, în cadrul Universităţii “Lucian Blaga”.

Astfel, în anul universitar următor, studenţii la zi vor avea de plătit, în unele cazuri, pentru un loc la stat, cu până la 1.000 lei mai mult faţă de anul acesta universitar.

De exemplu, la Facultatea de Drept, taxa a fost stabilită la 2.300 lei pe an, cu 400 lei mai mult faţă de anul acesta.

La Facultatea de Ştiinţe Economice, cuantumul taxei de şcolarizare a crescut cu 300 lei, de la 2.400 lei la 2.700 de lei, pentru primul an de studiu, şi de la 2.300 la 2.400 lei, pentru anul II şi III de studiu.

Și la Facultatea de Istorie studenţii vor trebui să plătească 2.000 lei pe an, cu 300 lei mai mult decât în anul universitar 2009-2010.

În cazul Facultăţii de Jurnalistică, taxa va fi de 2.600 lei, pentru toate specializările, iar la Facultatea de Teologie “Andrei Şaguna” pentru un loc la taxă studenţii vor plăti, pe an, 2.500 lei, cu 400 lei mai mult decât în actualul an universitar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.