Cavendish, prima victorie şi în Turul Turciei

Cavendish câştigă fără probleme la sprint masiv

Caravana celui de-al 50-lea tur cyclist al Turciei (Presidential Cycling Tour Of Turkey) s-a pus duminică în mişcare, prima etapă – una de plat – desfăşurându-se pe o distanţă de 144,7 km pe un circuit din staţiunea de litoral, Alanya.

Cum era foarte clar că învingătorul se va decide la sprint masiv, principalii favoriţi erau sprinterii Mark Cavendish, Andre Greipel, Sascha Modolo, Elia Viviani, Gianni Meeserman sau Teo Bos. Calculele hârtiei nu au fost infirmate. Pe podium au venit trei dintre favoriţi. Mark Cavendish a câştigat fără probleme, el fiind foarte bine scos în faţă şi lansat de colegul său, valorosul veteran Alessandro Petacchi. De menţionat că Andre Greipel nu s-a implicat deloc în sprint, deşi lui îi convin traseele din Turcia, el câştigând 9 etape în tururile din 2010, 2011, 2012 şi 2013, având de fiecare dată adversari redutabili la sprint. Nu se poate spune că Greipel nu a intrat „în foc” pentru a nu risca vreo accidentare, mai ales că el nu este în echipa pentru „Giro”, iar startul Turului Franţei este încă departe.

  1. Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step) – 3:15:43
  2. Elia Viviani (Cannondale) – a.t.
  3. Theo Bos (Belkin-Pro Cycling Team) – a.t.
  4. Niccolo Bonifazio (Lampre-Merida) – a.t.
  5. Michael Van Staeyen (Topsport Vlaanderen Baloise) – a.t.
  6. Andrea Palini (Lampre-Merida) – a.t.
  7. Danilo Napolitano (Wanty-Groupe Gobert) – a.t.
  8. Jonas Vangenechten (Lotto Belisol) – a.t.
  9. Andrea Guardini (Astana Pro Team) – a.t.
  10. Kristian Sbaragli (MTN-Qhubeka) – a.t.

Fiind prima etapă, aceasta este ordinea şi în clasamentul general, Mark Cavendish fiind primul purtător al tricoului galben. Etapa a II-a se desfăşoară între Alanya şi Kemer pe o distanţă de 174,2 km. Etapa este tot una de plat 100%, deci se anticipează un sprint masiv la sosire. Etapa a III-a este una „criminală” cu finish în căţărare la 1.800 de metri.

Participare selectă la turul jubiliar

La ediţia din acest an a Turului Turciei participă 8 echipe de Pro Tour (Astana Pro Team, Belkin-Pro Cycling Team, Cannondale, Lampre-Merida, Lotto Belisol, Team Katusha, Omega Pharma-Quick Step şi Orica GreenEDGE), 11 echipe Pro Continentale (printre care echipele vedetă, Caja Rural-Seguros RGA, Cofidis Solutions Credits, Bardiani-CSF) şi o echipă Continentală, Torku Şekerspor (Turcia), condusă de veteranul spaniol Juan Jose Cobo.

În cursă participă 154 de rutieri, printre numele grele numărându-se (în afara sprinterilor mai sus enumeraţi): Alessandro Petacchi, Gert Steegmans, Mark Renshaw, Simone Ponzi, Davide Rebellin, Andrea Guardini, Adam Hansen, Kris Boeckmans, Luca Paolini, Luis Leon Sanchez, Francesco Lasca, Chrostophe Le MeVEL, Linus Gerdemann, Danilo Napolitano ş.a. Turul Turciei este o cursă „HC” (cursă care din punctul de vedere al importanţei vine imediat după tururile din UCI World Tour).

Trivia – Turul Turciei

Ultimii doi câştigători – descalificaţi ulterior

Ca şi la celelalte mari (sau foarte mari) curse cicliste, şi în acest tur şi-a băgat coada „diavolul” stimulentelor. Mustafa Sayar (Konya Torku Sekesspor), câştigător în 2013, şi bulgarul Ivailo Gabrovschi (de la aceeaşi echipă), câştigător în 2012, au fost ulterior descalificaţi şi deposedaţi de titluri pentru că au fost depistaţi pozitiv la controlul antidopping. Amândoi s-au retras din activitate. Dacă Gabrovschi oricum avea 34 de ani în 2012, Sayar avea doar 23 de ani anul trecut, deci el a riscat inutil. Pentru cine îşi aduce aminte, Sayar a fost un câştigător surpriză, el asigurându-şi tricoul turcoaz în etapa a VI-a, după ce a făcut o cursă memorabilă pe o căţărare „criminală” între Selcuk şi zona turistică unde se află Casa Fecioarei Maria.

Rutierii clasaţi pe locul 2 în clasamentul general în 2012 şi 2013, Alexandr Dyachenco (Astana Pro Team), respectiv Natnael Berhane (Team Europcar), au fost declaraţi câştigători.

Simon Gerrans a câştigat clasica Liege-Bastogne-Liege

Duminică s-a desfăşurat şi cea de a treia clasică din Ardeni, Liege-Bastogne-Liege. Nu s-a înregistrat vreo „dublă”, nici Alejandro Valverde, câştigătorul din La Flčche Wallonne, şi nici Philippe Gilbert, câştigătorul din Amstel Gold, nereuşind să se impună. Totuşi, Valverde a ieşit cel mai bine din cele trei clasice din Ardeni, ocupând un loc 1, un loc 2 şi un loc 4. O performanţă care spune multe despre forma în care se află liderul celor de la Movistar.

Clasament:

  1. Simon Gerrans (Orica GreenEDGE) – 6:37:43
  2. Alejandro Valverde (Movistar Team) – a.t.
  3. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) – a.t.
  4. Giampaolo Caruso (Team Katusha) – a.t.
  5. Domenico Pozzovivo (Ag2R La Mondiale) + 3”
  6. Tom Jelte Slagter (Garmin-Sharp) + 3”
  7. Roman Kreuziger (Team Tinkoff-Saxo) + 3”
  8. Philippe Gilbert (BMC Racing Team) + 3”
  9. Daniel Moreno (Team Katusha) +5”
  10. Romain Bardet (Ag2R La Mondiale) + 6”

Cadel Evans, primul în „Giro del Trentino”

Vineri s-a încheiat şi turul (4 etape) regiunii Trentino, câştigat de australianul Cadel Evans de la BMC Racing Team. Este prima cursă pe etape câştigată de valorosul rutier în ultimii doi ani. Pe podium au mai urcat: Domenico Pozzovivo (Ag2R La Mondiale) şi Przemyslaw Niemec (Lampre-Merida)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.