Ce trebuie să facă de acum încolo clienții City Insurance

UPDATE Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a lansat, împreună cu Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), un ghid informativ pentru asiguraţi, atât pentru cei care deţin o poliţă City Insurance, compania de asigurare care a fost interzisă de pe piață de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, cât şi pentru păgubiţii care au de recuperat o daună aferentă unei poliţe a acestei companii, potrivit unui comunicat al celor două organizaţii.

a) În cazul în care dețineți o polița de asigurare emisă de CITY Insurance

Polița dumneavoastră de asigurare rămâne în continuare valabilă, producându-și efectele.
Puteți însă denunță în orice moment polița și să încheiați una nouă la un alt asigurător autorizat. Dacă denunțați polița și nu ați avut daune în perioada de valabilitate de până la denunțare, pentru perioada neexpirata aveți dreptul să va recuperați diferența de prima de la FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților urmând procedura menționată la lit.b) pct.(îi) de mai jos.

ATENȚIE! Polița dumneavoastră de asigurare rămâne valabilă, conform prevederilor legale, până cel târziu la 90 de zile după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului. Asta înseamnă că, în cazul în care valabilitatea poliței înscrisă în documentul de asigurare depășește termenul menționat anterior, nu veți mai fi asigurat.

Precizările de mai sus sunt valabile și pentru situația în care dețineți o polița de asigurare RCA emisă de CITY Insurance. Prin urmare, puteți circulă pe drumurile publice, iar în cazul unor controale în trafic din partea organelor abilitate, nu veți fi sancționați, polița dumneavoastră RCA fiind valabilă. Pe scurt, sunteți în continuare asigurați, desigur cu luarea în considerare a atentionarii de mai sus.

De asemenea, în cazul în care sunteți vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale și/sau vătămări corporale, terțul păgubit va fi despăgubit în baza acestei polițe în limitele stabilite de Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților, respectiv 450.000 lei și prin înscriere la masă credală în cadrul procedurii de faliment care se va soluționa în prima instanța de Tribunalul București, iar în faza apelului de Curtea de Apel București.

b) În cazul în care sunteți victima unui accident rutier produs de un conducător auto prin intermediul unui autovehicul asigurat printr-o polița RCA emisă de CITY Insurance:

(i) Dacă nu ați avizat încă dauna la CITY Insurance, aveți dreptul să o faceți adresându-va Fondului de Garantare a Asiguraților cel târziu până la dată denunțării poliței RCA de către asigurat, dar nu mai mult de 90 de zile de la dată pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului;

(îi) Pentru încasarea indemnizațiilor/despăgubirilor veți putea depune o cerere de plata motivată și însoțită de documente justificative, începând cu dată publicării deciziei ASF de retragere a autorizației pentru CITY Insurance în Monitorul Oficial și până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment sau de la dată nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior.

FGA are dreptul de a începe plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurări (asigurați, beneficiari, terțe persoane păgubite) de la dată rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului împotriva CITY Insurance.

IMPORTANT! În acest moment, există în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică unele dintre prevederile legii actuale privind activitatea FGA (Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților) în beneficiul creditorilor de asigurări. Una dintre cele mai importante schimbări preconizate se referă la scurtarea termenului în care FGA poate începe efectuarea plăților către păgubiți, respectiv la 60 de zile de la dată publicării în Monitorul Oficial a deciziei Autorității de Supraveghere Financiară de retragere a autorizației de funcționare și constatare a existenței indiciilor stării de insolvență a asiguratorului (și nu de la dată rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului împotriva CITY Insurance, așa cum este în acest moment). De asemenea, proiectul prevede majorarea plafonului de garantare de la 450.000 lei la 500.000 lei și acordarea despăgubirilor pe fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare.

Aceaste prevederi propuse vizează protejarea suplimentară a păgubiților în cazul insolvenței unui asigurător.

(iii) Indiferent dacă v-ați adresat sau nu FGA în vederea încasării despăgubirii, aveți dreptul să formulati și o cerere de admitere a creanței (despăgubirii pretinse) în cadrul procedurii de faliment în termenele și urmând instrucțiunile lichidatorului judiciar care va fi desemnat de Tribunalul București. Trebuie să știți că, în măsură în care ați încasat sume de la FGA, acestea vor fi deduse în cadrul procedurii de faliment din sumele pe care ați mai fi eventual îndreptățit să le primiți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Loganul, cea mai urâtă mașină precum Câțu! Cat vezi, atât plătești! Vaccinul ucide în Vama!

  2. SUNT PROTEJATI PE DRACU. VOR TREBUI SA-SI PLATEASCA SINGURI REPARATIILE, PT.CA NIMENI, NICIUN SERVICE NU II VA PRIMI, CA SA-SI RECUPEREZE BANII PESTE UN AN. ASA CA, BANII JOS SI RECUPEREAZA-TI TU BANII PESTE UN AN, CU FACTURA PE CARE TI-O DA SERVICE-UL! POATE SI MAI TARZIU DE UN AN.

  3. cumnatul lui Bombonel este bagat pana in gat la City. Caritasurile nu se mai termina in tara asta. Iar actorii sunt aceiasi, de peste 30 de ani.
    Catu le are pe ale lui dar aici este mangla tartasestilor!
    Iar ciobanestii s-au facut frati cu lupii, asta-i cauza. Nu mai avem caini de paza!

  4. Ati uitat sa mentionati firmele de audit, alea care ii dadea ratinguri ok si acum si-au retras auditurile. Adica umfla-le banii smecherilor si sa plateasca prostii prin fondul de garantare, platit de stat. Ha, ha, ha….

  5. Ce se întâmplă cu clienţii City Insurance?
    Singura salvare…vaccinul.

  6. Paradisuri fiscale.Trebuia sa manance si gura lor ceva.Prostimea sa traiasca.

  7. sa intoarca si celalalt obraz
    (sa plateasca direct la asf,bnr sau the city of london).

  8. Cei care s au vaccinat pe bune,vor scãpa de această grijă pentru că,din cauza bolilor care mai de care mai nasoale declanșate de așa zisele vaccinuri,nu vor mai avea timp de condus;ei vor fi preocupați să și prelungească viața fiindcă de vindecat nu se vor vindeca.

  9. Afaceri murdare in detrimentul cetatenilor aceste tari, exact ca si cu Astra. Banii spalati in strainatate, pe sub nasul celor care trebuiau sa stea de veghe. Sau au stat doar la numarat banii?

  10. Toate actele depuse in dosarul firmelor de asigurare ,nu mai au nici o valoare,trebuie sa faci alte dosare,sa ai copii acasa,ca altfel nu mai iei,nici un ban.,iar termenul de depunere al dosarelor,este foarte scurt si daca nu urnmaresti presa habar nu ai.Nici pana acum nu am recuperat banii de la Carpatica,ca nu am trimis in termen dosarul la Bucuresti.

  11. dar impresionat de „valorile occidentale”. Cu greu am descoperit locul de bastina a „grupului”, Winchester. Este atat de ”valoros” ca nici Wiki nu s-a obosit sa-l inscrie in baza de date, dar Romania l-a acceptat rapid, ca-i strainez din UE, deci „iaste” „cineva”. Intrebarea este:va putea sa i se ceara despagubiri pt frauda? Daca in lume exista justitie sau daca este din tarile puternice sigur poate face orice pt ca se numeste „aducere de foloase tarii si coroanei”…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.