Cele mai noi simboluri ale statutului chinezilor înstăriţi

In this picture taken on August 28, 2012, tourists from mainland China take pictures during a visit to Hong Kong. Hong Kong said on September 7, 2012 that Beijing will suspend a plan to allow millions more mainland Chinese visitors indefinitely, after the overcrowded city raised fears over the influx of tourists. AFP PHOTO / Philippe Lopez (Photo credit should read PHILIPPE LOPEZ/AFP/GettyImages)

Nu demult într-un articol apărut pe site-ul BBC se punea întrebarea: cât îi costă pe chinezii plecaţi în Occident să se integreze în societate, să înveţe manierele alese, impuse în mediile sociale ale celor înstăriţi.

Numărul crescut de miliardari şi de milionari din China, faptul că sunt 190 de miliardari şi 2 milioane de milionari în dolari, cere ca şi felul lor de a se prezenta să se schimbe radical. Majoritatea lor declară că odată Revoluţia Culturală le-a inoculat ideea că aceste maniere sunt proprii claselor exploatatoare, adică burghezilor şi moşierilor. Azi, pentru că ies des la reuniuni, călătoresc cu avioane sau se prezintă în locuri publice occidentale, chinezii se comportă într-un mod particular. Intenţia lor de a se integra se materializează prin cumpărarea de cursuri care oferă în 12 zile o educaţie cât mai aleasă, dându-le o nouă perspectivă, în contextul economic de azi.

O absolventă de şcoală elveţiană, Sara Jane Ho, a înfiinţat un institut în Beijing în anul 2013. Partenerul ei este Rebecca Li (cea care se ocupă de predarea cursurilor). Într-o vilă colonială transformată cu gust, ele s-au gândit să ofere cunoştinţele lor în domeniul etichetei.

Femeile sunt cele vizate la Institutul Sarita, ele sunt deprinse cu manierele şi cu ţinuta, vizate sunt femeile care călătoresc pentru afaceri, cele care pun la punct şi organizează cine festive şi petreceri pentru participanţii internaţionali.

Spre deosebire de colegii ei din acest domeniu al educaţiei, ea predă totul în limba chineză. Ho afirmă că şcoala ei de bune maniere este singura şcoală biculturală din întreaga Chină.

Cinci femei chineze stau drepte pe scaunele lor şi au la picioare câte o poşetă fabricată manual. Ele ascultă cu atenţie un fotograf de la o revistă trisăptămânală, care le învaţă cum să se prezinte în public.

El le arată cum să se machieze, cum să zâmbească, sau nu, care este lumina în care trebuie să se prezinte. Într-o încăpere tapetată cu gust, participanţii învaţă să soarbă cu înghiţituri mici ceaiul. Acestea sunt manierele pe care chinezii le învaţă şi în şcolile europene împreună cu abecedarul gesturilor permise şi al celor nepermise în societatea aleasă. Cursul intitulat ”Cum să ne prezentăm elegant în faţa camerei” este unul dintre cele oferite de Institutul Sarita, o şcoală de comportament ales pentru noii bogătaşi din China. Alte cursuri se oferă copiilor acestora şi cuprind pe lângă metode de creştere a copiilor şi manierele de la masă, pronunţarea cuvintelor în mod corect.

”Majoritatea clienţilor mei au avut un moment stânjenitor când au fost la o cină de afaceri. Aici aceştia vin pentru a li se preda tocmai acele maniere pe care le învaţă mai uşor cu un profesor decât de unii singuri”.

Gazda Sara-Jane Ho este fondatorul şcolii şi un om impecabil în ţinută, în maniere. Mediul în care se desfăşoară aceste ore poate fi o cameră cu mobilier antic franţuzesc.

Gazda noastră şi a cursanţilor chinezi a învăţat la şcoala Villa Pierrefeu din Elveţia. Aceasta este una dintre cele mai bune din lume. A atras sute de chinezi bogaţi către cursurile ei. Mai multe din averile acestora s-au mărit considerabil în ultimii ani. Economia Chinei s-a extins şi oportunităţile de afaceri s-au înmulţit.

Nu mulţi sunt cei care ştiu să se poarte şi au nevoie de acest training pentru a se comnporta adecvat în mediile de afaceri sau la evenimente multiculturale. Acum 30 de ani, se vorbeşte astăzi, era un climat mult mai auster în China. În societate oamenii importanţi trăiau după standarde pe care nu le poţi compara nicicum cu cele de azi.

Ho declară că ”explozia de bunăstare s-a produs destul de aproape de vremurile noastre. Transformarea a adus multă presiune în viaţa noastră”

”Unii sunt în aparenţă neciopliţi şi obtuzi, în comparaţie cu partenerii occidentali sau chiar cu asiaticii. De multe ori o abordare făcută cu fineţe aduce uşor o afacere nouă”.

James Hebbert, un alt maestru al etichetei, spunea că ”de multe ori o afacere pleacă de la a ţine corect cuţitul şi furculiţa deasupra farfuriei”. El face parte dintr-o şcoală britanică de bune maniere care funcţionează în China.

Aici se plătesc 20.000 de yuani, aproximativ 3.000 de dolari, la un grup de 10 participanţi, pentru o şedinţă de după-amiază.

”Data viitoare când voi vizita Milano şi voi lua cina într-un restaurant bun, îi voi spune soţului să nu mai ţină cuţitul ca pe un pumnal”. Participanta care a urmat un curs al lui Hebbert ţinut la Shanghai nu a vrut să-şi dezvăluie identitatea.

Cursul era despre cum se cinează după eticheta occidentală. Cel mai popular curs din cadrul celor ţinute la Institutul Sarita este cel de scurtă conversaţie, combinat cu alegerea vinului în funcţie de meniu. El costă aproximativ 16.000 de dolari, pe o durată de 12 zile.

”Dacă înainte era vorba doar de a-ţi lua o maşină mare, azi alte lucruri sunt preţuite mai mult”, a declarat Hebbert.

Lipsa manierelor

Mass-media, dar şi preşedintele Xi Jinping au insistat pe schimbarea comportamentului chinezilor, când călătoresc în străinătate. În Maldive, preşedintele Chinei a declarat că ”cetăţenii Chinei ar trebui să fie un pic mai civilizaţi când călătoresc peste graniţele ţării”.

Zeci de milioane de chinezi ies anual din ţară. În presă apar situaţii în care chinezii distrug statui, aruncă cu apă fiartă spre stewardese, sau urinează în locuri publice.

Administraţia Chineză de Turism a dat directive pentru un comportament civilizat al cetăţenilor care ies din ţară. Astfel nu se fură veste de salvare din avioane, nu se urcă cu picioarele pe vasul de toaletă şi nu se urinează în bazinele de înot.

Un producător de emisiuni TV din America, de origine chineză, este autorul unei cărţi bine vândute, despre eticheta necesară în viaţa chinezilor de azi. Aceasta s-a vândut în 3 milioane de copii. Azi Kan ţine lecturi despre etichetă şi antrenează fete care participă din partea Chinei la concursul Miss Universe.

“Dacă te lupţi pentru mâncare, nu te mai preocupă spaţiul privat al celui de lângă tine”, a mai spus Ho. În China, datorită luptei pentru un trai cât mai bun, oamenii nu respectă convenţiile sociale din vest. Aici mai vezi oameni care se îmbulzesc la masă sau în magazine, declara experta în tehnici comportamentale Sara Jane Ho, oameni care îşi scobesc nasul sau care vorbesc tare în public.

Pe măsură ce China se racordează la lumea modernă, oamenii îşi dau seama mai bine ce trebuie să schimbe în comportamentul lor, pentru a fi percepuţi pozitiv.

Se doreşte o nouă imagine

Pentru a scăpa de reputaţia proastă pe care o au, mulţi dintre chinezi se interesează de manierele alese în aceste şcoli speciale. Ei au intenţia de a se folosi de aceste maniere pentru a se diferenţia, corespunzător cu statutul lor economic. Se vorbeşte despre un ”simbol al statutului lor” prin aceste bune uzanţe. “Chinezii înţeleg că pentru a fi integraţi nu doar ca principală economie a lumii şi cea mai puternică ţară, ei trebuie să se pună în temă cu aspecte culturale şi reguli de conduită, astfel ca relaţiile lor cu alte popoare să se îmbunătăţească considerabil”, a declarat Viviane Neri, preşedinte al Institutului Villa Pierrefeu din Elveţia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.