Celebrarea Centenarului Marii Uniri a început la Teatrul Naţional

Teatrul Naţional, luminat feeric

Duminică seară a avut loc deschiderea Anului Centenar la Teatrul Naţional Bucureşti, luminat feeric.  Un spectacol cu uşile închise numai pentru oficialităţi şi invitaţi speciali.

Concertul a fost susținut de Orchestra Română de Tineret, condusă de unul dintre cei mai apreciați dirijori români ai momentului, cu o carieră impresionantă la nivel internațional, Cristian Măcelaru.

Soliștii evenimentului au fost: Adela Zaharia, soprana care a câștigat în 2017 Concursul “Operalia” organizat de Placido Domingo, tenorul Ștefan Pop, câștigător al aceleiași prestigioase competiții în 2010, violonistul Ștefan Tarara, distins cu premiul I la Concursul “George Enescu” din 2014. Alături de ei, muzicieni străini cu o prestigioasă activitate la nivel internațional: soprana Kristine Opolais, tenorul Piotr Beczala și violoniștii Julian Rachlin și Michael Barenboim.

Kristine Opolais

În programul serii au fost lucrări de Bach, Doga, Donizetti, Enescu, Ligeti, Porumbescu, Puccini, Rogalski…

Invitații au transmis câte un gând pentru România la ceas aniversar.

Asociația „Tradiția Militară” a etalat costume din Primul Război Mondial.

Pe lângă spectacol, în foaierul mic al Teatrului Național a avut loc loc o expoziție inedită cu simbolurile Marii Uniri. Printre acestea, coroana Reginei Maria, precum și coroana lui Carol I, care a fost făcută din oțelul unui tun capturat la Plevna, în timpul Războiului de Independență.

Pentru Anul Centenar, Ministerul Culturii a pregătit mai multe evenimente – dezveliri de monumente, colecţii propuse de Academia Română legate de istoria României, traduse şi distribuite în străinătate, precum şi alte evenimente culturale.

Piotr Beczala

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a precizat că au fost înregistrate peste 2.170 de proiecte care urmează să fie selectate şi propuse Guvernului spre finanţare. Ministrul a afirmat că Centenarul este o ”sărbătoare a tuturor românilor” şi că principala atribuţie a MCIN este de a centraliza şi evalua proiectele propuse, din punct de vedere al viziunii, al realismului şi al bugetului, urmând să le trimită către Guvern pentru finanţare. ”Centenarul este o sărbătoare a tuturor românilor, a tuturor instituţiilor de stat sau private care vor să marcheze acest moment istoric”.

Lucian Romaşcanu a mai spus că numărul de 2.170 de proiecte este unul ”consistent”, ceea ce va face ca ”România să arate în sărbătoare în anul următor”. El a precizat că de la unităţile administrativ-teritoriale au fost înregistrate 1.791 de proiecte de finanţat şi 124 de proiecte pe care şi le-au bugetat din resurse proprii, de la instituţii au fost primite 199 de proiecte, iar de la minister 114 proiecte. ”Bucureştiul are, până în acest moment, 60 de proiecte trimise de Primăria Generală şi primăriile de sector. Încă nu ne-au trimis primăriile sectoarelor 3 şi 6”, a precizat el.

Cristian Măcelaru

Romaşcanu a mai afirmat că ministerul doreşte să finanţeze proiecte relevante din zona privată şi că AFCN şi CNC vor avea sesiuni de finanţare de proiecte care vor fi dedicate sau vor avea conexiune cu Centenarul. Domnia sa a vorbit şi despre înfiinţarea Fundaţiei pentru Centenar, care se va afla în subordinea Secretariatului General al Guvernului. ”Va exista şi partea de monetizare a vizualului Centenarului tot în cadrul fundaţiei, pentru că iarăşi, pe zona comercială, dacă există edituri care vor vrea să scoată colecţii destinate Centenarului şi vor să folosească în scop comercial şi de promovare logo-ul, vom avea contracte de royalties cu aceşti operatori privaţi prin care pentru folosire vor plăti procente din ceea ce vor vinde”, a adăugat el. Lucian Romaşcanu a precizat că prin hotărârea de guvern de înfiinţare a Departamentului Centenar la MCIN există şi un comitet interministerial condus de prim-ministru. ”Prima întâlnire a acestuia va fi în foarte scurt timp, poate chiar săptămâna viitoare, unde sper să avem, în discuţia cu miniştrii care fac parte din acesta, şi ideile de mari proiecte care vor fi puse sub egida Centenarului”, a spus el. Ministrul a explicat că bugetul pentru Centenar ”se construieşte de jos în sus, în funcţie de proiectele pe care vom decide să le facem”. Între aceste proiecte propuse pentru Centenar: dezveliri de monumente, lansări de cărţi, colecţii propuse de Academia Română legate de istoria României traduse şi distribuite în străinătate, proiecte de colecţii de cărţi despre istoria României pentru elevi…

Timp de un an, Televiziunea Română va sărbători cel mai important eveniment din istoria României moderne printr-un amplu proiect editorial

Soprana Adela Zaharia

Sub genericul „România Mare – Primul Centenar”, TVR va realiza şi difuza pe toate canalele sale emisiuni speciale, transmisiuni în direct, documentare, filme artistice şi campanii susţinute de Ştirile TVR.

De vineri, 1 decembrie, istoricul Adrian Cioroianu ne prezintă 100 de poveşti despre începutul României Mari, de la Primul Război Mondial la Constituţia din 1923, de la încrâncenarea luptelor până la dramatismul tratativelor de pace.

În fiecare zi, TVR 2, TVR Moldova şi TVR Internaţional vor difuza noua serie a emisiunii „5 minute de istorie”, serie dedicată Centenarului Marii Uniri.

Consacrată unei generaţii eroice, care a făurit şi cârmuit România modernă, noua serie a „Memorialului durerii”„Oamenii mari care au făcut România Mare”, creionează portretele părinţilor fondatori ai noului stat român. În fiecare sâmbătă, de la ora 14.00, TVR 2 aduce povestea unor personalităţi precum Iuliu Maniu, Ion Lapedatu, Ilie Lazăr, episcopul Iuliu Hossu, Ion I.C. Brătianu sau Samoilă Mârza (fotograful Marii Uniri), militanţi neobosiţi pentru realizarea aspiraţiilor naţionale de întregire şi unitate.

Tenorul Ştefan Pop

Ciclul „Duminica filmului românesc” va aduce, sub egida „România Mare – Primul Centenar”, o selecţie de lungmetraje istorice. În fiecare duminică, TVR 2 va difuza ecranizări în regia marilor cineaşti români, dedicate istoriei României.

De Ziua Naţională, telespectatorii vor putea urmări filmul „Burebista”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, de la ora 22.10, la TVR 2, iar duminică, 3 decembrie, de la ora 20.10, vom revedea drama „Columna”, în regia lui Mircea Drăgan.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu

Ştirile TVR prezintă campania #eusuntromania, dedicată aniversării Centenarului Marii Uniri şi ne oferă ocazia să îi cunoaştem pe cei care, prin ceea ce fac, duc mai departe aspiraţiile înaintaşilor şi sunt mândri să spună: „Eu sunt România!”. Seria de reportaje inedite prezintă 100 de tineri ale căror reuşite, idei, eforturi vor modela România următorilor 100 de ani.

În Anul Centenarului, Eurovision uneşte România!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.