Vot masiv, dar simbolic, la ONU în favoarea aderării Palestinei

Adunarea Generală a ONU a votat miercuri, cu o largă majoritate, o rezoluţie care cere aderarea Palestinei ca stat cu drepturi depline în organizaţie, dar acest vot, care a provocat furia Israelului, are doar un caracter simbolic ca urmare a veto-ului opus de SUA în Consiliul de Securitate, relatează AFP şi EFE.

Rezoluţia, prezentată de Emiratele Arabe Unite, a fost votată de 143 din cele 193 de state membre ale ONU. Numai 9 state au votat împotrivă, respectiv SUA, Israel, Argentina, Ungaria, Cehia, Palau, Nauru, Micronezia şi Papua Noua Guinee, iar 25 s-au abţinut. România se numără printre ţările care s-au abţinut.

În urma adoptării rezoluţiei, Palestina primeşte în cadrul ONU drepturi care depăşesc statutul său actual de „stat observator nemembru” şi care stabilesc participarea sa la Adunarea Generală, precizându-se însă că nu va avea drept de vot şi nici nu va putea candida în organismele ONU.

Confruntaţi cu războiul din Fâşia Gaza, palestinienii şi-au relansat cererea din 2011 prin care au solicitat să devină stat cu drepturi depline în cadrul ONU. Obţinerea acestui statut necesită – înaintea unui vot favorabil cu o majoritate de două treimi în Adunarea Generală – o recomandare pozitivă din partea Consiliului de Securitate al ONU. Or, Statele Unite s-au opus prin veto acestei cereri pe 18 aprilie în Consiliul de Securitate.

În pofida caracterului în cea mai mare parte simbolic al rezoluţiei votate, Israelul a reacţionat vehement.

„Înnebunesc !”, a spus ambasadorul israelian Gilad Erdan, vorbind de la tribuna Adunării Generale, pe care a acuzat-o că „dă drepturi unui stat şi unei entităţi deja controlate de terorişti”. „Faceţi Carta ONU bucăţi, să vă fie ruşine !”, a mai spus ambasadorul israelian, care, într-un gest simbolic, a introdus un text cu Carta ONU într-un tocător de documente.

La rândul său, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a criticat „decizia aburdă” a Adunării Generale a ONU, pe care o consideră „un premiu pentru teroriştii Hamas în urma comiterii celui mai mare masacru împotriva evreilor după Holocaust şi a crimelor sexuale cele mai atroce pe care lumea le-a văzut vreodată”, referire la incursiunea armată efectuată de Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie şi urmată de ofensiva armatei israeliene în Fâşia Gaza.

De partea sa, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la ONU, Mohamed Issa Abushahab, a declarat, vorbind în numele statelor arabe, că această rezoluţie „va avea un impact important asupra viitorului poporului palestinian”, chiar dacă ea în sine „nu face dreptate statului Palestina”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

5 Comentarii

  1. De ce ONU nu trimite soldati daca le ”pasa” de palestinieni??? Castile albastre…Atata ipocrizie la birocratii astia imbuibati si degradati!!!!

  2. Românului de la 19:54..
    Nu merge vorba de ipocrizia birocraților. Merge vorba de o Infantilitate criminală…
    Dacă HAMAS-ul sunt niște sălbatici atunci cine sunt cei care au făcut gropile comune?

  3. Intrebare prosteasca.
    Daca ar trimite soldati ONU in Fasia Gaza, atunci toti hamasii aia vor incepe sa se bata cu castile albastre pe motiv ca nu-i lasa sa se bata cu Israelul.
    Cei din HAMAS nu stiu altceva decat sa se bata, ca sa-si justifice existenta si banii primiti din tarile arabe sustinatoare. HAMAS fac ceea ce face si Marian Ceausescu: nu conteaza la cine zbiara, ptr ca altfel nu-i platit

  4. Palestinienii trebuie să aibă un stat. Nu înțeleg care e problema israelienilor. S-au descurcat ei cu state mai mari. Ce atâta tevatură?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.