Centrul Capitalei – rușinea românilor

Nu pot să uit ce ochi mari de țărănuș picat din Lună am făcut atunci cînd am dat cu ochii de Calea Victoriei și de Bulevardul Magheru. Parcă mă temeam și să ating trotuarul. Noi, ardelenii, ziceam cînd cu bucurie cînd cu jind că „soarele românilor la București răsare“.

Eu care credeam că lumea se întinde cam pînă dincolo de Mureș, către vîrful Munților lui Vlad (nu Vlad Țepeș, ci ministrul Aurel Vlad, cel care a făcut parte dintre ardelenii pe umerii și pe cheltuiala cărora s-a făcut Unirea din 1918) ajunsesem pe Magheru și pe Calea Victoriei de unde ziceam noi că răsare soarele nostru.

Să ne fie rușine! Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, Bulevardul Magheru și Calea Victoriei arătau de zece ori mai bine decît acum, cînd ne lăudăm că suntem liberi. (Vai de „liberatea” noastră care distruge și pune în loc progresisme și ștergerea identității!).

Îmi aduc aminte că pe vremea studenției mele la Cluj se vorbea despre un mahăr comunist care i-a chemat pe mai mulți directori de mari firme clujene lîngă statuia lui Matei Corvin și le-ar fi zis:

-Măi, tovarăși, ia priviți ce urît arată Palatul ăsta Bánffy ! Eu zic să-l dărîmăm și să facem un muzeu de artă ca lumea, modern, frumos, cu sticlă verde!

Toți au înghețat și au făcut ochii cît cepele. Unul dintre ei mai cu sînge în vene a îngăimat o propoziție.

-Tovarășu prim, dar este un monument istoric important pentru Cluj. Nu putem face așa ceva că ar fi păcat!

-Ahaa, ar fi zis mahărul. Păi dacă este monument istoric și așa important, de ce să arate în halul ăsta? Nu ne este rușine? Nu ne crapă obrazul? Dumneata preiei restaurarea, refaci întîi fațada și-mi raportezi cum stă cu fundația și cu conductele!

Se spune că așa ar fi început prima restaurare a Pieței Unirii (fostă Piața Libertății) din Cluj-Napoca.

Poate că n-ar strica un premier sau un președinte care să se poarte la fel și să propună demolarea Bulevardului Magheru și ridicarea de clădiri moderne. Abia atunci s-ar găsi arhitecți și intelectuali care să sară în apărarea celebrului bulevard și să declanșeze o campanie de recuperare a identității și importanței sale.

Altfel, Bulevardul Magheru, istorie românească în cel mai frumos sens al cuvintului, este o rușine a zilelor noastre. Și Bulevardul 1848, aproape la fel. Acolo este fostul Cocor, modernizat cu cap și încă vreo cîteva intervenții onorabile. În rest, de cum treci de intersecția cu Lipscani și o dai spre Piața Universității, te împiedici de plăci sparte, de gropi, treci de ganguri insalubre și mirosind a urină. La Universitate, cetatea științelor și culturii române, te șochează zidurile acoperite de „operele” în grafitti ale analfabeților și drogaților. Iar mai sus, spre Piața Romană, treci pe lîngă outleturi, covrigi, brichete, clădiri coșcovite și înnegrite, cu igrasie și cu nenumărate urme de abandon urbanistic.

Toate mărunțișurile pe care le găsești, de obicei, în preajma piețelor de legume, inclusiv haine ieșite din modă și vechituri, domină faimosul bulevard bucureștean. Și toate sunt semnul sărăciei și al lipsei de spirit gospodăresc. Spre rușinea noastră, Bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău arată de zece ori mai frumos și mai îngrijit.

Bulevardul de referință al României este o rușine, un semn de decădere urbanistică, administrativă și civică. Toată lumea știe ce catastrofă și ce împiedicat primar este Nicușor Dan. Blestemul nostru este că s-a nimerit în mandat cu un președinte care nu știe nici unde-i Bulevardul Magheru, necum ce reprezintă el pentru Capitală și pentru istoria României!

Pe Magheru, spațiile comerciale se închiriază greu și se vând la fel. Magheru nu mai este fală, nici modă, nici mîndrie, nici Bucureștii interbelici. Este doar un jgheab de beton și cărămidă decăzut ce leagă Piața Victoriei de Piața Unirii.

Ce blestem să fie pe capul bucureștenilor ca să aleagă așa catastrofe de primari în toate aceste trei decenii?

Și ce fel de cetățeni reunește Capitala României dacă opinia publică nu există? De cîte ori au ieșit în stradă pentru modernizarea metropolei? Ce fel și cîte ONG-uri apără orașul? Doar catastrofa de „Salvați Bucureștiul“ de unde Nicușor Dan își alege locotenenții pe mîna cărora dă această decădere și încremenire urbanistică a Capitalei?

Nu cumva decăderea Capitalei este măsura spiritului civic al bucureștenilor? S-au distrat la concertele produse de Gabriela Firea pentru a le anestezia spiritul critic (mai nou, cucoana, așa cum vă anunțam, se pregătește de un nou mandat, și pe baza unei înțelegeri cu PNL-ul care să sprijine revenirea clanului Pandele la putere).

Centru Capitalei este emblematic nu doar pentru neputința lui Nicușor Dan! Este un barometru și pentru spiritul civic, și cîntar pentru nesimțirea guvernanților și, nu în cele din urmă, pentru starea generală a societății românești.

Ar cam fi vremea să ne fie rușine!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 54

54 de Comentarii

 1. Daca imi amibtesc bine, in octombrie 1989 am fost prima data in capitala sa dau examen la facultate, pierdut pe strazi necunoscute, si in 5 ianuarie 1990 cand inca se tragea in oameni, cu gura cascata ma uitam in jur. Facand paralela intre 1990 si 2017 ultima data plimbare in bucuresti, parca e marginea unei zone intinse care va ajunge ghetouri intro perioada scurta de timp.

 2. Doar pentru ca grandoarea si frumusetea Bucurestiului vor sa o ingroape. Noroc ca dunarea nu trece prin ardeal, noroc ca oltenii n au avut nevoie de sasi, svabi, unguri … dar s au inteles bine cu sîrbii( … u pet priatelia , vorba lui nichita), noroc ca tutdor si mihai nu sunt „tatari” asa cum spun unii nelegiuiti la comentarii, noroc ca avem partea noastra de demnitate si voie buna si nu suntem fatarnici ca desis, falcone, juxtapusul, dulapul mare, noroc ca avem frati moldoveni , noroc ca nu suntem magari. Va pup pe frontispiciu!!!

 3. Centrul Capitalei (Bul. Magheru Universitate) arata azi dupa CHIPUL si ASEMANAREA „primarului”!? Nicusor Dan USR #rezist. Adica MACABRU..DEZOLANT.!. Tot ce conduce azi USR,este un dezastru,numai IDIOTII au pus „botul” la vot pentru ei.

 4. Sa ne fie rusine?! Hahaha! Nu ati mentionat “sex-shop”-urile de pe Magheru, maestre. Care sunt acolo de vreo douazeci si ceva de ani. Aici e vorba de altceva. E lipsa de educatie. Da’ lasa ca dupa cum decurg lucrurile Klaus isi aranjeaza apele sa devina prim-ministru si o sa va puna pielea pe bat.

 5. Sint de acord ca probabil cam 90% din Bucuresti trebuie darimat si reconstruit (daca nu ne-o „ajuta” vreo zguduitura mai puternica venita de prin Vrancea …). Dar sint locuri si monumente absolut pretioase, care trebuiesc cu grija si bun gust renovate si care, alaturindu-se unor cladiri moderne (atentie ! nu proiecte date pe mina unor „arhitecti” dementi, unii rusinea promotiilor respective la „Arhitectura” !), sa dea un rezultat frumos si interesant, cam ceea ce am vazut pe la Londra sau Bruxelles.

 6. Ce sa te astepti de la un primar (?!?) care, atunci cind era doar un „matematician de geniu” (pustiu) a invitat la masa, pusa pe trotuar, in fata casei (!) o jurnalista careia ii „destainuia” ca era bucuros ca „tocmai s-a spalat pe cap” ?! (vazut cu ochii si auzit cu urechile proprii !)

 7. Nicusor Demisec De ce sa-si dea demisia Firea ? Ca doar nu a fost primar 4 ani si nu a facut nimic. Si nici oparescu si nici Crin Halaicu si nici mortaciunea aia. Pe Basescu nu-l enumar ca l-a certat Brigite Bardot ca strangea canii din capitala. A daramat tonetele de prost gust. Cred ca in cea mai mare parte Bucurestiul a apartinut PSD-ilor. De cand este Nicusor Dan? Cand preiei un Bucuresti cu probleme de zeci de ani tu ceri demisia lui? De ce nu ai cerut-o celorlalti tampitule? Ce va place sa picati de prosti. Ai vrut sa ti se confirme ca esti si dobitoc de asta ai scris ce ai scris. Tu nu mai scuipa seminte si nu mai arunca gunoiul pe jos si este destul.De scris nu mai scrie ca pari bombardier.

 8. YES.Sa mori tu ? A preluat Nicusor dan un Bucuresti perfect si l-a distrus , nu? Esti Firea cumva ?

 9. Sa fim seriosi, maestre. Nu sunt fan al lui Plicusor, insa corect ar fi sa recunoastem ca macar aici nu e el de vina. Centrul Bucurestilor arata dezolant pentru ca niciunul din primarii din ultimii 30 de ani nu s-a preocupat de el. Iar aici vina o are si Legislativul, nu doar conducerea locala. Principala cauza a degradarii din Bucuresti este lipsa unei legislatii care sa-i sanctioneze pe proprietarii care nu isi ingrijesc cladirile. Toate sandramalele care stau sa cada in Centru au fost retrocedate unora care abia asteapta un cutremur ca sa-i scape de vechituri si sa vinda terenul pentru noi proiecte imobiliare (inclusiv BNR are cladiri in situatia asta). Daca Parlamentul ar trece o lege care sa sanctioneze proprietarii neglijenti, asa cum e in Occident, Bucurestii si-ar schimba aspectul in 2-3 ani.

 10. Adevarat cele scrise in articol. Dar locuitorii de azi sunt veniti din toate satele saracite ale tarii, fara multa educatie si scoala, barbatii sa caute un loc de munca, femeile sa se marite. Scoala nu mai avem sa ne invete maniete si 7 ani de acasa nici atat. Parintii butoneaza tel.mobile si copiii fac ce vor.

 11. ce nu inteleg romanii si cu nistorescu este ca sintem parteneri cu imperiile occidentale carora hitler le-a stricat jocul pentru 50 de ani cind au trebuit sa se alieze cu stalin sa-l invinga pe hitler si au adus comunismul in europa de est…cu jidanii in control la dept de stat si tiparnita de dolari ,imperialistii au stabilit israelul si cuceresc teritorii si tari cu prosti care cred in ei ….romania este prelucrata …la cluj viiitoarea capitala se creeaza conditile pentru a surclasa bucurestiul….efectiv ne uitam cum se distruge romania democratic ….

 12. Maestre ,cocoana e de vină! Ea i-a născut pe Clotilde și Nicușor: O naștere POSTERIOARĂ -de ! ,,Imaginați-v-o” !!!

 13. Maestre ,cocoana e de vină! Ea i-ăscut pe Clotilde și Nicușor: O naștere POSTERIOARĂ -de ! ,,Imaginați-v-o” !!!

 14. Daca dulapul ajunge prim-sinistru atunci dupa Romania nimicului bine facut, normala si educata ,vom avea si Romania idioata!
  Nu este exclus , ca daca au fost in stare sa foteze pe Nimicusor -Plicusor si pe Clatilda, bucurestenii pot vota si o gasca primar!

  Domnule Nistorescu , totusi , madam Pandele mai are niste calitati!
  Place ochiului, e eleganta , stie sa vorbeasca , mai trezeste inca o emotie pe langa buzanarele de la pantaloni , dar de Clatilda ce sa mai spui!!!

  Bucurestenii au ce merita si rumanasii isi merita soarta pentru ca sunt si prosti si fuduli! GEM DE PROSTI si de SLUGARNICI!

  aista-i o opinie

 15. Ma cac pe subiectele tale diversioniste.
  Lumea arde si zdreanta globalista numita nistorescu se piaptana.

 16. Domnilor si Doamnelor,cum arata centrul Bucuresti de sarbatori in 2021,2020…sub mandat PSD, si ce mizerabil este azi sub conducere USR # rezist cu acest MAIMUTOI de primar Mucusor Ban. Cate constructii de pe Bul. Elisabeta si Bul.Magheru au fost reabilitate de Gabriela Firea,pentru ca azi sub conducere USR sa se aleaga „praful” de toate. Cat de IDIOT poti fi sa votezi un primar ca Mucusor=USR # rezist.!??. Nu mai spun de „patachina” de Clotilde Armand tot o USR #rezist,la sectorul 1,aceea care a FURAT voturile cetatenilor cu SACII, iar acum PUTE de mizerie si nepăsare peste tot in sector. De acest USR # rezist s-au saturat toate partidele din parlament,pana si demagogul politic K.W.Iohannis, cand au vazut ce „PADUCHI” sunt in USR #rezist.

 17. Plicusor Ban este cel mai prost administrator de oraș din toate timpurile moderne.

 18. Păi, unde te duce Bd. Magheru spre Piața Victoriei ? Nu cumva spre sediul guvernului României ?
  Și la ce jeguri sunt acolo peisajul este încă super ….
  Mizeria de acolo trebuie curățată mai întâi !

 19. Ce e centrul Bucurestiui azi ?!? …un parking imens si un manunchi de strazi pe care circula ‘zi si noapte’ sute de mii de masini. Culmea-culmilor e ca aceste ‘masinute’ au muscat si din trotuarele pietonale care si asa erau prea inguste ! …ca sunt trotuare necirculabile, aici, e vina primarilor de Sector si a primarului care este General pe Capitala.
  Acum, la drept vorbind, mai poate fii vie o activitate comerciala in centru orasului cand tot omu’ merge la mall sau isi face cumparaturile online ?
  Cate sali de spectacole ‘in functiune’ are Teatrul National si cate sunt folosite ? …poate una din vr’o 10 sali ! De cinematografe ce sa mai zicem ?
  Cate stadioane noi-noute are Capitala acu’ ? …si cu ce echipe putem sa defilam pe ele ?

  De stiluri si pistiluri suntem coplesiti de ce-au putut creiona unii domni arhitecti-stilati, ca de ex. la magazinul COCOR(cam fara activitate) punand geamuri multe cat mai multe in exterior si imbracand stalpii de sustinere din interior cu platbanda ca la podurile de odinioara cand se construiau caile ferate…
  Ps. Totusi, un fost primar General al Capitalei, Dr. Oprescu, a gandit reconstructia Centrului Vechi, in primul rand prin modernizarea strazilor(pentru 100 de ani d’acu’nainte !) si interzicerea circulatiei auto.

 20. Dle Nistorescu, „rusinea romanilor” e sa nu le fie publicate comentariile deranjante unora ce se erijeaza in cenzori!
  La articolul Dnei Ioana Radu s-au plans mai multi cititori de acest blocaj total sau partial…Personal sunt cel mai blocat, mai ales la analizele Dvs pe care de la o vreme le critic cu argumente…Citim si comentam pe acest forum cu buna-credinta fiecaruia, ca si cu dorinta fierbinte de a aduce o contributie la iesirea din DEZASTRUL declansat din 1989de cominternisti si odrasle de cominternisti, intre timp fiind legendata o noua generatie!!! Ma razboiesc aici cu mistificatorii ce sustin „revolutia”, de parca, la o adica ar mai avea o importanta, la butoane fiind instalati COMINTERNISTII SI ODRASLELE DE COMINTERNISTI!!! Acesta e un ADEVAR AXIOMATIC si totusi e contestat de FALSIFICATORII ISTORIEI MARXISM/BOLSEVISMULUI!!!

 21. Nicusor de la Uniunea Salvati Bucurestiul, devenita ulterior Uniunea Salvati Romania? Pazea, ca vine randul intregii Romanii sa fie „salvata”! Bravos, natiune!

 22. Bucureștiul a fost,este si va fi un oraș fanariot!!..un oraș turcesc,un oraș al ciubucului ,o mizerie…!!! Nu se poate face o comparație cu nici o capitală europeană, este de departe o uriașă mahala plină de jeguri,cretini,analfabeți, hoți,curve,interlopi…asta-i nu-i oraș ci un ghetou al prostituție umane si politice…!!..cred că este cea mai urâtă capitală din europa!!..

 23. Țara e in comă. Totul e bolnav,putred. Dezindustrializarea ,jaful economiei,înstrăinarea pe nimic a bogățiilor naturale,defrisarea pădurilor etc la ce se adaugă exodul a 4,5 -5 milioane de cetățeni constituie imaginea unei țări in colaps total.
  Aici ne-au adus guvernările PSD,PNL.
  CORUPTIE la nivel înalt, nedreptate sfidătoare și sărăcie la greu.
  Suntem rușinea EUROPEI!
  .

 24. Nicusor o fi fost olimpic la matematica dar aceasta nu este un argument serios pentru a-l recomanda si califica pentru dificila pozitie in care l-a ‘votat’ securitatea. ca orice USERIST STANDARD, Nicusor este un incompetent dovedit si un demagog ordinar. Sa nu-l invinuim insa, probabil ca el nici nu realizeaza aceste adevaruri. Normal ar fi ca bucurestenii sa gaseasca rapid o modalitate pentru a scapa de acest neispravit care nu este primarul lor ci al securistilor care l-au dus in primarie. Orice zi pierduta cu el ca primar este o alta zi catastrofala pentru capitala. Ca sa fii primarul Bucurestiului trebuie sa fi dobandit in prealabil o cultura rezonabila. Ceea ce pentru acest poticnit este o pretentie comica.

 25. Domnu’ Cornel, din pretuirea si respectul pe care ti-l port iti spun doar atat ca nu b-dul Magheru si Calea Victoriei sunt problemele Capitalei. Vazand ce scrii te asigur cu prietenie ca habar nu ai de problemele de prezent si viitor ale Capitalei. Iar cu sotii Firea-Pandele ce ai ?! Te descalifici ca om onest si drept. Du-te sa vezi ce a facut Pandele in Voluntari de il vor alege pana la moarte…?! De asemenea sa vezi ce au facut Baluta, Negoita, Piedone si Florea in sectoarele lor. Stiu la minutie Bucurestiul, Cornele, si te asigur ca daca oculta LGBTQ in frunte cu „mucusor”, habarnistul si aerianul, „closette”,etc. nu „castigau” Capitala, in acest mandat Bucurestiul isi recastiga destinul si izbavirea de mare si frumoasa capitala a lumii prin finalizarea Inelelor rutiere si Soseaua de Centura al Capitalei, Prelungirea Ghencea cu Inelul Rutier si Feroviar de la Domnesti, Metroul pana la Bragadiru si rezolvarea in proprtie de 80% a modernizarii Termoficarii Bucurestiului. Nu te mai baga Cornele, ca nu te pricepi, tu esti un super-super, in altceva, altfel devii la fel de aerian ca „mucusor” si „closette”,etc. care sunt monstruozitati ale neputintei, tupeului ordinar si scabros din cauza de handicap natural. Astia nu sunt „oameni intregi la cap” de la natura, sunt ca maimutele, grohaitori si mimetici, ce Draku…?! Altfel te reasigur de intreaga mea consideratie si pretuire si un sincer La MULTI ANI !

 26. Nu prea le am cu Bucurestiul … Ocazional si in viteza chiar daca ai avea ce sa vezi . Dar cind totul e gri -cenusiu parca iti vine sa mergi prin alte parti . Asa a ajuns si Brasovul pastorit pina acum citiva ani de Scripcaru , iar Oradea nu stiu cum mai arata dupa 2 ani . Sper ca tot la fel .Dar lasind astea la o parte imi amintesc de Bacovia : „plumb , „

 27. Ramstein, esti un narod in care urla complexul provincial, in cazul tau cel al unuia crescut intr-un oras cu origini unguresti. Astia sunt cei care debiteaza tot felul de nerozii cand vine vorba de capiatala Romaniei. Vin anual in Bucuresti de peste 20 de ani si de fiecare data constat incantat ca Bucurestiul devine o mare metropola internationala. Are de toate dar specificul romanesc este dominant.Ii lipseste insa acele cateva artere suspendate care ar fi rezolvat mult din necazurile datorate traficului extrem de aglomerat si agresiv. Se puteau realiza lejer avand in vedere puterea financiara masiva a capitalei. Metroul pana la Otopeni este o alta urgenta pentru o capitala europeana ca Bucurestiul. Orasul s-a schimbat vizibil in bine in ultimii 10-15 ani. Sunt mari orase in America care s-ar bucura sa aiba asfaltul strazilor importante din Bucuresti pe strazile lor la fel de importante. In rest poti deja compara oricand Bucurestiul cu alte mari orase europene de talia sa. Dar pentru asta trebuie sa-l cunosti suficient de bine. Faptic si nu din povestile unor fraieri care in viata lor au fost o data sau de doua ori in Bucuresti si atunci pe fuga. De legende prostesti sunt satul.

 28. Ferentari este emblema si reperul Bucurestiului ! Cocalarii sint in mediul lor natural in toate cartierele , strazile si bulevardele . Parlamentul si guvernul stoboare ale satrei ferentariste .Un dulap imens , o piesa ciudata de mobilier inutil da aparenta de presedinte , o paiata ridicula !

 29. Oare clădirile alea vechi de pe Magheru cine și cui le-o fi retrocedat? Cine încasează de-acolo chirii grase, ca de buricul capitalei, de, fără să plătească impozit? Secret mare, coane, că dacă află rușii…
  Și-apoi ce-ai cu noi bre, maestre, pen’ce să dăm cu var?

 30. Bucurestiul , nu are nici o legatura cu N . D . ! Uitati-va cum arata centrele oraselor din Transilvania , si cum arata centrele oraselor din Regat ! Este vorba despre educatie , cultura , simt gospodaresc , responsabilitate ! Si despre calitatea intrinseca a fiecarui locuitor in parte !

 31. Pai alianta Pnl-Usr a pus primar un handicapat, care a fost votat de lume…acu ce mai vrei dl Nistorescu? Firea primar a fost, un cacat a facut. Cum sa pui primar o parashuta stirista?…de ce sa ne fie noua rusine?…ne iei cu vrajeli deastea ieftine cu rusinea…zi-ne de puscarie, confiscarea aveeilor, amenzi uriase pt handicapatii de la primarii…atunci mai vorbim…

 32. Roadele prostiei.
  Bucurestenii au acum ceea ce si-au dorit cand l-au ales pe Plicusor.
  Sa traiti bineeeeeeeeeeee!

 33. @ Otova – imi aduci aminte de „Agentul sanitar – ,dati cu var ! „

 34. Domnule Nistorescu,

  1. Ai dreptate cu bulevardul. E un dezastru. Inainte era promenada. Erau librarii, cofetarii, cinematografe…
  Insa putini cunosc cauzele si accepta solutia. Din cauza traficului auto, a poluarii si a ingustarii trotuarelor, lumea nu mai vine, deci nici afacerile nu-si mai au rostul.
  Iar asta se petrece din cauza ca in Bucuresti, administratia a prioritizat in mod gresit masinile in dauna pietonilor.
  Pentru un inginer e evident ca asta nu face decat sa aduca si mai multe masini, ceea ce duce in final la blocarea orasului. Dar ei n-au cum sa stie asta.
  Solutia? Ingustarea traficului auto la 2 benzi pe sens, din care una rezervata pentru autobuze, bariere verzi si latirea trotuarelor.
  Sa vezi cum vine lumea, se plimba, sta la terase… Si se intorc si afacerile.

  2. Care bucuresteni? Mai sunt azi doar 10%. Restul din ce vezi sunt veniti din toate zarile, cu sperantele si obiceiurile lor.
  Din pacate doar jumatate din ei cu forme legale. Ceilalti doar consuma (servicii publice) si nu platesc (taxe).

  3. Ce sa alegem? Am reusit in zeci de ani de lupta cu sistemul sa alegem un primar bucurestean, care intelege orasul, stie ce trebuie facut, s-a apucat de treaba, a facut multe si a aratat ca se poate.
  Pentru asta l-au si arestat. N-o sa mai vrea nimeni normal la cap sa se bage. Asa ca o sa avem doar candidati impusi de sus, deci votam degeaba.
  Azi tara e condusa de Ardealul tenebros.

 35. „Voi nici macar n-o sa reusiti sa zugraviti blocurile pe care le-a facut tata !” … Dixit.

 36. Incepand din anii ‘955 cutreier Bucurestiul … un ADEVARAT mic PARIS … pana prin anii ‘995-2000 …
  ERA un ORAS al OAMENILOR si al MAGAZINELOR … plin de LUMINA si VESEL …
  Lipscaniul – era PLIN de OAMENI dar si de MAGAZINE … nu avei loc sa arunci un ac… Astazi este plin doar de BIRTURI .
  Calea Victoriei … ERA STRALUCITOR … in LUMINA victoriilor ROMANESTI …
  Bulevardul MAGHERU … ERA ORBITOR de LUXURIANT …
  Insa dupa anul 2000 – s-a ales praful si pulberea … de MICUL Paris !!!

  DAR, am fost in MARELE Paris … in anii 1991-1998 … si dupa anul 2000 …
  ERA un ORAS al OAMENILOR si al MAGAZINELOR … plin de LUMINA, GLAMOUR si foarte VESEL …
  Rue de Rivoli … era PLIN de OAMENI dar si de MAGAZINE … nu avei loc sa arunci un ac…
  Zona Arcul lui Napoleon (Luvru) – Arcul de la Defense… ERA STRALUCITOR … in LUMINA victoriilor FRANTUZESTI …
  Bulevardul Champs-Élysées … ERA ORBITOR de LUXURIANT …
  Insa dupa anul 2000 – s-a ales praful si pulberea … SI de MARELE Paris !!!

  Depre ce VORBIM aici ??? Despre DECADEREA … TUTUROR marilor ORASE/METROPOLE/CAPITALE … din „uniunea” EUropeana !!!

 37. Dupa ce ai „ingropat-o” pe Firea, don Cornel, slabe sperante la Mucusor sa faca ceva! Poate se demoleze!!

 38. Votam boi, trogloditi, nenorociti…sintem comozi, nesimtiti, fricosi, nu ne pasa, smecheri de 2 lei…de aia se aleg tot felul de nenorociti in administratia publica, guvern, parlament…aud tot felul de idiotenii: ca se vrea distrugerea valorilor, a societatilor, oculta mondiala, etc…pe dracu…sintem niste trogloditi fara balls care ne complacem comod in tembeleala zilnica…s-a opus EU sa se refaca Bucurestiul?…pai pui un autist ca Nicusor sa conduca Bucurestiul cind el la 52 de ani traieste intr-un apartament inchiriat?…asta e gospodar sau student intirziat?…Uniunea Salvati Romania…pai asta nu e in stare sa se salveze pe el…voma…

 39. „DE GUSTIBUS ET COLORIBUS NON EST DISPUTANDUM”, cum ar spune latinul. Unii lingăi sau oportunisti declară că adoră Bucurestiul in ciuda numeroaselor inconveniente. Unul dintre acestia este nimeni altul decât „liberalul” Rareș Bogdan, care intr-un interviu recent declara următoarele: „Eu sunt printre puținii ardeleni care adoră Bucurștiul. Îl consider unul dintre cele mai spectaculoase și complexe orașe ale Europei. Un oraș care dacă ar fi un pic disciplinat urbanistic și civilizat ar fi perfect”.
  Vezi: https://www.stiridebistrita.ro/rares-emilut-maestre-probleme-bogdan-intre-aeroportul-cluj-si-primaria-lui-emil-boc-ajungi-mult-mai-greu-decat-ajungi-de-la-aeroportul-bucuresti-pana-la-palatul-parlamentului-e-dramatic

 40. Comentariul meu se vrea o replica la nemultumirea estetica exprimata in editorial,o explicatie oarecm rationala a starii de fapt ,dincolo de „figura”bravului olimpic matematician, nepotrivit la locul „nepotrivit”-supus vicisitudinilor POLITICE, dar si mai ales „istorice”si „arhitecturale”INCA DIN 2013!
  „Odiseea noului Plan Urbanistic General: De ce în București se construiește după planurile de acum 20 de ani”
  ( de Catiusa Ivanov HotNews.ro Miercuri, 4 martie 2020″)
  În absența unui Plan Urbanistic General valabil, primăriile nu mai pot da autorizații de construire, ceea ce duce la blocarea orașului.
  În prezent, în București se construiește după PUG-ul aprobat în 2000. PUG-ul a expirat pe 21 decembrie 2010 și a fost prelungit cu câte un an, în 2010 și 2011, apoi cu 3 ani în 2012. În decembrie 2015, Consiliul general al municipiului București a prelungit perioada de valabilitate a Planului Urbanistic General al Capitalei cu încă 3 ani – până pe 30 decembrie 2018. În 2018, documentul a fost prelungit până la intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General.

 41. Consorțiul,condus de UAB Ion Mincu, alcatuit din 6 firme Arnaiz Consultores (Spania), Intergraf, Sinergetics Corporation, AECOM , Compania de Consultanță și Asistență Tehnică,a incheiat ctr. nr. 469/2013 valoarea totală a ctr. este de 35.225.000 lei (fară TVA) și PUG-ul avea termen de finalizare 41 de luni de la data emiterii primei note de comandă, la care se adaugă perioada de garanție și asistență tehnică de 12 luni de la dată semnării procesului verbal de recepție finală.”Dind vina pe „modificarile de legislatie „si PUZurile de sectoare adoptate poate intre timp cu aprobari”speciale_adica fara competenta, Dl -Tiberiu Florescu ,incheie un nou act aditional -prelungind evident termenul -sine diae-pt.ca „consortiul”-spaniolii etc.-vor bani nu ?Nu au construit spaniolii Veacuri la „sagrada familia”ASa si noi cu Capitala-veacuri!Se motiveaza ce „minuni”au introdus ei- disparitia Garii de nord-inlocuita cu Gara…. la Chitila, Esplanada- vorba aia in stil spaniol cu zarzuella si samba etc!Si alte si alte minuni ,plus reglementari ilegale,prevazind ei norme juridice pt.spatii verzi, terenuri etc.etc,desi nu au atributii legale!Din pretul total s-au platit 11.023.022, 16 lei,în cadrul Etapei I pentru elaborarea formei sintetizate a modificărilor aduse PUG aprobat în anul 2000 și pentru încă 15 studii de fundamentare care vor stă la baza reglementărilor noului Plan Urbanistic General.
  Deci s-a incheiat un „nou”PUG,adica un NOU ACT ADITIONAL ETC.cel vechi fiind acum in „revizuire ,revizie”tehnicaAsadar,pina la „minunata lume noua”a lui Tiberiu Florescu, va rugam sa aveti rabdarica, sa mai ia bani inca niste „etape”,timp in care Mucusor Dan doarme s-au se spala pe cap-fericit,iar Bucurestiul-ramine paralizat si inestetic!

 42. Intreb si eu daca arhitecti din Ro sau Instit.Ion Mincu sau alta autoritate de proiectare si arhitectura a fost chemata in spania,Italia etc. sa faca ce fac spaniolii la noi?Adica sa cunoasca orice hruba si bucatica de cadastru ,sa-si dea cu parerea pentru romani si Romania ce este mai bun si convenabil!Nu avem proiectanti si arhitecti suficienti ?Pt.ce -ce fac aproape 10 ani de cind Inst.Ion Mincu tine in „dezastru”bucurestiul, care este interesul?
  Fiind totul paralizat si PUZurile de sectoare facind ce le taie capul, incurcind orice organizare si reglementare urbana?
  „Direcția Generală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, asistată de Direcția Juridică a Municipiului București, se află în curs de redactare a unui nou act adițional la contractul nr. 469/2013. După finalizarea și semnarea acestuia de către participanții la contract, se vor lansa note de comandă pentru elaborarea celorlalte faze/subfaze ce vor fi stabilite prin acest act adițional. Așadar, termenul de finalizare va fi stabilit prin graficul de lucru ce va fi conținut în noul act adițional”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei.
  Nu ne ramane decit sa extragem ideea ca masonii din Primaria Capit.sunt mina in mina cu masonii”zidari constructori”cu rigla,compasul si echerul din „Ion Mincu”.Ca Mucusor Dan,permite e de inteles, dar dna.gabriela Firea cum a permis timp de 4 ani?

 43. Se vede ca „doru popescu” nu mai are limite in rastalmaciri BOLSEVICOIDE, Bucurestiul fiind numit MICUL PARIS in perioada INTER-MACELURI BOLSEVICE MONDIALE!!! Cand a fost trimis in misiune in Franta putea vizita cateva biblioteci
  pentru a afla ce hram poarta TERORISTII IDEOLOGIEI GENOCIDULUI pe care-i IDOLATRIZEAZA fanatic calcand in picioare istoria cu bocancii cazoni din dotare… Nu-i intra-n tartacutza ca o comparatie viabila e intre Bucurestiul INTER MACELUEI BOLSEVICE MONDIALE si Bucurestiul CAPITALISMULUI SECURIST DE STAT, transformarea oribila de dupa 1989 fiind
  consecinta „capitalismului de TARABA si BIRT” lasat pe mana naivilor care au luat-o de la zero capital, in timp ce BOLSEVICII CEAUSISTI si COMINTERNISTI SPARGEAU BANCI, INDUSTRII, BUGETE, DATORII MONDIALE CATRE ROMANIA!!!

 44. Da’,nici pe „proaspăta operată” Firea nu o vreau ministresa copiilor!
  Ca să ieși „pe sticlă”, în lume după operație la față îți ia mai mult timp decât spun doctorii. De aceea doamna Firea a apărut pe „sticlă” abia acum.
  Hai, ce ONG mai facem pă granturi care nu produc?
  Doamna este expertă și doamna Avram la UE. Iosub se chinuie să le prindă…
  Jalnic. Sau invers.

 45. ba taica, judetele din Africa, inclusiv cele bomardate illegal de voi, ardevar focu de tatari spurcati de ilfov si teleorman, arata mult mai bine comparat cu „groapa de gunoi si sobolani a Europei” (cum e portetrat teleormanu cu Bukre-sul de tarile stapane la care vati vandut tara si copiii).

  pana si Syria arata mai avansata, curata, vopsita, varuita, etc acum, asa cum inca este bombardata, ardevar focu.

  lati facut pa generalu ala da armata, prim.ministru, rasplata la pa can tatarii ingropau romania jefuita, unde generalu avea OBLIGATIA, conform constitutiei pa care a jurat, sa apere tara cu pretul vietii si cu arma in mana. Iar acum tatarilor tradatori din armata, li se baga pensii speciale la 50 de ani etc.

  aleagasar cenusa de neamu vostru tataresc. Can scapa tara de voi, va fi sarbatoare timp de o mie de ani, asa cum e scris in historia scrisa si nescrisa. Nu va uita nimeni, ba tatarilor strambi si nespalati.

 46. O singură și mare nelămurire: de ce uniunea salvați Romania și nu uniunea salvam Romania?

 47. Bucureștiul arata astăzi exact așa cum și-au dorit bucureștenii.S-a votat !
  Nu au venit marțienii la vot.

  Vad o mare excitație politica,în legătură cu cefertcatele salvării planetei și Universului.Domnul Rafila e țintă vad, iar agitația mi se pare nenaturală și inutila, pentru că in vest nu pare să fi adus vreun rezultat dracia.Geme vestul de cazuri de covid, cu tot cu ceferticatele vieții.

  Se amplifica luptele in interiorul aliantei pe tema epidemiei și aleșii neamului uita de preturile la energie, in Romania.De industrie.

  Romania fiind producător de energie, având atât pâinea cât și cuțitul la îndemână, își lasă industria sa moara.

  Nu se poate umbla la prețurile de producător și nu se pot scoate intermediarii externi din ecuație ?WTF?!

 48. @ cabanos(17.14)=@doina oltului. IDIOTULE de ungur jegos,de ce scri sub alt „pseudonim” acum, iti este sila de originea ta de HUN BARBAR din neamul lui Attila venit aici din stelele Asiei,in anul 900,cand dacii romanizati de atunci erau mai CIVILIZATI pe aceste meleaguri decat voi hoardă magheara. Ia viziteaza tu Biblioteca Vatican din Roma (daca sti bbaaa IDIOTULE ce este) si ai sa VEZI cu ochi tai O HARTA A TRANSILVANIEI DIN ANUL 700 populara cu cetati dacoromane,cand VOI migrati pe Volga. Dar un DEBIL MINTAL psihopat ca tine nu poate PRICEPE adevarul de la VATICAN (expus prima data de Papa Ioan Paul al.II-lea in anul 1993 in prezenta diplomatului Roman si Ungur. La cat de JEG esti ,tot nu o sa pricepi.. MAIMUTOIULE batran pensionar IPOTENT.

 49. cu misiune pe forum.

  Bă, frajerilor, s-a prins pana si cel mai naiv ce rol distructiv aveti voi bo zz gorii de limba romaneasca, cu kooru-n doua luntrii, cat rau ati facut Romaniei, iar faptul ca sunteti sekurici unii dintre voi nu va apara de stigmatul de tenebrosi (la ora 10:38).

 50. E .. si ce ca te-i mirat coane Cornele? Era normal .. ce mama lu PV .
  Insa sa stii ca ceva mia muot s-ua mirat bicirestenii cand au facut pelerinaj ca caste gura la blocul turn din Piata Palatului…. Unii au si cazut in fund sau pe spate incercand sa risice prea sus capul ..
  Nu glumesc . Si sunt nascut in Bucuresti….
  Insa cwntrul Bucrestiului …. azi este „mort”….

 51. Charlie
  zisa completa este „un mic Paris pierdut intr-un sat mare” .. ca centrul rata parizian da nu si marginile. Da prin 30 se cam termninase cu modelul parizian ,, eram tenatu sa il facem un „mic” Manhatan .. vezi blocurile din epoca!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.