Cererea pentru înscrierea Ansamblului Istoric Băile Herculane, în Patrimoniul UNESCO

HerculaneProject prin Asociația Locus a transmis către Ministerul Culturii Cererea de înscriere a Ansamblului Istoric Băile Herculane, cu valoare universală excepțională, în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Ansamblul istoric Băile Herculane prezintă valoare universală excepțională, îndeplinind criteriile ii, iii, iv ale Convenției UNESCO după cum sunt notate acestea în Ghidul Operațional pentru implementarea Convenției Patrimoniului Mondial.

Băile Herculane este cea veche stațiune balneară de pe teritoriul României, cu o istorie și cultură bimilenară. Situl poate fi privit ca un spaţiu idilic, dominat de urmele istoriei care l-au consacrat și care se prezintă ca un muzeu în aer liber datorită resurselor naturale și de peisaj și datorită patrimoniului arhitectural bogat. Acesta este un pilon important al identității locului, constând în 74 de obiective înscrise în Lista Monumentelor Istorice 2015: 14 situri arheologice, 55 ansambluri și monumente de arhitectură, 5 monumente de for public – statui.

În cadrul cererii au fost expuse și eforturile pe care Asociația Locus le depune din anul 2017 pentru a conserva și salva Băile Neptun, monument istoric de interes național inclus pe lista celor 7 Cele Mai Periclitate Situri de patrimoniu din Europa pentru anul 2022, cât și investițiile publice și private din cadrul arealului istoric. Cererea și Nota de Fundamentare, elaborată în limba engleză conform directivelor parte din Ghidul Operațional al UNESCO, modificate în anul 2021 au fost transmise atât către Ministerul Culturii, cât și către Primăria Băile Herculane și vor fi publicate de către Asociație.

„Este un proces lung, care sperăm să aibe o finalitate pozitivă într-un final. Momentan această cerere împreună cu nota de fundamentare vor fi analizate de către Minister prin Direcția Relații Internaționale și Afaceri Europene, Institutul Național al Patrimoniului, iar ulterior vor ajunge în fața Comisiei Naționale pentru Monumente Istorice. Credem că este un pas necesar, întrucât situl are o valoare excepțională din punct de vedere istoric, arhitectural, cultural, iar contribuția pe care a adus-o culturii spa de a lungulul secolelor este una extraordinară”, spune Oana Chirilă, președinte Asociația Locus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

6 Comentarii

  1. il impaiati pe Nastase si Armas la intrarea in statiune. Ce ape termale sunt la Baile Herculane, ce climat, ce aer, nu mai gasesti in intreaga Europa. Dar si ce imbecili avem!
    Sunt bani europeni, macar primaria a depus vre-un proiect?

  2. superb, lasat in paragina, pentru ca securimea si urmasii ei sa puna labele pe ea. securicii au „cumparat” apa termala daca va inchipuiti asa ceva fratilor !! AU PEIVATIZAT APA TARII, CARE VINE DIN PAMANT BHHHAAAAI!! TOTI MUCLES !! ESTE APA NOASTRA A TUTUROR! CEI CARE CUMPARA PROPRIETATI SI VOR SA BENEFICIEZE, TREBUIE SA PLATEASCA TAXA „PROPRIETARILOR” !! COLONIE DE PROOSTI CE SUNTEM BHAAAI! AVEM CE MERITAM!

  3. Ruinele băilor poate!…e un dezastru acolo, parcă a fost bombardată de americani!…n-ar fi exclus să fi fost bombardata atunci când au distrus Belgradul!…

  4. Mai rugăm ff respectuos min culturii să includă la secțiunea batjocuri populare a ansamblului istoric băile herculane și pe reprezentanții unio trium natiorum, cum ar veni carevasăzică, pe numiții johanis, marele urs și qwe. Asigurăm tamburină.
    Alți colorați, gen boanghina care se dă valah, vor avea și ei oportunitatea să se exprime la cavalul gusset pus la dispoziție de niște români pe care ființele mai sus-menționate îi respectă în mod deosebit, în ciuda Precizare de mai jos.
    Mersi anticipoiu de afișat postare.

  5. Am vazut ca la Rosia Montana (inscrisa si ea in UNESCO) nu s-a mai facut nimic. Nu ca s-ar fi facut ceva daca nu era, dar un monument UNESCO nu poate fi atins, chiar daca se darama. Vor avea si Baile Herculane ( care oricum sunt la pamant) aceeasi soarta?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.