”Cernobîlul” Chinei sau al Vestului liberal?

Bursele s-au prăbușit în întreaga lume, traficul comercial oceanic s-a redus cu circa 9,5% doar în luna martie, turismul și transportul aerian au fost și vor fi cele mai lovite. La începutul acestui an, estimările unei cresteri de 6,5% in China erau considerate extrem de grave pentru conducerea de la Beijing și pentru economia globală. Acum, estimarea a scăzut la 5% creștere economică în China. Cât despre Italia, unde guvernul a mobilizat 25 de miliarde de euro pentru răspunsul la epidemia de coronavirus, fostul director adjunct al FMI Askoka Mody declara pentru The Telegraph că, pentru a-și reveni, țara va avea nevoie de un imprumut de la FMI de pana la 700 de miliarde de dolari. Suma pare uriașă, insa se prea poate să fie insuficientă – doar împrumuturile contractate de Grecia pe durata crizei financiare au totalizat 350 de miliarde de dolari.

Agenția Bloomberg a prezentat mai multe scenarii de evoluție a crizei economice provocată de pandemie. Cel mai rău dintre acestea estimează o pierdere de 2.700 de miliarde de dolari în economia mondială, cu marile puteri economice urmând să aibă scăderi ale economiei cu 3% din PIB. Mai rău este că dobânzile aflate la un minim istoric acum și procentul mare al datoriilor vor lăsa un spațiu mic de manevră statelor europene, avertizează Bloomberg.

”Dacă un agent patogen precum coronavirusul, care dă o rată a mortalității de 1-4%, comparativ cu 50% în cazul Ebola, poate să producă asemenea pagube economiei mondiale, poate că ar trebui să ne gândim că ”pacientul” suferea deja de alte probleme”, scrie John Feffer, directorul think tank-ului american Foreign Policy in Focus. ”Poate să pară ridicol ca un virus, chiar și unul care se răspândește foarte repede, poate să inverseze o traiectorie spre globalizare veche de aproape un secol”, spune el.

Epidemia de incompetență

Publicația Politico.eu a identificat una din bolile de care suferea Vestul și care l-a vulnerabilizat în fața unui virus – epidemia de incometență la nivel politic. Solidaritate cu aliații? Aș, Trump a interzis intrarea europenilor în SUA (o decizie luată fără a da măcar un telefon liderilor UE) și a încercat să cumpere un vaccin de sub nasul germanilor, pentru a le arăta americanilor că ei sunt în prima linie în lupta împotriva virusului”. Asta în condițiile în care Coreea de Sud poate testa zilnic mai mulți suspecți decât SUA. Solidaritate între membrii UE? Germania și Franta au oprit toate exporturile de măști și ventilatoare, unele plătite deja de Austria și stocate în Germania. Abia la o săptămână după apelul disperat al Italiei, la presiunile comisarului francez Thierry Breton, la finalul săptămânii trecute Comisia Europeana a forțat Germania și Franța să-i ajute pe italieni.

”Modeul politic al premierului Boris Johnson este Winston Chruchill. Churchill le cerea britanicilor sânge, lacrimi și sudoare pentru a ieși din război. Johnson le-a transmis doar că multi dintre ei îi vor pierde pe cei dragi, insistând însă că guvernul are un plan clar”, scrie Politico. Ce putem spune despre Angela Merkel, ”lidera lumii libere”? Ea a lăsat coordonarea răspunsului la pandemie în seama unui ministru tânăr al Sănătății, Jens Spahn, și săptămâni întregi a fost mai preocupată de cotațiile bursiere ale companiilor germane. Ministrul german de Finanțe a anunțat un program fără precedent pentru a ajuta cu lichidități companiile germane, însă guvernul din care face parte a permis desfășurarea unui meci de fotbal in Berlin cu tribunele pline și a decis închiderea porților doar după revolta cetățenilor și a presei.

Ce a făcut primarul progresist al New Yorkului în fața epidemiei? Bill de Blasio a vrut și a făcut o revoluție în 2019, când a introdus ”genul neutru” în certificatele de naștere în metropola pe care o conduce. Însă acum, în fața epidemiei, nu a ascultat vreme de două săptămâni nici macar de apelurile disperate ale presei apropiate pentru a închide școlile. A făcut-o abia pe 16 martie – prea târziu spun unele voci. În SUA sunt 28 de milioane de oameni fără asigurare medicală, iar închiderea școlilor și universităților lasă și mulți studenți fără această plasă de siguranță.

Ce a facut presa occidentală liberală în săptămânile negre de epidemie din China? A privit cu compasiune, uneori și cu o bucurie maligna evenimentele din Wuhan – acesta ar fi putut fi începutul sfârșitului competiției economice dintre China și Vest. The Guardian sau Newsweek au scris că epidemia din China ar putea fi ”Cernobîlul Chinei”, iar Foreign Policy a acuzat Beijingul că a pus întreaga lume în pericol cu ”incompetența” sa.

Marea alegere

Având în vedere cele de mai sus, poate că ar trebui să ne punem întrebările lansate pe Twitter de sociologul maghiar Joszef Borocz: Ce culturi, ce clase sociale și ce indivizi vor putea să se adapteze la un răspuns colectiv corespunzător? Cine sunt cei care se angajează doar în pseudoactivități irelevante? Ce culturi, ce clase și ce indivizi vor domina și care vor fi cei care vor sucomba? Cu alte cuvinte, care vor fi implicațiile politice ale acestei crize?

Presa liberală a ales niște ”campioni” ai acestei crize, iar Singapore este printre ei, prezentat ca un stat care a luat măsuri exemplare și la timp. Singapore este o economie de piață, una globalizată și axată pe serviciile financiare. Însă organizarea politică nu este deloc una liberală – Singapore are un regim autoritar de dreapta. China nu a fost dată drept model pentru combaterea epidemiei, căci are un regim comunist și este principalul rival al Vestului la nivel economic. Însă ambele țări au ceva în comun – regimul autoritar și hipercentralizat.

”Există probleme globale care nu pot fi rezolvate decât printr-o putere centralizată. Nu sunt sadic, nu-mi plac dictaturile, nu-mi provoacă vreo simpatie. Eu doar anticipez că, dacă totul continuă ca până acum, îndepărtarea consecințelor nu va fi posibilă decât printr-o tiranie de temut”, spunea controversatul filozof german Wolfgang Harich într-un interviu pentru Der Spiegel, citat de publicația spaniolă Elsaltodiario.es.

Rețelele sociale, apelurile și inițiativele ONG-urilor în aceasta perioadă poate că merită laude, însă ele sunt depășite de amploarea crizei. Mișcările sociale și ONG-urile care critică mai mereu statul pot asigura distribuția alimentelor pentru cei bătrâni, însă nu pot organiza transferul personalului medical, nu pot produce aparate de respirație artificială, echipamente de laborator. Aici, toți ochii se îndreaptă către stat. Care state vor face față mai bine unei asemenea crize: cele liberale sau cele așa-zis ”iliberale” sau de-a dreptul autoritare?

”Am învățat să nu mai judec modelul sovietic doar prin prisma competiției economice dintre Est și Vest, ci să îl judec înainte de toate în funcție de posibilitățile pe cre le are prin structura sa de a depăși criza ecologica, de a menține viața și planeta, de a salva omenirea”, scria Harich în volumul ”Comunism fără creștere”, o carte în care îmbrăca in haine marxiste teoriile Clubului de la Roma recent creat. Wolfgang Harich a murit în 1995; volumul de mai sus și interviul pentru Der Spiegel au fost publicate în 1975. Harich era atunci îngrijorat nu de o pandemie, ci de o viitoare criză ecologică. Harich era un susținător al mișcării ”Verzilor” din Germania. Miscarea exista deja, este cea mai veche din Europa, iar acum a devenit o forță în Bundestag și în landuri”.

La 45 de ani de la acel moment, mișcarea ecologistă nu mai vorbește prin filozofi, ci prin activiști adolescenți panicați precum Greta Thunberg. ”Epidemia de incompetență” din statele vestice și urgența climatică ce va reveni în prim-plan ne vor aduce în fața unei mari alegeri politice. Pandemia de acum va grăbi acel moment și ne mai propune două noi opțiuni: Beijing și Singapore – fie un cezarism și o gardă pretoriană  de partid, fie cu aură tehnocrată și care poate fi asezonat și cu mul progresism și ”societate deschisă”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

15 Comentarii

  1. Cine sapa groapa altuia, cade in ea! China fiind lovita pe la spate, in 3 luni s-a ridicat din groapa si acum proclama victoria impotriva capitalismului salbatic care se zbate in minciuna si care isi da ultima suflare! Nu mai prin ordine si disciplina invingi raul capitalis/liberal! Succesuri „liberali vopsiti” rromani cu amirali in frunte!

  2. Parca dorind sa dea o confirmare convingerii mele ca razboiul biologic declansat de China bolsevica vizeaza nu numai decimarea cetatenilor Planetei si saracirea comparabila consecintelorunui razboi mondial conventional, ci si accentuarea autoritarismului de tip marxist, Dl Marchievici aduce salutar in discutie „voci” specializate, incepand cu Churchill, ILEGALUL BOLSEVIC care a jucat un rol major in cele doua maceluri bolsevice mondiale, despre care voi mai vorbi pentru a-i evidentia contributia inestimabila la victoria REVOLUTIEI MONDIALE, asigurand trimiterea in moarte a tineretului din toate tarile Commonwealth in mod judicios!!! O satisfactie deosebita imi face invocarea repetata a unui „filosof” bolsevic din leatul 1923 al camarazilor sai desantati in zona sovietica a Germaniei infrante si ocupate, Markus Wolf, viitorul sef al spionajului STASI si Wolfgang Leonhard, un celebru istoric bolsevic legendat in istoriografia „burgheza”(marxista sub acoperire!). Desantati in cadrul „Gruppe Ulbricht” care a fost nucleul bolsevic care trebuia sa preia puterea, bineinteles in urma unor alegeri „libere” prin fraudarea masiva si „fronturi” comune cu partide bolsevice de buzunar,ca si in Romania!
    „Filosoful-soldat bolsevic” pe numele sau Wlfgang Harich e numit de Marchievici doar „controversat” pentru a nu atinge sensibilitatile dogmaticilor. Acest specialist in instalarea prin orice mijloace a dictaturii bolsevice a fost, alaturi de CAMARADUL Sartre, sustinatorul TERORISTILOR RAF si a avocatilor lor care au creat in RFG partida „verzilor”. Ticalosia lor, a celor doi filosofi, e clara, Harich avand nerusinarea sa elogieze CATASTROFELE ECOLOGICE din tarile Lagarului…
    Si „Cernobilul” URSS-ului frate al Chinei bolsevice a fost un cadou servit Europei de parintele colhozizarii…

  3. Nu numai China care si-a revenit si va deveni si mai puternica dupa aceasta incercare, nu numai economic si financiar, chiar umanitar, dupa gestul lor (unic) de a ajuta Italia aflata in necaz, un gest politic care va ridica increderea in China si conducerea ei, dar si Rusia a reusit ca dupa embargoul total impus de SUA impotriva Rusiei (la care au „pus botul” si tarile europene, falimentand mii de firme si producatori agricoli din UE care si-au pierdut o piata de desfacere imensa si contractele deja semnate, urgent umpluta de producatorii agricoli din Turcia sau China, sau alte tari asiatice si africane)sa-si revina. Ghici ce? In urma embargoului american si al trepadusilor lor din colonii, in zece ani Rusia a deveni unul dintre cei mai mari exportatori de produse agricole primare: in special grau si porumb. Asta in afara de gaze naturale si petrol. Ba chiar deja exporta tehnologie de mare clasa ( cum puii mei s-o fi intamplat asta in doar 10 ani eu nu inteleg). Eh, este in stare Romania sa-si revina, sa inceapa sa produca, sa aiba mandria nationala adecvata si sa inteleaga ca va fi supusa pieirii daca n-o face? Probabail ca Romania DA!, dar Poporul Roman…..niciodata.

  4. Un articol foarte bun poate cel mai bun pe care l-am citit felicitari …o radiografie completă reala

  5. Cel mai frumos o sa fie cand Singapore, Coreea de Sud sau China vor produce primele vaccinul anti-coronavirus. Daca va fi asa, modelul autoritar asatic va demonstra nu numai rezilenta institutionala si politica, dar si forta tehnologica. Sa vezi atunci jdemii de ONG-uri care vor incepe sa injure China si sa vorbeasca de ,,virusul Wuhan”. In Vest nu e vorba doar de incompetenta. E vorba despre faptul ca democratiile sunt regimuri oligarhice, in care politicienii sunt sclavii capitalului. Chestiunea e binecunoscuta, dar mirajul ,,alegerilor libere” si ,,universitarii” propagandisti au impins-o sistematic in fundal. In alta ordine de idei, modelul chinezesc nu trebuie absolutizat. Cu un pic de transparenta si cu un pic de competenta, pandemia putea fi oprita la sursa. Altfel, e evident ca viziunea neoliberala trebuie sa prevaleze si in timp de criza medicala – ,,activitatea economica trebuie sa continue” – si ca unii vor fi nu numai mai bolnavi la finalul epidemiei, ci si mult mai saraci. Ceea ce e dramatic, la fel cum dramatica este exploatarea politica e crizei coronavirusului mai ales in SUA.

  6. Ok…se pare ca NOM-ul ne-a invins !…Bubulii nu mai au rabdare, nazistii au fost mici copii ! Baietii astia vor sa fie singuri pe pamint ….ma-ntreb ce vor face cu miile de miliarde ? Testul cu coronavirus a reusit …. a fost doar gustarea….felul doi va fi decisiv !! Ma oftic ca nu ma prind cine l-a facut pa nemernicu’ asta de virus …. Aveti voi vreo idee….??

  7. Cernobilul e mic pe langa etapele ce vor urma, perioada asta cu coro pare ca este o pregatire pentru ceva mai urat.

  8. @IMGB
    Intreaba-l pe „pustiul” de la Microsoft. S-ar putea sa stie el ceva.

  9. Din nou un articol de o deosebita brizanta si plin de provocari ideologice scoate la suprafata greii dogmatismului marxist
    care-si compromit, din fericire, pseudonimurile de rezerva, acelea de front fiind deja prafuite. Vor sa dovedeasca un fapt care nu trebuia sa ne scape, sunt mult mai rai decat camarazii lor legendati, TOT DE SECURITATE, pe „dreapta”!!! Oricat de vizibile sunt crimele idolilor lor „liberali”, „dreptacii” nu le vor recunoaste sfidand realitatile pe care „stangacii” le vad, dar inchid descreierat ochii la realitatea ideologica marxist/bolsevica, care-i guverneaza pe toti, Cominternul care controleaza corporatii, banci mai mult dau mai putin mondiale, continentale si nationale, state si organizatii statale de tip umbrela. Un astfel de specimen sustine cu nerusinarea specifica tagmei ca vinovat de virus este „capitalismul chinez”, ignorand faptul real, de necontestat oamenilor normali, nevirusati de dogma genocidara marxista, CHINA E UN STAT BOLSEVIC
    care in stalinismul ei ancestral nu a fost de acord cu Gorbaciov sa treaca la capitalismul bolsevic jucand teatrul murdar al democratiei, mentinand oficial in mainile PCC puterea totala, fara „pluripartidisme” de fatada. Ceea ce spun aici este atat de clar si de evident incat numai niste dogmatici fanatici, cretinizati nu accepta in ruptul capului, oricati neuroni
    ar poseda care le spun ca gresesc. Ei uita genocidul bolsevic chinez din iunie 1989 din Piata Thien An Men, in traducere
    „Piata Pacii…CERESTI, cu trimitere la sufletele zecilor de mii de morti, protestatarii anticomunisti, ajunse in cer…
    O statistica a genocidului bolsevic chinez de dupa 1900, cand cu „revolutia boxerilor” declansata tot de un „filosof”,Sun Yat Sen, ai pana astazi, trecand prin razboiul civil care a durat de atunci pana in 1949, cand China a devenit bolsevica,
    a depasit UN MILIARD DE MORTI, la care se adauga milioanele de dupa 1949, prin impuscare si infometare provocata pe baza de rechizitionari…

  10. Poți să ai și dictatură dacă “dictatorul” nu este un patriot cu viziune, dragoste de popor, de tineri și copii, de natalitate. Acesta numește conducatorii de instituții centrale, dar îi și trage la răspundere și sancționează drastic pentru eșec. Dictatorul trebuie să fie individ foarte harnic și cu o memorie foarte bună. În fapt ce dispune nu este doar de capul lui. are experți cu care se consultă. El apare doar ca cel care știe și deci își asumă. În dictatură cine acceptă șefia știe ce-l așteaptă dacă nu are rezultate. Sigur apare și camarila, dar în ce societate nu există lăudători și profitori. Dar, dar dacă dictatorul este un mediocru până la prost, leneș până la puturos, încăpățînat și razbunător, îmbogațit prin prin excrocheri necombinate cu muncă, fără vocație de a decoperi omeniI harnici și capabili, dictatura este dezastruoasă, duând la disperare, fiincă să treacă o viață de om până se schimbă dictatorul. Și noi, cetățenii României prin cei 20 de ani ce vor aduna ultimele două președenții, prin “dictatorul” care i-a pus și ținut la putere trăim o sinistră dictatură ce a desființat însăși funcționarea statalității României și care pune în pericol neamul românesc. Trăim vremuri de restriștre, și nu mai avem nici prieteni puternici în lume și nuci semne de mai bine dinspre noi.

  11. „emile”, mi s-a luat o piatra de pe inima citind plin de entuziasm „Oda Dictaturii”!!! Acum mi-ai oferit ultima dovada ca faci parte dintre „national-comunistii” ceausisti care invocau patria, poporul si neamul pana la Burebista pentru a se legitima. Faptul ca nu spui cine-l face dictator pe bolsevicul in cauza si din ce Directie a Securitatii fac parte flacaii care-l consiliaza pe DICTATORUL BOLSEVIC, vine sa completeze tabloul RUPERII DICTATORULUI DIN REALITATEA SECURISTA…Te-ai facut de ras si o spun cu toata sinceritatea…

  12. Riscul aparitiei unei noi tiranii europene a fost risc mai demult, intre timp s-a materializat si tirania lucreaza. E adaptata timpurilor, mai subtila, de tip retea, inaparenta. Dar brutala, ca orice tiranie. O vezi la lucru, de pilda, in MCV, Greco, meco, peco, Comisia de la Bruxelles, de la Venetia, alte comitete si comisii; o gasesti printre liderii macronisti, socialisti si progresisti, liberali, populari si intr-o „fratie” ierarhizata transcontinental, a serviciilor de informatii; ideologic, are elemente neo-marxiste (progresiste) asezonate pro-corporatist, fiindca de acolo vin banii (cat o fi costat operatiunea de character assassination anti Dragnia? 5-10 milioane?) Vezi si declaratiile ref. la noua epdemie, ale liderilor din tarile cele mai dezvoltate (Germania, UK, Olanda), par invatate din seria „The Purge”.

  13. forumul asta este foarte misto. poate scrie toata lumea ce vrea (afirmatii rasiste, sovine, xenofobe, idioate, cu un limbaj complet aiiurea). Eu scriu doar ca domnul Machevici copie fara nici un discernamant din diversi autori unul mai dement decat altul si mabanati. OK.
    Nici o problema. V-am trimis un punct de vedere legat de Covid si doctorul idiot de la Iasi care se baga in seama, dar ati ignorat. La fel. Faceti cum vreti. Dar daca va intereseaa, pot sa va spun ca stiu ce vorbesc. Meseria mea este sa lucrez cu virusuri. Ma puteti cauta pe google scholar si o sa vedeti ca am vreo cateva sute de articole in tot felul de jurnale care pot fi trasate si documenta ca stiu ce vorbesc. Dar nu-i nici o problema. publicat ce vreti.
    Cristian Apetrei
    Profesor de Boli infectioase
    University of Pittsburgh

  14. @Cristian: Important este ca autorul supune mereu atentiei publice o serie de concluzii calde ce incep sa se confirme din mers, concluzii ce vor deveni cu siguranta teme viitoare grele de analiza pentru toate tarile atunci cand totul se va linisti. Pe langa multele preocupari ale altor gazetari autohtoni in aceste momente, Calin Marchievici se rezuma la altele ce par a fi singulare in presa scrisa romaneasca. Efortul sau merita apreciat.

  15. Dictatorii neo-marxisti, corporate-securistii Romaniei lucreaza la foc continuu impotriva libertatilor noastre. Urmeaza arestare la domiciliu pe durata nedeterminata, cashless, propertyless, si vaccinare fortata in numele DICTATURII BINELUI COMUN. Chinezii deja au inceput sa spuna ca „pandemia” va dura cel putin 2 ani si nici nu se stie…hehe….
    Benjamin Franklin: „Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.