Chișinău: profesorii din şcolile ruse au început să învețe limba română

Profesorii de la Liceul „Titu Maiorescu” din Chişinău au început cursurile de limbă română, în cadrul unui program municipal pentru bugetarii, care doresc să înveţe limba română, transmite Timpul.md, citand Prime.md.

La Liceul „Titu Maiorescu”, cu predare în limba rusă, se dă o lecţie deschisă. La tablă a ieşit un profesor emoţionat. În băncile din spate şi-au luat locul câţiva asistenţi severi, care-şi notează ceva în caiete. Ce-i drept, în locul elevilor, la ore au venit învăţătorii.

Profesorii vin la studii suplimentare, de trei ori pe săptămână, chiar dacă lecţia de o oră şi jumătate are loc după lucru. Directorul liceului spune că din această cauză, tema pe acasă nu este îndeplinită cu regularitate.
Dascălii spun că cel mai complicat e studierea gramaticii limbii române şi deprinderea alfabetului latin. Chiar şi aşa, ei au rămas atraşi de programul divers.

Deşi programul nu este unul nou, funcţionarii Direcţiei municipale învăţământ susţin că în ultimii ani numărul doritorilor de a studia limba română a crescut. Majoritatea vin din şcolile cu predare în limba rusă. De la începutul anului s-au format deja 14 grupe.

În Chişinău sunt 35 de instituţii şcolare cu predare în limba rusă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.