„CHRISTMAS IS HERE!” Concert de Crăciun cu Irina Sârbu și Big Band-ul Radio

Cum ar fi Crăciunul fără Jingle Bells, White Christmas sau Let It Snow, fără colinde sau cântecele specifice din repertoriul internațional? În radioul din mașină sau în magazine, în reclamele de la televizor (care preced sărbătorile) sau în peliculele cinematografice dedicate Crăciunului, peste tot atmosfera zilelor festive este creată de hiturile care, de zeci de ani,  anunță venirea Moșului.

Joi, 16 decembrie 2021 (de la 19.00), la SALA RADIO, spectatorii și ascultătorii se vor întâlni cu o parte dintre cele mai cunoscute cântece de Crăciun, interpretate de BIG BANDUL RADIO și de apreciata solistă de jazz IRINA SÂRBU. Concertul intitulat „CHRISTMAS IS HERE!” se va derula sub bagheta dirijorului și compozitorului IONEL TUDOR. În programul serii: Let It Snow, Have Yourself a Merry Little Christmas, Santa Claus Is Coming To Town,  Jingle Bells, White Christmas, Santa Baby ș.a.  

IRINA SÂRBU este mereu apreciată pentru prospețimea interpretărilor sale și pentru spiritul de improvizație, ce se bazează pe mulți ani de studiu dedicat muzicii clasice și apoi jazz-ului și pe o pasiune arzătoare pentru folclorul românesc. De la jazzul standard la etno-jazz și, mai recent, la partituri instrumentale redate vocal (ca Hora staccato și Hora mărțișorului de Grigoraș Dinicu, Concertul pentru vioară și orchestră în la minor de Bach) parcursul muzical al acestei soliste vocale cu un timbru cu totul special a atras atenția multor muzicieni care și-au dorit să colaboreze cu ea.

Irina Sârbu a devenit pasionată de jazz în timpul liceului, când colegul ei de clasă Andrei Tudor (cel care a devenit ulterior un cunoscut pianist și compozitor) i-a deschis apetitul pentru acest gen muzical. În 2002, a început să cânte jazz, formând împreună cu Andrei Tudor un duo (voce și pian). În același an, a debutat ca interpretă de jazz în cadrul emisiunii Povestiri din Studioul Artelor a Radiodifuziunii Române. 

În vara anului 2003 a început să studieze cu Anca Parghel, care i-a devenit profesoară de canto și improvizație și care a adus o contribuție esențială în modelarea și dezvoltarea artistică a solistei. Prima confirmare a activității pe scena românească de jazz s-a produs în 2004, când Irina Sârbu a obținut Premiul pentru debut la Gala Premiilor Jazz pentru anul 2003. Astfel a intrat în atenția câtorva muzicieni consacrați de jazz și a început să colaboreze cu instrumentiști și compozitori cunoscuți precum Puiu Pascu, Marius Mihalache, Marius Popp, Sorin Romanescu, Alex Man, Mircea Tiberian, Virgil Popescu, Pedro Negrescu, Sorin Zlat, Adrian Naidin, Ovidiu Lipan Țăndărică, Lucian Maxim, Ciprian Parghel, Tudor Parghel ș.a. Alături de aceștia a susținut recitaluri și a participat la festivaluri naționale și internaționale de jazz, a cântat pe scena Festivalului Internațional „George Enescu”, dar și în străinătate, la Viena, Paris, New York, Washington, Madrid, Praga, Lisabona, Stockholm, Ierusalim, Atena, Bruxelles, Veneția.

De-a lungul timpului, Irina Sârbu și-a perfecționat tehnica vocală, repertoriul său alăturând jazz-ului genuri adiacente precum bossa-nova și samba, dar și muzică tradițională românească, muzică franceză și rusească, tango argentinian, flamenco, muzică românească interbelică.

Irina Sârbu este solista vocală a formației Ethnotic Project, înființată în anul 2015 împreună cu alți cinci muzicieni. Ethnotic Project a realizat albumul Șapte scări, apărut în noiembrie 2015 la casa de discuri Soft Records și desemnat CD-ul etno-jazz al anului 2015 de către Institutul Cultural Român. Formația abordează un repertoriu alcătuit din melodii celebre ce aparțin folclorului românesc autentic, orchestrate pe o textură sonoră originală, în care formulele melodico-ritmice se combină inspirat cu libertatea jazz-ului. O mare parte dintre aparițiile Irinei Sârbu pe scenele de jazz are loc împreună cu formația sa, Irina Sârbu Band, din care fac parte instrumentiștii Puiu Pascu (pian), Ciprian Parghel (contrabas) și Tudor Parghel (tobe și percuție).

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Globalizare mascata. Nu mai sunt bune colindele romanesti, aducem cantece americane. Huoooooo….Bagati si cazaciocul in reoertoriu. Tradatorii lui Sorosh. Huuuuuoooooopo

  2. Colindele românești nu au nume numai gingî-lingî-ling -urile americane? Nu mai este mult și veți scrie “Cum ar fi Cristmas-ul fără Jingle Bells, White Christmas sau Let It Snow?”

  3. @HÙUUUUOOOOOOOO: Ader si eu la tine. Ce globalizare mascata, troglodire pe fata. Mitza Baston sau Coana Chiritza sau perfecta incultura, nemascata. Pupincurism curat.

  4. Desigur ca doamnei in cauza i-a cazut limba romana..pentru care popor canta?Poate se duce!!

  5. urez pe aceasta cale,tuturor slugilor „artistice” ale satanei globaliste, pionerii segregarii si crimei organizate naziste mondiale cu „ochiul” – evileye – afisat la vedere, FALIMENT RAPID SI SIGUR! HAI SA TRAITI „BINE” ho-hooo-hooooooo!

  6. Asta e cultura?! Mai lipsea sa spui ca parasuta e LGBT, ca sa ne bucuram de sarbatorile altora. Rusine!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.