„Chuck Norris vs Communism” deschide seria „New European Documentary” de la Londra

Astăzi se va deschide la Londra o nouă serie de documentare intitulată New European Documentary, găzduită de Picturehouse Central, unul dintre cele mai noi cinematografe din centrul capitalei britanice. Evenimentul de Gală de lansare a noului program prezintă filmul Chuck Norris vs Communism în prezenţa personajului principal, criticul de film Irina Nistor, a regizoarei Ilinca Călugăreanu şi a producătoarei Mara Adina.

New European Documentary este un nou proiect de anvergură al EUNIC Londra, în care ICR este membru fondator, şi al festivalului OpenCity Docs, organizaţie ce promovează filmul documentar în Marea Britanie.

Producţia Chuck Norris vs Communism a avut premiera mondială la prestigiosul festival Sundance în 2015, iar premiera britanică a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Edinburgh, eveniment sprijinit de asemenea de ICR Londra.

Documentarul este o coproducţie Marea Britanie-România-Germania şi s-a bucurat de un circuit festivalier bogat şi de o primire extrem de entuziastă. Lungmetrajul spune povestea uimitoare a casetelor video piratate care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist prin traducerea a peste 3.000 de filme străine. În România anilor ’80, filmele din Vest s-au strecurat prin Cortina de Fier şi au deschis, celor ce îndrăzneau să se uite, o fereastră spre lumea liberă. Un afacerist de pe piaţa neagră a casetelor VHS şi o traducătoare curajoasă au adus magia filmului oamenilor obişnuiţi. În rolul principal o regăsim pe Irina Margareta Nistor, figură emblematică a acelei perioade, care traducea şi dubla filmele.

„Am crescut în România în anii ’80, în timpul unui regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului naţional de televiziune la două ore pe zi de propagandă plictisitoare, muzică populară, poezie patriotică şi filme cenzurate. Într-o zi, pe când aveam şase ani, părinţii meu au reuşit să împrumute un aparat video. Şi-au invitat prietenii la noi acasă şi toată noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B făcute la Hollywood. Ţin minte acele filme, dar îmi amintesc mai bine felul în care m-am simţit atunci când am păşit în sufragerie – ca şi cum aş fi intrat într-o lume secretă, magică şi liberă”, a declarat regizoarea într-un articol publicat în The New York Times, în 2014. Ilinca Călugăreanu este o regizoare de filme documentare care locuieşte la Londra. A studiat producţia de film documentar la Granada Center for Visual Anthropology din Manchester.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.