Moment istoric pentru presa noastră

Cîinele de pază al democraţiei a devenit animalul de companie al Puterii

Citim despre „Gripa spaniolă”: „Aliații din Primul război mondial au numit-o gripă spaniolă deoarece a primit mai multă atenție în presa spaniolă decât în restul Europei. Spania nu a fost implicată în conflict, iar presa nu era cenzurată ca în restul Europei” (Wikipedia). Aşa consemnează toate studiile despre „Gripa spaniolă” care a lovit omenirea acum 100 de ani, imediat după Primul Război Mondial, precizînd că această cenzură din majoriatea ţărilor împiedică aflarea întregului adevăr despre virusul care a ucis peste 20 milioane de oameni.

Astăzi, o asemenea cenzură este greu de imaginat, căci informaţiile circulă mult mai rapid, diversitatea mijloacelor de comunicare este incomparabilă, iar atitudinea jurnaliştilor este complet diferită faţă de acum 100 de ani.

Cu toate acestea, cel puţin la noi, înregistrăm acum, în faţa altui virus, un alt fel de cenzură, un soi de autocenzură care nu are nimic în comun cu metoda similară folosită în timpul comunismului, cînd toate publicaţiile erau coordonate de Partid, fiind supervizate de securişti.

Ceea ce se întîmplă acum, cînd sîntem în „Stare de urgenţă” la nivel naţional, este cu totul altceva. Cu excepţia cîtorva jurnalişti (se pot număra pe degete), care au înţeles că nu poate să existe presă dacă aceia care o fac nu pun întrebări incomode, nu pun la îndoială lucrurile care nasc semne de întrebare, vedem pe ecrane şi în ziare o armată de pseudo-gazetari care simt nevoia să fie, cum spun nemţii, „Mitläufer”, un cuvînt inventat după al Doilea Război Mondial, desemnînd atitudinea aceea de tăcere vinovată a scriitorilor şi jurnaliştilor care se strecurau pe lîngă Putere, într-o tăcere vinovată, într-o perioadă în care era nevoie de atitudine fermă, chiar dacă extrem de riscantă, în faţa Holocaustului care se derula în faţa lor.

Aşa i-a spus în faţă Herta Müller lui Gabriel Liiceanu pe scena Atheneului, numindu-i astfel pe scriitorii români care acum pozează a disidenţi anticomunişti, dar care s-au strecurat pe lîngă oamenii partidului pentru a-şi tipări cărţile şi pentru a le fi lor mai bine decît celorlalţi.

Acum, cînd sîntem liberi, nimeni nu ne mai cenzurează opiniile (cel puţin aşa susţinem toţi) şi, totuşi, vedem cum mulţi dintre jurnalişti au devenit parteneri ai Guvernului şi ai preşedintelui, convinşi că slujesc obiectivelor care au declanşat „Starea de urgenţă”. Sînt şi ei nişte Mitläuferi de tip nou, crezîndu-se miezul din cireaşă numai dacă susţin orice decizie a Puterii, mirîndu-se că lîngă ei, în aceeaşi redacţie, este cîte un coleg care îşi permite să aibă o atitudine critică faţă de ordonanţele militare sau faţă de comunicatele preşedintelui Iohannis! Ba, chiar, unii dintre ei, cei mai ataşaţi de Putere, cer autorităţilor măsuri şi mai dure, restrîngerea şi mai multor drepturi, ceea ce este nu numai absurd, ci chiar foarte periculos, ştiindu-se că orice Putere este tentată să-şi sporească puterea şi abia aşteaptă să i se ofere ocazia.

Nu vreau să dau sfaturi nimănui, dar o presă care nu pune întrebări incomode, nu contestă ceea ce trebuie contestat, nu mai este presă, ci doar propaganda Puterii! Ştiu, toate ordonanţele militare au la sfîrşit acest text: „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin două zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare”. Foarte bine, să informăm cetăţenii despre aceste măsuri care-i vizează direct! Dar, apoi, ce facem dacă unele dintre aceste decizii nu sînt în regulă sau sînt excesive?

Ne facem că nu le vedem, de teama că Puterea ar putea apela la art. 20, al. k) din Legea 453/2004, care permite ministrului Vela „să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor publicaţii ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune”?

Să fim serioşi! Dacă ne îndoim, de pildă, de necesitatea trimiterii Armatei pe străzi nu împiedicăm cu nimic operaţiunile de combatere a coronavirusului, ci doar atragem atenţia că este absurd să vezi soldaţi cu puşca la piept, îmbarcaţi în maşini militare, care păzesc nişte străzi goale! Nu este logic să se apeleze la asemenea excese care nu fac altceva decît să inducă o presiune psihologică şi mai mare asupra cetăţenilor deja înspăimîntaţi de ştirile despre expansiunea teribilă a coronavirusului.

Majoritatea populaţiei a înţeles că trebuie să stea în casă şi stă în casă, fie că are cu ce să trăiască, fie că rabdă de foame. Că sînt şi cîţiva aventurieri care nu înţeleg la ce se expun, este adevărat, dar avem suficiente forţe în poliţie să asigure ordinea publică pe timpul „Stării de urgenţă”, aşa cum fac şi atunci cînd străzile sînt pline de oameni, iar cazurile de încălcare a legii sînt infinit mai numeroase.

Cine are interesul să inducă spaimă, acolo unde este de ajuns sancţiunea sau spectrul dosarului penal? Ce se ascunde în spatele acestei decizii incredibile de forţă?

Cornel Nistorescu, în editorialul de azi din „Cotidianul”, scrie, pe bună dreptate: „Iohannis, Vela și Despescu (presupun că Raed Arafat nu și-a vîrît nasul în decizie) au hotărît să convingă populația cu armata. Adică șomerii, pensionarii și copiii (căci ei trebuie să stea acasă, ceilalți avînd dreptul să meargă la muncă). Presupun că trupele noastre NATO n-au fost scoase și prin centrul comunelor, unde țăranii au dreptul să iasă la cîmp doar pentru a speria babele, moșnegii, bețivii și copiii, lăsați fără supraveghere”. Chiar aşa! Cei care au luat această decizie îşi dau seama că, de fapt, ei trimit pe străzi armata NATO, nu nişte militari în termen?

Şi Ion Cristoiu, pe blogul său, este revoltat de faptul că persoanele de peste 65 de ani sînt de-a dreptul discriminate, întrebîndu-se dacă nu cumva această decizie are un damf de nazism: „Ce imagine propagă această declarație despre oamenii care au peste 65 de ani? Imaginea unor oameni iresponsabili, care trebuie apărați cu forța de propria degradare a creierului. O imagine pe care doar fascismul a promovat-o în epoca modernă. Nu erai bun de muncă, nu-ți trosneau mușchii de vitalitate? La gunoi cu tine!

În mod normal, partidele din Opoziţie, PSD în primul rînd, ar trebui să fie cu ochii pe deciziile Puterii, numai că acestea parcă au intrat în găurile de şobolani, iar Marcel Ciolacu parcă s-a apucat să-şi termine teza de doctorat de la Academia SRI şi nu mai are timp să se uite la televizor!

Deci, cu atît mai mult acum, cînd Opoziţia, practic, nu există, presa trebuie să fie şi mai atentă la orice derapaj al Puterii dacă nu vrea să devină oficial un mijloc de propagandă al acesteia.

Altfel, la sfîrşitul crizei, istoria va consemna că în România, în perioada crizei Coronavirus, presa şi-a schimbat menirea: DIN CÎINELE DE PAZĂ AL DEMOCRAŢIEI, A DEVENIT ANIMALUL DE COMPANIE AL PUTERII!

P.S. Pe la începutul crizei coronavirus, scriam că este nevoie ca autorităţile să insufle populaţiei sentimentul de ÎNCREDERE, astfel încît măsurile dure să fie percepute ca fiind în folosul său. Iată, însă, două feluri de a inspira oamenilor această încredere: preşedintele SUA, Donald Trump, a apărut aseară în faţa jurnaliştilor, la o conferinţă de presă, însoţit de şefii instituţiilor care se ocupă de coronavirus şi de consilierii săi, avîndu-i în faţă pe jurnalişti, la întrebările cărora a şi răspuns:

La noi, preşedintele Klaus Iohannis s-a izolat în Palatul Cotroceni şi comunică în faţa unei camere de filmat, citind un text scris pe prompter. Nici un jurnalist care să-l întrebe ceva, nici un discurs rostit liber, care să-l îmbărbăteze şi pe cel de peste 70 de ani, căruia i s-a spus că are voie să iasă în faţa blocului doar două ore pe zi, cu „declaraţia pe propria răspundere” în mînă.

Este clar că domnul Iohannis se teme să nu fie infestat cu noul coronavirus, dar ăia, bătrînii de peste 65 de ani cum le spune dumnealui, îşi amintesc că Nicolae Ceauşescu, după cutremurul din 1977, și-a luat nevasta şi s-a dus prin spitalele unde zăceau răniţii. Îi era şi lui teamă să nu se îmbolnăvească, dar a simţit nevoia, poate propagandistică, de a transmite poporului că şeful statului este alături de el şi că îi pasă de drama prin care trece. Uite-l:

Propagandă, propagandă, dar, în astfel de situaţii dramatice, are şi ea rolul ei: să dea un gram de încredere acolo unde spaima riscă să ameniţe că va spulbera orice speranţă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15
Ion Spânu 1818 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Mr Johanis sa dea aia 300k euro la stat. Și statul sa ia măști și mănuși de ei. După aia sa stea unde vrea el in izolare completa.

  2. BOR de ce tace la suprimarea Cult creștin și arestarea 5 Mil bătrîni??

  3. Sunt lucruri care le constant si eu … Felicitari pentru Articol Domnule Nistorescu , ne bucuram ca avem un Ziarist care gandeste lucid cu o parte din populatie … ceea ce fac liderii nostrii fac ce au stiut .. asculta la ordinele si informatiile din afara … in Anglia este aceasi situatie , in Russia acelasi lucru , Olanda , …. iar cei ce ne conduc se comporta ca niste angajatii care sunt scarbiti de munca pe care o presteaza ..,

  4. Profitand de orice tema ce are in vedere presa, afirm intotdeauna ca securitatea care si-a subordonat firesc institutiile statului dotate cu butoanele puterii reale, nu avea cum sa rateze acapararea sectorului media, considerat de ea cel mai eficient aparat de propaganda si diversiune. Cu foarte putinele exceptii, gazetarii si colaboratorii ce trudesc in trusturile de presa sunt niste simbriasi docili ce nu se abat de la vrerea stapanilor. Si culmea, unii reusesc prin talent actoricesc si ipocrizie chiar sa para independenti si sa se bucure de sustinerea oarba a fraierior pe care-i manipuleaza. Unitatea baietilor securisti s-a spart definitiv inca din anii verosi ai economiei de piata, astfel ca presa ca si politica ajunsa mai apoi in intregime la mana lor au fost dezbracate de orice moralitate sau ideologie si indepartate definitiv de la menirea de a fi in slujba cetateanului. Dreapta sau stanga sunt povesti si pentru unii si altii, ideologia tuturor este mafiota. Banul vorbeste! Iar acea mana de patriarhi verticali ramasi fideli meseriei de gazetar pe langa care s-au adunat cativa mai tineri nu va reusi sa schimbe nimic. Ceea ce se petrece in aceste zile (re)confirma ca adevarata presa si-a jucat rolul.

  5. Dictatorii de prin America Latina din anii 70 mereu făceau uz de armata in diverese diferende si orice fleac, ceea ce era evident un abuz, care se termina tragic pentru orice farama de demicratie. Sa stea militari cu armele la vedere, nu e atac terorist, nu vine niciun miner sa nimic. Tot specatol arata incapacitatea crasă a ăstora de la putere, tot ce-au făcut ei un fel se alba-neagra(sau galbena) politic. Un joc politic mizerabil. Uite Guvernul Meu Câțu, hopa nu e ! Supriza e Mandolina al XV-lea. Denotă ceva, că ăstia se joacă, ba e Cîțu! NUUU e Mâțu ???! Neaahh e Orban!!! O prostie mai mare n-a existat.
    Acum tot ăștia se ocupă ne-băgatul diasporei în carantină, dar scot armata pe străzi să împuște viruși. Pokemoni împușcă armata în capul bețivului Sică Mandolină? Vai de capul lor și corul milioanelor care s-au dua buluc să-și voteze Preșdeintele Neamț. Acum că și-au tras președinte neamț să-au pricopsti cu imbecilitatea de gu-werner. Competent nevoie mare!!!

  6. Statistic armata se bucura de cea mai mare incredere a populatiei. Tot statistic persoanele in varsta sunt cele mai vulnerabile. Daca e stare de urgenta, trebuie sa intelegem ca unele drepturi ne sunt restranse. Vrem sa ajungem ca in Spania? Acolo cei cu varsta de peste 60 de ani sunt lasati fara ventilatoare in detrimentul tinerilor. Romanul sune: si-a trait traiul si-a mancat malaiul.Vi se pare mai democratic ca persoanele in varsta sa fie limitate la plimbare, hrana etc. sau sa fie lasate sa moara?

    • E clar că nu-nțelegi despre ce este vorba! Scutură capul ,poate ți s-a blocat singurul neuron pe care-l mai ai !

  7. Ei, da! Superarticol! Imi era teama ca a inebunit toata lumea.
    Este absolut ciudat ca toata presa sa preia ad litteram punctul de vedere oficial (al statului), pentru ca, nu de ieri de azi, termenul de „oficial” a devenit aproape sinonim cu „necredibil”.

    Ce nivel de credibilitate are clasa politica din Romania?! Romania aceea care este considerata cea mai corupta tara din UE – ori, statul roman inseamna, in primul rand, CLASA POLITICA, nu?! Ei, bine, din cate stiu eu, este spre ZERO!

    Deci daca politicienii de la noi sunt, practic, fara credibilitate… noi chiar asa am ajuns de PROSTI, incat – dupa ce au suspendat o gramada de drepturi fundamentale scrise in Constitutie – sa credem ca ne vor absolut doar binele?!

  8. Sunt deja cred vreo 10-12 ani de cand se chinuie astia sa puna botnita presei dar nu in totalitate! Au reusit sau nu, se vede zilnic, problema e ca se reorienteaza si pupa decent un buget alocat de politicieni tot in scop de pupaceala. De asta au cam disparut audientele pe sectorul stiri, s-au reorientat cetatenii pe altceva ce nu ii agaseaza cu plangaceli, neputinte, hartuieli, pupaceala masiv. Si in plus, cei care nu sunt inclusi in statistici pentru audiente tv, 49-85 ani sunt cei care mai urmaresc tv ca sa nu fie singuri in casa, dupa modelul „ma culc cu Badea sau Patraru, ma scol tot cu eisi nu sunt singur in casa”!

  9. Domnule Spanu,pretuiesc si respect Cotidianul, ziaristii, profesionistii si toti slujitorii acestui jurnal. Dar atat. Imi e scarba si nu mai frecventez nici un jurnal romanesc sau post TV de stiri. In primul rand, pentru ca sunt conduse direct de serviciile de securitate romane si straine si mai apoi pentru curvele masculine si feminine care isi dau ochii peste cap cand isi rostesc porcariile si mizeriile. Sunt descalificati total. Dar, cea mai mare deziluzie mi-a produs-o Tv lui Ghita, pusa la cheremul bestiei basiste si a lui Noels Steker ! Este mult prea scarbos si mizerabil.

  10. diferenta intre Ceausescu siJohannis , este ca primul era ” seful statului ”, pe cand al doi-lea , nu..!

  11. Înainte de a ne întreba „de ce armata?” haideți să vedem ce a spus un mare general și om de stat, Dwight D. Eisenhower.

    „ Un popor care ține la privilegiile sale mai mult decât la principii, le va pierde pe amândouă.”

    „ Urăsc războiul așa cum poate doar un soldat care l-a trăit, doar ca unul care i-a văzut brutalitatea,
    inutilitatea, prostia.”

    Oare presa păzește cu adevărat democrația, sau își apără osul de plastic cu care se joacă până primește mâncarea din mâna
    stăpânului?
    Am încredere în Armată pentru că este, deocamdată, singura instituție cu tradiție din societatea românească.

    Azi ne preocupă soarta celor în vârstă, dar până mai ieri îi consideram o frână în calea viitorului. Ei erau trecutul de
    care fugeam, uitând că și acesta face parte din noi și ne urmează oriunde am fugi sau ne-am ascunde.
    Unde sunt Familia, Parohia, Comunitatea,aceste forme de organizare prin care Statul devine efectiv al cetățenilor?
    Consider că avem ceea ce suntem, iar dacă vrem mai mult, trebuie să fim mai profunzi.

  12. Precum imaginea din „Pirații din Caraibe” corabia noastră intră în vârtejul oceanic. Nu știm câți vom mai fi la bord, când va ieși la liman. Da, populatia are nevoie să i se inspire încredere. Asta se face relatând onest unde suntem, ce putem face și lăsând explicatiile medicale specialiștilor. Erorile de mesaj sunt la fel de catastrofale ca și derapajele de tonalitate. Și la responsabili, și la jurnaliști. Iar unii, încercându-și rolul de câini de pază rămân doar câini turbați (dacă tot suntem în regnul canin).

    De acord că populația trebuie încurajată. Asta se poate face cu inteligență, iar un pic de carismă chiar ajută.

    Trist e că, de data asta pentru formele grave ale bolii, nu există tratament. Așa că singurele remedii sunt, deocamdată, încetinirea și îngrădirea răspândirii.

    Cum personalul medical e prima și singura linie de apărare, mă întreb și eu ce împiedică producerea imediată în țară a echipamentelor de protectie de care are nevoie?

    Mai am o tema: rolul armatei în menținerea ordinii publice în zilele astea.

    Mi-aș fi dorit mai mult decât o declaratie pe proprie răspundere sau promisiuni deșarte de auto-izolare din partea zecilor de mii de conaționali, reveniti unii de voie, alții de nevoie, în ultima vreme.

    Peste numai o lună, când vom fi în doliu, înzecit față de acum, vom auzi revoltații de conjunctură că vor susține exact contrariul a ceea ce afirmă acum și că vor deplânge scoaterea tardivă a armatei. Doar cu sprijinul armatei s-ar fi putut realiza, la frontieră, triajul și carantina în mod serios și sistematic. Asta ar fi generat un val uriaș de lătrături. Și? Câteva mii de înfectări în minus ar fi însemnat câteva sute de vieți în plus.

    În rest sper să avem un pic de noroc. E singura noastră șansă, că iresponsabilitate vedem la tot pasul!

  13. Am și eu o întrebare, că tot e Stare de Urgență:
    Înălțimea Sa Domnul Președinte Garantul Securității și Siguranței Noastre de ce nu ordonă ca INSTITUTUL CANTACUZINO OBIECTIV STRATEGIC DE SIGURANTA NATIONALA să înceapă producția.
    Daca tot e armata pe străzi de ce nu sunt și cercetătorii in laboratoare????

  14. CT Piticot e șoarecele de companie al lui Werner.
    Când chițăie e foarte încruntat 🙂

  15. Grija fata de om ,caracterizeaza ,societatea imperialista,robotizata,asa sa fie oare?Ce i,o fi gasit sa.testeze toata populatia,oameni care n,au cel mai mic simptom,dar.care traiesc si mananca pensie ,vor fi obligati la testare,cred ca vor fi mai multe feluri de ustensile.pentru a lua probe,unele pentru pensionari ,vor fi aduse din china si vor fi second hand,dar proaspete ca altfel nu,si mai fac efectul,dupa care se v,a.face trierea bineinteles ,aia tineri ,la munca ,aia batrani la sapun,cei mai luciosi la cizme.,chiar cu riscul sa nu faca spume ,sau sa le intre apa,n ele,parerea mea de Stan Patitul.

  16. Dle Spanu, sa o luam in ordine, „cainele de paza a democratiei” e o himera in care cred unii jurnalisi idealisti care, fiind idealisti, sunt precum astronomul care preocupat de alt Univers decat „universul securist romanesc”, calca in gropi si-i frange „universul” gatul! In Romania presa a fost timp de 30 de ani cainele de paza a societatii capitalist-securiste, cu cateva exceptii printre care va numarati, ca de altfel si Dl Nistorescu, cu toate naivitatile si reflexele inerente. Vreti o singura dovada? „Mitul revolutiei” la care nu renuntati crezandu-va patriot/patrioti, mit ce reprezinta Crima Primordiala a noii societati pseudodemocratice! Urmeaza insistenta de a vorbi de „servicii” in timp ce Securitatea
    tine in lesa…”cainele de paza”!!! Ultima Dvs naivitate e faptul ca in loc sa acuzati recrutarea/legendarea jurnalistilor
    macar de catre „servicii”, daca nu vreti mai mult, lansati teza incredibil de naiva ca, „jurnalistii” si, i-ati uitat pe „analisti”, se duc singurei sa se gudure ca niste potai lihnite! Stiti cati ofiteri acoperiti sunt intre marii analisti, intre patronii de presa si televiziuni? Sa va dau nume? Cristoiul, Sorinel Roscatul Stanesco, ala cu „sufrageria” in care s-au adunat toti greii lui Bashinescu sa-i monitorizeze realegerea prin FRAUDA in 2009, Andronicul si lista e lunga! Dar de miliardarul Secu Ghitza care a basificat PSD prin impunerea lui Del Ponte? Del Ponte care l-a salvat pe seful Basoi si l-a pus tot prin frauda pe celalalt „pisoi”, abia in primul tur, crezand in prostia lui de felina nedezvoltata ca Fiara
    il vroia pe el urmas! Dupa ce i-a dat Dealul, i-a dat si guvernul,apoi si Parlamentul, adica Romania si acum miauna isteric ca guvernul pe care l-a instalat anul trecut, acum o luna reinstalandu-l prin slugile sale care au capturat PSD, nu e un guvern bun!?

  17. Dle Spanu, mi-a dat o veche cunostinta o idee geni(t)ala, in loc de Securitate vorbiti de „servicii de securitate”, ca e in stil mioritic, impaca si „capra” din Padurea Baneasa si varza, indiferent ca e rosie, alba precum armatele generalilor lui Lenin care au asigurat izbucnirea unui razboi civil cu zeci de milioane de noi victime, si varza de Bruexelles care este otravitoare daca nu stii s-o fierbi…

  18. @Alcibiade B…, crezi ca RTV nu-si masoara audientele? Ai telecomanda? Foloseste-o!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.