De-ar fi pușca iarbă verde!

Acesta este titlul unui cîntec de dragoste la mare modă după război. Și, cu gînduri la vremuri mai frumoase, l-am putea fredona și acum, chit că nu se pupă de nici un fel cu ce trăim și cu hiturile hiper-cretine difuzate acum pe radiouri. Dar pușca nu este iarbă verde! Este mai scurtă și cu foc automat, la gîtul soldaților scoși în stradă de Klaus Iohannis și Marcel Vela! Probabil că țîncii se veselesc pe la ferestre și s-ar bucura să se poată cățăra pe mașinile militare. Nu despre reacțiile lor naive este vorba.

Armata a fost scoasă pe străzi în urma Ordonanței Militare no 3. Adică la decizia lui Marcel Vela, care își imaginează că poate scoate blindate și camionete militare pe străzi cum ar scoate țiganii din Caransebeș cu căruțele prin centrul orașului său (bucuros că a scăpat de dînsul!).
Iohannis, Vela și Despescu (presupun că Raed Arafat nu și-a vîrît nasul în decizie) au hotărît să convingă populația cu armata. Adică șomerii, pensionarii și copiii (căci ei trebuie să stea acasă, ceilalți avînd dreptul să meargă la muncă). Presupun că trupele noastre NATO n-au fost scoase și prin centrul comunelor, unde țăranii au dreptul să iasă la cîmp doar pentru a speria babele, moșnegii, bețivii și copiii, lăsați fără supraveghere.

Să revin la prezența trupelor noastre dotate la standarde NATO și scoase pe străzile Bucureștilor cu scopul de a sprijini Poliția Română. Era neaparat nevoie de prezența Armatei pe străzi?? Au strigat bucureștenii după polițiștii care i-au legitimat, „Băi, bulangiilor!“, jignindu-i nepermis? Le-au luat caschetele și pistoalele? N-am văzut și n-am auzit de asemenea grozăvii! Au refuzat oamenii să respecte prevederile Ordonanței? Și de-aia au chemat Armata la sprijin? Nu aveau sufiecinte trupe de jandarmi pentru a impune pe străzi prevederile noii OM3? Se grăbesc Iohannis, Orban, Vela și toată trupa asta de incompetenți să îngroape în nisip rahatul cu întîrzierea măsurilor de pregătire a României, cu neglijarea contractării dotărilor necesare, cu tîrîirea țării într-o dispută politică tembelă, cea cu anticipatele? Altfel de ce au scos Armata pe străzi? Ca să trecem repede peste gafa președintelui cu blocarea celor peste 65 de ani în locuințe? Și, dacă tot aveau nevoie de sprijinul Armatei, mai ales la descărcarea sacilor cu măști, medicamente și combinezoane, de ce i-au scos pe soldați cu automatele la piept? Nu sunt periculoși? Sau sunt false? Sunt numai de decor? Sau sunt din cele bune dar au gloanțe de plută? Pentru că îmi imaginez că nu au nevoie de muniție de război pentru a legitima un cetățean răzvrătit sau un pensionar rătăcit?

Dincolo de chibițatul situației comice în care ne-a împins Klaus Iohannis, trebuie să-l întrebăm pe președinte despre baza legală a „încruntării” sale militare?
Constituția României prevede clar, la Articolul 118:
”(1) Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale. În condiţiile legii şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte, armata contribuie la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară şi participă la acţiuni privind menţinerea sau restabilirea păcii.
(2) Structura sistemului naţional de apărare, pregătirea populaţiei, a economiei şi a teritoriului pentru apărare, precum şi statutul cadrelor militare, se stabilesc prin lege organică.
(3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi celorlalte componente ale forţelor armate stabilite potrivit legii.
(4) Organizarea de activităţi militare sau paramilitare în afara unei autorităţi statale este interzisă.
(5) Pe teritoriul României pot intra, staţiona, desfăşura operaţiuni sau trece trupe străine numai în condiţiile legii sau ale tratatelor internaţionale la care România este parte”.

În ce împrejurări se poate face apel la Armată? Ne precizează Art. 18 (3) și (4), coroborat cu Art. 3 lit. a): ”existenţa unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea naţională ori funcţionarea democraţiei constituţionale”.
Iar folosirea Armatei în împrejurările de mai sus (nu la sperierea pensionarilor și a șomerilor sau la apărarea democrației de virusul corona 19) se poate face numai cu aprobarea CSAT. Or fi luat-o Klaus Iohnnis și Marcel Vela sau nu o consideră necesară, din moment ce, în aceasta apariție, Armata face figurație și sperie populația cu scopul de a-i proteja starea de sănătate? Adică așa îi face bine. Problema este că Armata nu poate fi folosită decît în operațiuni pentru care este pregătită. Mi se pare demn de respect gestul și viteza cu care MApN a montat un spital de campanie în curtea Insitutului de geriatrie „Ana Aslan”. Dar ce instruire are Armata Romană (cît este ea de pregătită la nivel NATO) la legitimat oameni, la impresionat populația în cazuri de pandemie? Presupun că soldații nu fac teste virusologice cu automatele acestea scurte, care pot fi, la fel de bine, și purtătoare de microbi?
Sau le țin numai pentru a putea cînta „De-ar fi pușca iarbă verde?/De trei ori pe zi m-aș pierde!”
Dar nu la Cotroceni!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 30

77 de Comentarii

 1. Alo tovarasul Vela, cica, virusache s-a infiltrat in armata in zona de sud-est a Romaniei nestiind ca suntem cu izmenele rupte-n cur! Bine ca avem „scut”, dar nu avem masti! Astept cu nerabdare ordonanta „militara” numarul 4 semnata de un civil! Succesuri!

  • O singura motivatie ar fi aceea ca este mare pericolul actiunilor teroriste. Ca o masura de preventie in cazurile transporturilor de materiale de protectie impotriva epidemiei, care de exemplu pot fi atacate cu scopul de a zadarnici protectia personalului medical si a populatiei, etc…

 2. De-ar fi pusca ca ciomagul…Armata comunista a iesit cu bata la Timisoara, armata NATO cu pusca.

 3. Gica contra pt. tot ce fac peneleii si Iohannis. Orice ar face astia , ca „bun roman” critica,face bascalie, Caragiale e mic copil.
  Daca fac de ce fac? Daca nu fac de ce nu fac? Si spun asta necreditand pe Orban sau pe Iohannis cu ceva inteligenta sau pricepere.
  Oricum ei sunt de sacrificiu. Veti vedea in nici doua luni ce va zice populatia de ei. Drk. l-a pus pe Iohannis sa inghita nada Psd-ului cu parasirea de buna voie a guvernarii. Asa le trebuie!
  Frumos ar fi sa dispara de tot acest Psd-u mai prost,colorat in galben,numit PNL. Oricum ne-ar trebui noi partide politice,dupa 30 de ani de circaraie asa zis politica,facuta de acoperiti si oameni ai serviciilor.

 4. Eu sint sigur ca doar azi (si, conform regulamentului, doar intre orele 11 si 13) au fost pe putin 100 de babe mai slabe de vedere si de înger care de pe trotuare si-au scuipat in sîn si s-au închinat : „Ce-i maica, iara au intrat rusii ?”

 5. Domnilor,doamnelor,fără supărare :cand eram copil,condusul carului cu boi era o arta,acum disparută!Daca strigai „Cea”boii o luau la dreapta,daca strigai”hăis „boii o luau la stanga; era un limbaj universal,cunoscut doar de boi si de conducatorul atelajului!Astăzi Romania este exact in situatia carului cu boi,de la clasa politica la media,peste tot,unii strigă „hăis”si altii”cea”!Ce nu pot obtine părerologii,poolitici si media,insirati ca randunelele pe sărmele de telegraf,este sa bage in viteză carul cu boi!La boi nu tine vrăjeala cu biciul,ca la cai,boii au viteza constantă!

 6. Domne, nu va suparati ca va intreb, ca eu am un Trabant … astia din poza se opresc la stop, cind e „rosu” pentru ei ? … Nu de alta, da’ ca sa stiu si eu daca sa iau programare la notar, la flori, pompe funebre, etc …

 7. Cred ca armata va lua virusii in „catare” cand vor intra in raza vizuala si ne vor scapa e ei!?! Nu era mai bine sa se ia masuri de dezinfectare a strazilor cu toate masinile care ar fi trebuit sa fie vazute din plin pe strazile oraselor sau cu echipe care sa dezinfecteze trotuarele precum cei din China -Wuhan ?!? Armata mai dispune de masti si complete de protectie ce permit utilizarea (stropirea trotuarelor, intrarilor in blocuri si magazine) in conditii de siguranta a solutiilor pentru dezinfectare sau nu ?? SI se mai spune ca vrem sa stopam virusul precum Coreea de Sud… n-avem resursele lor… Suntem mai degraba un stat politienesc trecut sub dictat militarizat…

 8. @ izoletamilitara
  Hai sa plangem dupa Carmen Dan, care scotea jandarmii sa dea cu gaze, de nu mai ramanea urma de virus…
  Se lauda doamna Dan pe retelele de socializare ca si-a luat masina de 60.000 de euro. Nu e fudula de pomana, are toate motivele…

 9. Mda ! Este o demonstraţie de forţă şi nimic altceva, în scopul vădit de a înspăimânta populaţia, dar în special pe cei care critică tot tembelismul ocupanţilor României, la vârf , în proporţie de 90 % alogeni : Iohanus, Orban, Isărescu, Weber, Arafat, cel mai român dintre ei, Maior, Kovesi, Helwig şi mulţi, prea mulţi, alţii care acţionează din umbră !
  P.S.
  Sincer să fiu, Armata nu cred că mai este apărătoarea României, ci a lor, care au pus labele pe ea !
  Dar cheltuielile cu întreţinerea ei le plătim noi, cei care vom fi printre primele victime ale trimiterii ei să facă ordine din ordinul unor apatrizi căţăraţi în fruntea lor şi în spinarea noastră !

 10. Dar ce și cine mai repectă Coctituția și legile țării în președenția Iohannis și guvernarea Orban? Și ce rol și rost mai are Parlamentul cu lideri de partide ca domnul Tăriceanu care a rupt coaliția când știa cine este președintele Iohannis și cine sunt cei din care va alcătui Guvernul meu, sau ca domnii Marcel Ciolacu Victor Ponta, Kelemen Hunor și Traian Băsescu participanți și ei la dezastrul actual. Are Senstul României Președinte? S-a convocat de câtre acești lideri de partide și camere parlamentare o sesiune comună a celor douâ camere pentru nevalidarea, sau validarea periculoaselor dictatorialelor Ordonanțe militare ce încalcă grav Constituția și drepurile cetățeneși? Au fost atacate de cineva Ordonanțele Militare la Curtea Constituțională. Și dat demisia, că nu este cazul de sinucidere chiar dacă și acuma sunt morți, șeful armatei refuzând să fie unealtă la masuri ce preced dictatura? Atunci? Duios democrația se preda.

  • Pentru participanții la acest carnaval văd că s-au găsit măști, pentru medici nu.

 11. Vai de voi…ce conducere avem…se gandeste incet…si la sfarsit dupa cateva zile de gandire se uita ce s-a gandit. Armata noastra de ce nu are masini blindate fabricate in Romania????…Raspuns…din incompetenta conducatorilor….sau din tradare in complicitate cu strainii.

 12. Ah mama, ce dedicatie in versuri le-as „impusca” namaligarilor care habar nu au pe ce lume traiesc, sau daca stiu, sunt increfibil de cinici.

 13. „emil”, la Timisoara cu bate au fost trimise Garzi patriotice din judet si judetele limitrofe, in faza initiala, din 15 dec cand se juca piesa istorica a „revoltei romanilor” impotriva regimului care-l asuprea pe patriotul „roman” Tökes, iar Armata a fost scoasa in strada dupa ce cetateni de elita ai Pactului de la Varsovia si ai seviciilor occidentale bolsevizate au tras asupra fortelor de ordine ale MI si, atentie, asupra cetatenilor care circulau cu treburi. Si inca ceva, NATO e controlata inca de pe vremea ILEGALULUI BOLSEVIC De Gaulle de Comintern, asa ca hotareste-te in cine dai cu bata ideologica, in camarazi. Daca nu-mi urmaresti atent comentariile cu date precise despre puciul militar transformat in lovitura de stat nationalizata in 22 dec 1989 faci confuzii si-ti mai afla lumea dogmatismul antiamerican si anti-NATO, fara sa stii ca sunt „de-ai nostri”…Vreu sa zic, „de-ai tai”…

 14. Incepe RAZBOIUL? Cine ne ataca? Mobilizati si avioanele de la KOGALNICEANU!!!Marina militara sa stea la posturi.Ce caraghiosi suntem!!! De acord sa participe armata cu efective in formarea patrulelor mixte,dar nu cu armamentul din dotare! Oare au si cartuse de razboi la ei? TRZITI-VA din SOMN GUVERNANTILOR! Sau degeaba va treziti ca tot asa sunteti,niste MAMELUCI.

 15. Așa cum este scoasă armata în strada pare mai degrabă un exercițiu de intimidare chiar dacă aceasta s-ar afla strict în jurul obiectivelor de interes, oricum ai privi lucrurile este cert că lupta este total disproporționată avănd în vedere că inamicul este invizibil și se lasă descoperit doar de testele de laborator, căndva s-ar fi dat de gol în fața unui termometru digital modern nu neaparat în fața unor termoscannere, despre costuri, ce să mai vorbim !

 16. Preşedintele american Donald Trump a avertizat marţi cu privire la riscul prelungirii măsurilor de izolare pentru limitarea răspândirii epidemiei COVID-19 în SUA, izolare care a aruncat economia americană în criză şi care ar putea ”distruge” ţara, transmit AFP şi DPA.

  ‘‘Se poate distruge o ţară închizând în acest fel”, a explicat liderul de la Casa Albă pentru Fox News, indicând că săptămâna viitoare va evalua efectele perioadei de izolare recomandată de 15 zile.

  Trump a estimat că o o ”gravă recesiune” ar putea face mai multe victime decât noul coronavirus în SUA şi şi-a exprimat dorinţa ca activitatea economică să poată fi reluată cât mai rapid.

  ‘‘Putem pierde un anumit număr de persoane din cauza gripei. Dar riscăm să pierdem mai multe persoane aruncând ţara într-o recesiune gravă sau într-o depresiune”, a continuat liderul american, care a evocat posibilitatea a ”mii de sinucideri”.

  ”Trebuie să ne întoarcem la muncă mult mai repede decât cred oamenii”, a spus Trump, care a avansat data de 12 aprilie, când catolicii şi protestanţii sărbătoresc Paştele din acest an. ”Mi-ar plăcea să avem ţara redeschisă până la Paşte”, a afirmat preşedintele SUA.

 17. Armata este un factor de încredere și siguranță infinit superior Poliției profund corupte, cu care interlopii și bandele de diasporezi patrioți fac instrucție, și jandarmilor care sunt prinși între șefii vânduți politicului și miliția capitalistă, care îi apără pe progresiștii anarhiști.

 18. Mai stiu unul care a decretat stare de urgenta si a scos armata in strada!Elicopterul o fi pregatit de zbor?!

 19. Cea mai ,,EMPORTANTA,, stire este ca deasupra satului nostru au trimis si TROTINETELE ZBURATOARE second hand !!! TRAIASCA CINE N-A MURIT !!! INCA…………..

 20. Trebuie sa vada si poporul pe ce se cheltuie 2% din PIB.
  La urmatoarea ordonanta militara, daca nu vom avea ghinion, sper sa vedem fregatele pe garlele indiguite de pet-uri, patrioatele pe acoperisurile sparte si f-saispile pe campurile nedestelenite.
  Ah, si articolul 5 activat pentru ca sa se sperie (vi)rusul invadator!
  Ce circ!

 21. Ce gafa domnule Nistorescu , Iohannis prin ordinul verbal din declaratia de presa din 24.03.2020 a incalcat sau cel putin a avut intentia de a incalca pur si simplu Drepturile Omului !
  DECLARATIA UNIVERSALA A ADREPTURILOR OMULUI Articolul 25
  1. Orice om are dreptul la un nivel de trai care să-i asigure sănătatea şi
  bunăstarea lui şi familiei sale, cuprinzînd hrana, îmbrăcămintea, locuinţa,
  îngrijirea medicală, precum şi serviciile sociale necesare .
  In primul rand cine si cu ce autoritate a stabilit varsta de 65 de ani , de la care mai bine de un milion de catateni romani ar fi fost sechestrati in locuinte PE TOT TIMPUL , cum s-a exprimat asta care cica e presedintele Romaniei ? De ce nu 60 , de ce nu 70 , de ce nu 66,5 ? Din ce calcule savante au iesit cifrele astea ?
  Revenind , cum gandea prezidentul ca sub interdictia de a parasi locuinta PE TOT TIMPUL , vor avea acces la hrana , medicamente , servicii sociale , cei in varsta de peste 65 de ani , asa cum se stipuleaza in Declaratia Universala a Drepturilor Omului ?
  Sper ca la sfarsitul acestei nenorociri niste avocati vor gasi niste motive solide pentru intentarea unui proces domnului prezident pentru atentat la viata si integritatea unor cetateni romani sub pretextul mincinos de protectie !
  P.S.: Trebuie sa va spun ca ma simt extrem de umilit pentru intentia de a fi sechestrat in casa ! Astazi am iesit intre orele 11 – 13 pentru niste apa minerala si aveam senzatia ca lumea , vanzatoarele se uita la mine ca la un ciumat ! Insasi iesirea imi dadea senzatia de parca as fi facut ceva nepermis , de parca as fi fost un infractor ! Pe la 13:15 , politia urla in megafoane pe un ton amenintator ca le va face si le va drege celor peste 65 de ani daca nu au respectat ordonanta ! N-am crezut in viata ca voi trai asa ceva !

 22. @charlie-ca,babaiatule,tu te crezi politia site-ului? Faci reprosuri ca nu-ti citesc oamenii comentariile? Unde te trezesti tu?
  Auzi la el, De Gaulle bolsevic? Mare e gradina Domnului!

 23. Am dificultati sa inteleg logica bateriei de intrebari retorice, referitoare la prezenta armatei pe strazi, ca element de ordine publica, in jurul careia e construit articolul. Intreb retoric, la randul meu: ne ajuta cu ceva sau ne lumineaza in vreun fel?

  Si, mai ales, de ce o asemenea prezenta militara este considerata cat se poate de normala in orice metropola din alt stat democratic european iar in Romania ar reprezenta, ab initio, un gest reprobabil?

  Un raspuns simplu il da un alt articol, publicat recent intr-un jurnal, avand in titlu tot o intrebare, de asemenea retorica, insa ceva mai profunda: “Mai are Romania barbati?” In esenta teza sustinuta acolo era ca eliminarea obligativitatii serviciului militar a dus la o mare lipsa de disciplina interioara la cea mai mare parte a generatiei care s-a ridicat in ultimele doua decenii. Cu o mare suficienta in comportament, data mai ales de o realizare materiala rapida si de convingerea ca “sky is the limit”… respectiv acceptarea selectiva, in special a normelor de constrangere.

  Ca disciplina e necesara in situatii exceptionale cred ca intelege oricine. Zilele trecute se ridicau strigate pana la cer ca amaratul de politist local n-are ce face impotriva betivilor din carciuma comunala.

  Orice masura trebuie si implementata nu doar proclamata – iar aici vorbim de un lock-down, practicat ca masura extrema si disperata, cam peste tot in lume.

  Asa incat, in vremea de jale ce se prefigureaza, ironia sau carcoteala chiar nu ajuta la nimic.

  Un mic efort de incurajare, pentru a trece cu totii cu bine printr-o incercare extrema, fara precedent pentru niciunul din noi, n-ar strica. Dupa aceea vom avea tot timpul din lume pentru oricate polemici.

 24. Armata in strada nu este inutila , asa este si in alte tari , mai breze decit noi ! Prezenta ei confera sentimentul de siguranta cetatenilor , dar si legea este respectata mai bine de catre unii cetateni mai certati cu normele de convietuire in comunitate ! Ginditi-va mai bine ! Pina la urma , cine se teme de lege … romanii cinstiti ? Ma indoiesc ! Zilele trecute , d.l VIERU a scris un articol pe aceasta tema , remarcabil !

 25. Cititi CV-urile celor care conduc ”oastiliatile” si veti afla unde se afla ”rezervorul cretinismului politico-civic si al prostiei endemice !!!
  ACEASTA SITUATIE TREBUIE SA SE INCHEIE !!!

 26. pe 16 martie a fost decretata starea de urgenta. citeste ce inseamna asta. daca nu iesea armata, poimaine citeam editorial cu titlul „ce naiba pazeste armata…”.

  • Cu casca de oțel ? Cu pușca de asalt ? Cu vesta antiglonț și calare pe un blindat ?
   Ați văzut așa ceva in Italia , Austria , Spania unde au ieșit soldații in ajutorul poliției pe străzi ?

 27. Circarii astia fara minte delegati de Verner si Sica sa le faca treaba sunt tot mai penibili in actiunile lor. O tara intreaga lasata la mana lui Vela si Catzu (cei mai vizibili in aceste zile) justifica perfect iresponsabilitatea la nivelul cel mai inalt.

  • Nu l-am enumerat pentru ca el este un subordonat, dar este normal ca toti sunt egal raspunzatori pentru un (eventual) nedorit dezastru.

  • Cel care va emigra la …Tg. Mures, locul unde-si bea cu placere „cafiaua”.

  • Georgel ne spune ca Verner si Sica si Vela si Catzu exemplifica „iresponsabilitatea la nivelul cel mai inalt”…
   Oare ce exemplifica Gabriela Firea? Primarita care ramane in functie, dar îi deleagă viceprimarului Aurelian Bădulescu „toate atribuțiile prevăzute de lege privind situațiile de urgență (incendiu, cutremur, îmbolnăviri în masă precum și alte riscuri asimilate sau evenimente de calamitate) la nivelul Municipiului București, până la încetarea mandatului Primarului General al municipiului București”.
   Deci TOATE atributiile legate de coronavirus, PANA LA INCETAREA MANDATULUI.
   NICIODATA doamna Firea nu va raspunde de NIMIC legat de coronavirus, in calitate de autoritate locala. Magnific exemplu de responsabilitate…
   Scapata de responsabilitati legale pentru situatia de urgenta, se poate ocupa linistita de achizitii, poate face apeluri pe la ambasade, se poate poza cu cutii de ajutoare chinezesti in curtea interioara(!) a primariei…

 28. De ce e armata pe străzi? Fiindcă e cel mai bun mijloc de a câștiga respectul și încrederea gugumanilor – și de a le da sentimentul de ”siguranță”. Armata arată că președintele Werner, ”comandantul suprem”, e la datorie, cu sabia lui Ștefan cel Mare în mână.
  Iar militarii noștri bravi luptă contra virusului așa cum au luptat cândva contra teroriștilor…

 29. Cred ca au fost necesare aceste masuri de patrulare pentru a preveni efectele anomiei pe cale sa se instaleze. Acum avem o alta structura a populației fata de cea de dinainte de pandemie. Doi-nu vad de ce o hoasca de 59 de ani este mai puțin vulnerabila la bătrânețe decât o babatie de 65 de ani. Pe cine dracu menajam? Poate ca as înțelege măsura restrictiva într-un context congruent dedicat binelui general.

 30. ORDONANTA MILITARA DE URGENTA SE SEMNEAZA SI DUCE LA INDEPLINIRE IN MOD NORMAL SI OBLIGATORIU DE CATRE SEFUL DE STAT MAJOR AL ARMATEI SI SE VIZEAZA DE CATRE MINISTRI APARARI SI JUSTITIEI.

 31. Armata scoasa pe strazi cu soldati inarmati este o demonstratie prin care escrocul de case de pe tron si Guvernul Meu isi arata muschii.
  In realitate nu erau necesari soldati. Numai Politia si Jandarmeria…..[Leo]

  • Daca mai traia Sergiulica regizoru’ , toata tarasenia ar fi fost mai spectaculoasa.

 32. Armata de pe strada este inarmata in caz ca vre-un „zombieCovid19” trebuie eliminat brusc? CSAT s-a ocupat de Bugetul Armatei pentru perioada 2018 -2028… A auzit cineva de planurile privind Bugetul Sanatatii pentru 2018-2028 facut de CSAT ? Se cumpara… Patriot… Dar „plamani” care sa ventileze mecanic bolnavii ? Avem exercitii militare costisitoare… cu partenerii strategici… Cand s-a facut ultimul exercitiu medical national/international ? Inainte de 1990, pentru situatii deosebite, romanii erau obligati prin lege sa detina fiecare acasa o masca de gaze…. Azi ??? CSAT se ocupa de… nu cumva oile sa muste lupii ? Fabrica de pansamente (comprese sterile etc..) avea Stirbey.. din 1902.. Ghinion.. n-are! Stie cineva ce inseamna „Suprem.. Apararea.. Tarii..”? Ar trebui sa dam un extemporal tuturor care ne conduc cu o singura intrebare: ‘Ce inseamna „TARA” pemtru cei care ne conduc?’…

 33. …oare genialul general Ciuca o fi indraznit sa-l sfatuiasca pe Comandantul Suprem, Karl von Hermannstadt , in legatura cu adoptarea acestui ordin pentru Armata Romana ?

 34. Alteri dipa demiterea guv. Mandolină la plesneală Werner a băgat la înaintare guv. de Parodie Cîțu. special, special ales țintă precisă, să-l mitralieze PSD-ul. Când a văzut că există riscul să-i fie votată Parodia Mea nemțească, Cîțu iși depune demisia. Îl bagă nemțește pe clovnul Mandolină, înapoi. Dacă atât pot PNLiștii, parodie și clovni, asta vor oferi în continuare apocalipsa galbenă, mai rea decât Ciuma Roăie. Guvernul Râsu-plânsu, atâta poate, atata face, că deh „Ciuma Roșie” e de vină pentru meltenismul nemțesc.

  Măine îl demite pe Arafat să o pună pe Turcan, ar fi în stare.

 35. Hai sa nu ne mai pacalim unii pe altii, in baza mafiotilor si coruptilor din politie si jandarmerie ar fi iesit din functie toate unitatile militare, spitalele civile si militare, in maxim trei saptamani daca nu intervenea armata.

 36. Ciudat, foarte ciudat ! Ma si mir cum chinezii nu ne copiaza aceste superinteligente masuri si nu scot pe strazi armata de teracota de la Xi’an ?! … Si inca o intrebare, domnilor „guvernanti” : cine-i mai periculos, un batrin de 70 de ani din Bucuresti, sarac toata viata si a carui cea mai lunga calatorie a fost pina la Tincabesti, de 23 august 1970 „la iarba verde”, acum inchis in casa sau un cocalar de 25, care face de 10 ori pe an Romania-Italia dus-intor si care acum zburda prin natura ? … Stim, stim … „din grija parinteasca pentru batrinii nostri … Eii, cum e ? Nu-i asa ca mama imbecililor e gravida tot timpul ?

 37. Nu doresc să torn gaz peste foc şi ……. nici NU am intenția să jignesc pe nimeni :
  – unde este problema că sunt militari pe stăzi ?
  – personal „i’aş scoate” la patrulare (în special) în intervalul 22-06 ;
  – credeți că polițiştii şi jandarmii fac față 24 din 24 ?
  – celor întorşi „de pe meleaguri străine” „azi-mâine” li se termină banii ….. din ce vor trăi ?
  – dacă nu era implicată şi armata sunt absolut sigur că mulți „s-ar fi întrebat” …. Da Armata unde’i ?
  – militarii ies în „ținuta” corespunzătoare . Sincer cum ar trebui să iasă ? Cu mâna’n buzunar ? Atunci care ar mai fi rolul lor ?
  – este foarte interesant că de 30 de ani nimeni nu este „revoltat” de ce se’ntâmplă în țară şi acum foarte mulți se simt „lezați” că le-ar fi restrânse şi limitate drepturile ;
  – aş vrea să văd câți ar „ieşi în stradă” dacă într-adevăr ni s-ar limita drepturile aşa cum cred unii că se’ntâmplă acum ;
  – toată lumea are drepturi dar obligații ….”nexam / ioc” ;
  – că ne convine , că nu ne convine ….. trebuie să respectăm prevederile ordonanțelor militare . Punct . Dacă fiecare face „ce’i trece prin scăfârlie” ….. atunci nu are sens nimic ….. nu trebuie nici o Stare de urgență … ne autoimunzăm „la grămadă” şi asta e …. Asta vreți ?

  Apropo de …… de ce 65 de ani .Nu ştiu ….. poate greşesc şi exista statistici .
  Fără să-mi pun multe întrebări şi să meditez la teorii ale conspirației ….. simplu ….. mă pot gândi doar la vârsta de pensionare .

  În rest … s’auzim numai de bine şi să ne aducem aminte de cuvintele lui Octavian Paler : „Nu există experienţă căreia să nu-i poţi supravieţui dacă ai curajul să înfrunţi viaţa.”

  • @Murphy
   Habar n-ai pe ce lume traiesti! Se vede ca n-ai facut armata si ca-ti doarme mintea-n cap.

  • @spitfire
   „Habar n-ai pe ce lume traiesti! Se vede ca n-ai facut armata si ca-ti doarme mintea-n cap.”

   Eu încerc să fiu politicos cu toată lumea , dar dacă este cazu’ .

   Cu „tăt răspăctul” cuvenit ….. doar două citate :
   „E mai bine să taci şi să fii luat de prost decât să vorbeşti şi să confirmi.” ( Abraham Lincoln )
   „E mai bine să taci din gură şi să-i laşi pe ceilalţi să creadă că eşti un prost, decât să vorbeşti şi să înlături orice îndoială.”( Mark Twain )

 38. PE ASTIA CARE AU SCOS ARMATA PE STRAZI IA TESTAT CAREVA LA PSIHIATRU ??,CE SCRIE IN ORDINUL DE ZI AL ACESTOR TRUPE MOTORIZATE ?.ATI AJUNS DE RASUL CURCILOR !! IMPOTRIVA CUI ATI INARMAT ACEI MILITARI MAI IRESPONSABILILOR ?.
  VRETI SA DEMONSTRATI CA ARMATA FACETI VOI CE VRETI CU EA ?.DE CE N-O PUNETI ARMATA IAR LA MUNCA ,LA FACUT PODUL DE LA BRAILA ;LA FACUT AUTOSTRADA SPRE BRASOV ,AUTOSTRADA SIBIU -PITESTI ! SI N-O SA VA FLUIERE NIMENI .
  CAND PROMOVEZI PROSTUL PANA LA NIVELUL DE INCOMPETENTA SE ALEGE PRAFUL SI PULBEREA -EXEMPLU L-ATI OFERIT .
  MAI DERBEDEILOR DOAR LA PROSTII VA DUCE MINTEA ?.TRIMITETI URGENT TRUPELE IN CAZARMI CA VA FACETI DE RAHAT .

 39. „Nu există niciun motiv real de panică …” glasuia Iohannis în 27.03.20 după ședința CSAT . Era data la care mureau infestații cu sutele in China, Coreea de Sud,etc. In mod firesc te întrebi cine a dat ordin „Cârtiței” că să liniștească românii și apoi să fie „domesticiți” definitiv.Este clar cum a ajuns România la stadiul de iobag și cine este Arendașul.Traiasca tabletele STS-ului atotbiruitor.

  • Interesant cum în Franța moartea ”marelui” scriitor e fost complet ignorată.

 40. Atat timp cat au armele la vedere fara sa fi existat vreo urma de violente care sa impuna sa stea de paza pe strazi. Ce sa sa pazesaca daca au unii o hartie, e destul ca verifica politia si poate imparti amenzi sau retine fara sa stea un ins cu pistolul mitraliera la capul unui sofer. Mai mult creeaza panica, sau accentueaza si mai rau panica si incertitudinea si asa in crestere.

  Acum „batalia” nu se da in strada se da in spitale. Statul da drumul alora veniti straintate care cum, necum au scos din activitate spitale sau setii intregi cu medici cu totul. Ce poate sa faca un miliar cu arma de foc, poate un militar specialist dotat cu echipamente performante. Cu pusca expert, de gasit, e simplu, dar experti capabili, in biologie, virusi, genetica etc mai greu, experti pe care armata ii are? Sau nu.

 41. Pusca si cureaua lata,
  Ce dulap eram o data!
  Pusca si cu iarba lata
  Sifonier sunt deocamdata!

  Daca tot a scos armata ,aia care mai e,macar sa faca paza si protectie.

  Cand o vad pe Violenta cu vizeta si cu masca in barbie ma apuca…

  Oameni buni,la ce sa ne asteptam de la o clasa politica pentru care mediocritatea este un termen care defineste excelenta!

  Sa-mi spuna cineva ca il mira situatiunea!
  Nici pe oamenii care mai stiu carte nu-i lasa in pace!
  Voi n-ati vazut ca au vrut sa il ancheteze si pe doctorul Streinu-Cercel!Pe Arafat au vrut sa-l rezolve inainte!Acum doua saptamani gandul lor era numai la anticipate!
  Hai sa zic ca nu ne-am dat seama de ce-i in China, da cand ajunse la gard nu fac nimic!
  Ce sa te astepti de la Mandolina, Bisisica, Violenta-spaima liftului, Citu-dobanda negativa!
  SERVIM NIMIC EXCELENT FACUT !
  Numai Dumnezeu ne mai salveaza!

 42. Da, pare exagerat, dar argumentele pseudo-legale ale dlui Nistorescu nu valoreaza nimic din punct de vedere legal (si nici logic, in masura in care argumentele sunt fundamentul logicii dumisale).

  „(1) Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului”
  Da, dar „poporul” alege un presedinte care este comadantul fortelor armate si are puterea (legala) de a comanda armatei ce sa faca. Altfel, fiecare cetatean plimbaret (sau agent de influenta neo-sovietic) s-ar declara ca fiind „poporul” si comanda armatei sa il lase in pace (sau, respectiv, sa isi schimbe pustile pe iarba verde, ca nu ii pica bine la lingurica lui Putin sa vada ca vecinii lui se pot apara, in caz de nevoie).

  Altfel, de acord cu dl Nistorescu ca in situatia asta (grava, de altfel) nu era nevoie neaparat de militari cu pusti automate pe strada… Dar nici eu nici dl Nistorescu nu suntem in pozitia de a comanda armatei sau presedintelui. Putem doar sa comentam defavorabil deciziile legale ale presedintelui, ceea ce, de ex, cei care traiesc in tara lui Putin, nu pot (fara riscul sa o mierlesca sau sa ajunga in carantina la parnaie). Dar sunt pusi sa faca propaganda anti-NATO si antioccidentala cu orice ocazie…

  • Bai Dica (Tica ?) ai niste grave probleme de ordin psihic : Putin, agenti de influenta neo-sovietici, propaganda anti-NATO si antioccidentala, etc … Spune-ne sincer, auzi „voci” ? Pestisorul rosu (ce oroare !) din acvariu iti da „buna dimineata !” ? Ciinele iti citeste stirile sportive ? Sau ai luat-o deja pe urmele lui Nasty si Lili, opresti lumea pe strada si le povestesti oamenilor cum ai descoperit tu impreuna cu Napoleon, America ?

  • In AKM-uri au munitie de razboi si la ordin o vor folosi.
   Evident,inpotriva populatiei,nu a virusilor

 43. Cand scoti armata in strada, e clar ca ai pierdut orice control. La astia se vede cu ochiul liber. Toti au fete lungi si nu stiu dupa ce cires s-o mai dea. Doamne fereste de vreun cutremur, ca toata stabimea de la butoane s-ar caca instant in pantaloni. Bai, nea Nicu era un strateg de geniu pe langa ametitii astia!

  • Inca nu este clar cu ce intentii au scos armata in drum. Asta in situatia ca sunt normali la cap.

 44. habar n-au ce tara conduc , n-au nici macar bunul simt sa se uite pe cifre , sa se uite in jurul lor . nu gandesc , se iau dupa altii . pana acum si-au dat cu stangul in dreptul : procentul de cadre medicale infectate , de spitale carantinate (inclusiv spitalul militiei) ridicol de mare arata competenta celor care ne cer increderea care zic ca se ocupa de sanatatea si siguranta noastra . daca la 15 decedati au scos aramata , la 1500 vor fugi cu tot cu armata din tara .

 45. Niste porci de Editat doar.
  Parerea mea e ca marionetele astea sunt prea proaste ca sa ia ei deciziile, ii ghidoneaza cei cu epoleti din spate.
  Pe de alta parte populatia a fost pregatita subliminal de ani de zile sa se supuna arnautilor.
  Cand am fost in Romania nu-mi venea sa cred: sirenele in tot orasul urla in fiecare luna miercurea, stoluri de elicoptere Puma zburand in formatie de cate 3 PE DEASUPA centrului orasului (de parca alt loc de joaca n-au gasit, trebuie sa pericliteze siguranta oamenilor) Si asta de ani de zile, nu doar acuma cu „pandemia” mediatica.
  Clar populatia era profilata. Pregatesc scenariul Chile.
  Urmeaza somajul in masa si falimentul in masa. De aste le e frica ticalosilor, nu de „pandemie”. Un om cand nu mai are nimic de pierdut e cel mai periculor, ii ia lumea in furci ca in ’89

 46. Aha, deci pe astia a dat Iohanis banii in timp ce spitalele sunt fara paturi si ventilatoare si personalul medical se imbonlaveste pe capete fara masti si halate. Acum o luna Costache de la Sibiu venea cu ordonanta de urgenta sa dea din bruma de bani de la Sanatate privatilor, unde sunt acum privatii? Fac ei anchete epidemiologice? sau isi vad de profit? Acum in pandemie ai nevoie de spitale si doctori ce faci daca n-ai alocat bani, vinde blindatele alea si ia masti si halate la doctori!!! Dupa permiterea iresponsabila a intrarii in tara a zeci de mii din „diaspora” care au infectat Romania, incapabila de a gestiona un asemenea focar, acum Iohanis plimba tancurile. Daca Dragnea nu dubla salariile la medici cine va mai trata acum???? 150 de cadre medicale infectate si spitale inchise la inceputul epidemiei spune mult de gradul de pregatire al spitalelor sub guvernul Orban. Acum fiecare e pe cont propriu, scapa cine poate, poate medicii si asistentele din Romania realizeaza pericolul si incep sa se protejeze singuri: cu saci de gunoi pe post de halate ca asistentele in SUA sau pungi in cap ca in Marea Britanie…atata poate sistemul medical vestic ca al nostru ce sa mai zic…

 47. Nu este nevoie de armata pe strazi , da’ ce frumos ii sade ! Da’ tancurile , avioanele , alea cateva ,cate sunt , rachete de toate tipurile , fregatele, cand se vor scoate pe strazi ? Sa luptam din toate puterile si sa fim neinduratori , cu ticalosul asta de virus criminal ! Varul meu , Mardare , are o veche pusca de vanatoare si, nebunul, vrea sa iasa si el, cu ea, pe strada ! Cica, sa impuste virusii !

 48. Spitalul de infecțioase din Brașov își amenință medicii cu închisoarea, dacă ”divulgă informații” despre COVID-19. Președintele CA este Andrei Kadas, partenerul unui clan de interlopi
  Citeşte întreaga ştire: Spitalul de infecțioase din Brașov își amenință medicii cu închisoarea, dacă ”divulgă informații” despre COVID-19. Președintele CA este Andrei Kadas, partenerul unui clan de interlopi

 49. Totusi, armata e armata, nu e zdreanta din politie care se murdareste pe nimic.

 50. Efectiv , nu vad ce rol poate avea militarul cu bustul afara din masina , si cu manusi albe pe pusca , exact ca la defilare ! Se da jos oare de acolo unde este fixat , la vreun eveniment ? Si ce sa faca , sa traga focuri in aer ? Nu mai bine decat doua luni pierdute cu anticipatele lu’ ma-sa , s-ar fi ocupat toti circarii astia sa le asigure ce le trebuie , medicilor in primul rand si apoi bolnavilor , ca sa trecem mai usor peste blestemul asta ? Si la ora asta sunt tot vulnerabili dar , comentam despre armata . P.S. Nu , mai bine , in locul militarului ar fi plasat pe masina , un popa cu o portavoce la care sa strige ‘ ba stia care nu stati acasa , daca nu va potoliti , am sa trec eu pe la voi ‘ !

 51. Prezenta armatei pe strazi este factor psihologic de descurajare! Intradevar, erau locuri unde prezenta armatei era necesara: in punctele de frontiera, pentru a ajuta la traficul imens, provocat chiar de actualii guvernanti! Sa vedem pe unde scot caciula cind se va termina totul: adica victime, cheltuieli, venituri, etc! Apropos, este Romania printre cele 25 de taru UE, care au facut o contractare centralizata pentru masti si alte echipamente medicale?

 52. Armata pe strazi…da…batalionul anti biologic cu dezinfectant…si furtune…Si cand colo soldati trimisi la contaminare.

 53. Domnule Nistorescu poate ar fi necesar ca psihiatrii si psihologii sa faca niste studii asupra efectelor izolarii indelungate asupra populatiei. Deja apar semnale ingrijoratoare. Masura izolarii cvasitotale celor de peste 65 ani si a testarii lor in primul rand, este in fapt o masura destinata stigmatizarii lor, si in ultima instanta exterminarii lor. Desigur ca partea „progresista” a societatii o aplauda intrucat, nu-i asa, e bine sa scapam de balastul acesta, care mananca degeaba pensiile si in plus mai si voteaza PSD. Ce te faci insa cu cei activi, autoizolati de mai multa vreme, si care refuza din ce in ce mai agresiv sa iasa din case? Multi sunt deja afectati mintal. Care vor fi consecintele pe termen lung asupra lor? Care este responsabilitatea mediei, care raspandeste si intretine in mod iresponsabil isteria? Cred a sunt teme care ar trebui investigate.

 54. Mie imi place cu Armata pe strazi,este o institutie a statului platita de cetateni pentru a asigura siguranta si protectia poporului. E absolut normal in stare de urgenta ca Politia ai caror lideri de sindicali se plang mereu la televizor ca sunt prea putini politisti si ca nu au echipamente sa fie ajutata de Armata. Cine se teme de Armata are ceva de ascuns, se stie cu musca pe caciula!

  • exact asa isi justificau si bolsevicii abuzurile si crimele pe vremea dictaturii…daahhh, ne-am intros in trecut este clar! se pare ca cei care nu au trait acele vremuri habar nu au ce isi doresc de fapt acum. La vremuri noi to „noi”.

 55. APEL catre magazinele de alimenete/larg consum SA SCOATA MUZICA MEGACRETINA difuzata in special de KISSFM !! Puneti altceva – un playlist cu ceva clasic , ceva folclor romanesc de calitate , Perrenial Romania 1 si 2 , sau LINISTE ! Nici Radio Trinitas nu m-ar deranja ! Multi romani sunt derajati de „sound”-ul malefic, RIDICOL si pe alocuri Flatulent al productiilor comerciale difuzate de pricipalele posturi FM in Romania – NU emana NICI UN FEL DE OPTIMISM si produc acel fenomen de –„scurgere de forta vitala/energie” !

  Stiti ca magazinele Kaufland au o muzica din zona Jazz special aleasa pentru a influenta psihologic cumparatorii sa cumpere cat mai mult??

 56. Mai multi interlopi politicosi ar vrea ca politia si armata sa poarte armament de ciocolata.

 57. SA NU UITAM
  Au trebuit ca sa moara oameni..vedeti, cine se urca pe cadavre e ajuns de blestemul lor.Si aceasta e doar începutul. DUMNEZEU nu bate niciodata cu bata, un adevar pe care neoarxistii si neosecuristii nu dadeau doi bani.
  Ps. Ponte si-a dat demisia. Asteptam acelasi gest si din partea Dulapului Impotentei Nationale, deși știu ca de la un om al buncarului, cu pantalonii maronii si sufletul chircit de teama mortii nu te poti astepta la un asemenea gest. Se vede, inca odata, interesele cui le-a servit si le servește.
  Ps. Nu o fac cu răutate, doar o fac din respect fata de adevar. Câinii care musca mâna care-i hraneste, vor sjunge, la un moment dat, sa regrete mana care i-a hranit si mangaiat. Aviz medicilor, profesorilor, etc

 58. NU mai trebuie propagandă anti nato,anti ue .După ce fac ,încep minunile DUMNEZEIEȘTI–VĂD ȘI ORBII!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.