Cine a câştigat Premiul Nobel pentru pace

UPDATE Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat vineri Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU care, din Yemen şi până în Coreea de Nord, ajută la hrănirea a zeci de milioane de persoane din lume, acolo unde foametea, adevărată ‘armă de război’, riscă să se agraveze din cauza pandemiei de COVID-19, transmite AFP.

PAM se prezintă drept „cea mai mare organizaţie umanitară”, o necesitate deoarece, conform estimărilor sale, 690 de milioane de persoane – una din 11 – sufereau de subalimentare cronică în 2019. Iar în acest an numărul va fi fără îndoială mai mare din cauza pandemiei.

Programul Alimentar Mondial este recompensat pentru „eforturile sale de luptă împotriva foametei, pentru contribuţia la îmbunătăţirea condiţiilor de pace în zonele afectate de conflicte şi pentru că a jucat un rol esenţial în eforturile de a împiedica utilizarea foametei ca armă de război”, a declarat preşedinta Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen.

Purtătorul de cuvânt al PAM, Tomson Phiri, a declarat că primirea acestui premiu este „un moment de mândrie”.

„În acest an, ne-am făcut mai mult decât datoria”, a spus el într-o conferinţă de presă la Geneva, în contextul în care PAM a menţinut fluxul de ajutoare internaţionale în ciuda măsurilor de izolare şi a restricţionării transporturilor, potrivit DPA.

„PAM a intervenit acolo unde a fost nevoie. La un moment dat, am fost cel mai mare transportator aerian din lume, când cele mai multe, dacă nu chiar toate companiile aeriene comerciale erau oprite la sol”, a afirmat el.

Ajutoarele umanitare globale necesare pentru a combate foametea ar urma să fie mai mari din cauza crizei legate de COVID-19.

Fondat în 1961 cu sediul la Roma şi finanţat integral din contribuţii voluntare, PAM afirmă că anul trecut a distribuit 15 miliarde de raţii şi a asistat 97 de milioane de persoane în 88 de ţări.

Numerele sunt impresionante, însă ele nu reprezintă decât o parte din nevoile totale. În ciuda progreselor înregistrate în ultimele trei decenii, obiectivul stabilit de ONU de a eradica foametea până în 2030 pare departe de a putea fi atins dacă tendinţele actuale vor continua, potrivit experţilor.

Femeile şi copiii sunt deseori cele mai vulnerabile categorii.

Anul acesta au existat 318 de candidaţi la Premiul Nobel pentru Pace. Printe nominalizați s-au aflat activitsta pentru mediu Greta Thunberg, precum și „locuitorii din Hong Kong”, NATO, Julian Assange, Chelsea Manning şi Edward Snowden, alte alegeri posibile fiind organizaţia Reporteri fără Frontiere, Angela Merkel şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. O greseala a asa zisilor norvegieni este a dat Premiul Nobel pentru pace unor persoane fizice!Numai institutiile care efectiv sunt calate pe „pace”pot fi premiate,nici un om de pe pamant nu poate fi „luptator pentru pace”e un nonsens

  2. Premiul pentru Pace , se Acorda Domnilor , Donald Trump si Joe Biden , pentru Descoperirea Vaccinului ! Innainte de Alegeri !

  3. Upssss!, ce oftica pe trump! Va amintiti ce am scris eu?, ca trump va primi un sut in popou! Nici Obama nu trebuia sa primeasca deoarece a invadat tarile musulmane ucigand vieti! Oricum, s-au compensat partile in actiuni (te-am fortat, te premiem, ca cu sfanta dna.ro)caco intentionat.

  4. Avem dovada ca „Premiul Lenin” al bolsevicului sun acoperirea DINAMITEI, Nobel, poate ajunge la agentii Confreriei, in acest caz unul din cei 318 propusi, dintre care majoritatea sunt agenti Comintern, incepand din capul listei prezentate si trecand prin cei doi agenti care fusesera legendati in CIA-Filiala Comintern a Americilor, pt a putea demasca ceea ce Cominternul nu putea face public in baza rapoartelor sefilor succesivi ai Filialei fara a-i demasca!!!!! Desemnarea actuala reprezinta o exceptie, notabila, dar care intareste regula. Pt prima oara „Doina raurilor securiste” a emis un adevar pt ca persoanele nu pot milita singure fara structuri specializate care sa le propulseze si sa le faca…partii
    de slalom special…

  5. Intr-o lume normala, premiul l-ar fi primit cei doi curajosi care ne-au deschis ochii asupra grozaviilor, marsaviilor pe care le comit guvernele:Snowden si Assange

  6. Tot așa bizar au mai dat premiul Nobel pentru pace organizație care a dstrus armele chimice ale Siriei. După care cei cu diversiunea anti regimul Assad o țineau gaia cu atacurile chimice în Siria contra civilior. Ne paște foametea?

  7. Sa propui drept candidati (printre alte zeci de ciudatenii) pe fatuca aia cu grave probleme psihice sau NATO, cel care „lupta pentru pace” pina nu mai ramine piatra pe piatra in diferite tari, tine de teatrul lui Eugen Ionescu sau de poezia lui Tzara ! Concluzia ? (si sper sa iau si eu „Nobel-ul pentru limbaj academic”) : acest „premiu” (cel putin cel „pentru pace”) a devenit un mare CACAT !

  8. Ai dreptate,Ileana, si sa ne mai aducem aminte ca Assange a fost vandut ocultei chiar de Donald Trump.Acel gest l-a compromis in fata multor milioane de oameni care credeau ca chiar va schimba lumea in bine.Putin a demonstrat aparandu-l pe Snowden ca este cu zece clase deasupra lui Trump ,Merkel sau Macron.

  9. Da, Assange si Snowden l-ar fi meritat cu asupra masura.
    Lor li se pregatesc altfel de „premii”…
    Rusine suedezilor ipocriti!

  10. Premiul Nobel pentru pace revine unui susținător al lui Donald Trump

    Programul Mondial pentru Alimentație (PAM), câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, este prezidat de David Beasley, fost guvernator al Carolinei de Sud între 1995 și 1999 și susținător al lui Donald Trump din 2015

    David Beasley (@WFPChief)
    We are deeply humbled to receive the #NobelPeacePrize. This is an incredible recognition of the dedication of the @WFP
    family, working to end hunger everyday in 80+ countries.

    Thank you @NobelPrize for this incredible honor!
    12:09 PM · 9 ott 2020·
    https://twitter.com/WFPChief/status/1314508264378454016

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.