Cine mai dă de pământ cu taxa de solidaritate: ”Total inoportună”

Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) consideră ca total inoportună impunerea de noi taxe companiilor, în contextul economic actual, apreciind că acest lucru nu va duce decât la o împovărare şi mai mare a bugetelor acestora.

„Asociaţia Constructorilor de Automobile din România – ACAROM a luat act cu surprindere de intenţia autorităţilor naţionale de a introduce o taxă de solidaritate în cuantum de 1% din cifra de afaceri (CA) a companiilor cu CA de peste 100 de milioane de euro. În contextul economic actual, în fapt o intersectare a patru crize: pandemia COVID – 19, lipsa de componente electronice, creşterea preţurilor la energia electrică şi gaze naturale, creşterea preţurilor la materii prime, la care putem adăuga inflaţia în creştere, evenimente cu un impact puternic negativ asupra sectorului auto naţional, ACAROM consideră ca total inoportună impunerea de noi taxe companiilor”, afirmă constructorii de automobile, într-un comunicat transmis joi.

În opinia acestora, după doi ani succesivi de scădere a cifrei de afaceri, având la orizont provocări majore pentru sectorul auto (electrificare, decarbonizare, noi schimbări în mobilitate), impunerea unei noi taxe nu va face altceva decât să împovăreze şi mai mult bugetele companiilor.

Lipsa de predictibilitate fiscală sau legislativă, a dialogului cu mediul de afaceri, lipsa unor studii de impact pe termen scurt, mediu şi lung înainte de luarea unor asemenea decizii vor avea un impact negativ asupra sectorului auto naţional, ducând la renunţarea la planurile de investiţii în curs, la scăderea atractivităţii României ca posibilă destinaţie pentru proiecte noi, implicit la
pierderea unui număr important de locuri de muncă, atrage atenţia ACAROM.

„Considerăm că numai având un dialog deschis, corect cu autorităţile naţionale putem contribui efectiv i eficient la creşterea economică, la creşterea gradului de competitivitate şi la dezvoltarea durabilă a României”, susţin producătorii de automobile.

Asociaţia Constructorilor de Automobile din România – ACAROM, reprezentant al industriei auto naţionale, însumează peste 170 de companii inclusiv Dacia şi Ford, organizaţii şi instituţii cu activităţi în sectorul auto.

Industria auto românească a generat în 2020 o cifră de afaceri de 26,4 miliarde euro, 14% din Produsul Intern Brut şi deţine o pondere de 26% din totalul exporturilor naţionale, având peste 230.000 de angajaţi direct.

Taxarea suplimentară a celor care plătesc deja, numită de reprezentanții coaliției de guvernare ”de solidaritate”, a apărut peste noapte, înaintea proiectului de buget. Patronatul Concordia consideră că este o măsură care ar frâna recuperarea economiei după pandemie și ar dăuna pe termen lung.

Dacă bugetul nu este bine gospodărit, nu va fi niciodată suficient, arată asociația patronală, într-un comunicat. Dacă Guvernul face investiții neinspirate, oricât ar mări taxarea, tot nu va avea destui bani. În acest context, taxa de solidaritate nu face decât să le dea o șansă celor care nu își respectă obligațiile față de stat și să deraieze cursul unor afaceri care țin economia României în mișcare. Taxa pe solidaritate riscă să aibă efect de bumerang, pentru că ea ar putea deveni o taxă pe consum, colectată de la companii, dar plătită tot de cetățeni. Este important să înțelegem că majoritatea marilor companii lucrează cu marje de câteva procente. O taxă de 1% pe cifra de afaceri poate ajunge să fie jumătate din profitul realizat.

Taxarea peste noapte, fără analize aprofundate, cifre și dialog, nu va face decât să adâncească problemele, nu să le rezolve. Mai mult, orice discuție despre creșterea taxelor trebuie să vină la pachet cu măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale și eficientizarea colectării, măsuri ce ar putea aduce mai mulți bani la buget decât taxarea suplimentară a bun-platnicilor.

Dialogul social este un instrument care poate asigura o proiecție corectă a banilor pe care România îi poate folosi pentru a se dezvolta. E timpul să respectăm legea și să punem experiența partenerilor sociali într-un calcul al bugetului care ne afectează pe toți. Șapte miliarde de euro sunt pierduți prin necolectarea TVA, iar prima alegere este taxarea celor care plătesc deja. Reprezentăm peste 2.000 de companii și știm din experiență că întâi te asiguri că bugetul pe care-l ai este administrat corect, că nu îți lipsesc bani fără justificare și abia după ce ai făcut toți acești pași te gândești dacă el trebuie crescut și de unde.

Confederația Patronală Concordia aduce împreună 14 sectoare de activitate esențiale, aproximativ 26% din PIB, este partener de dialog social, iar executivul are datoria de a se consulta cu aceștia înainte de a lua măsuri ce au impact pentru întreaga societate. Predictibilitatea taxării este un element esențial, mai ales într-o perioadă când foarte multe costuri au devenit impredictibile.

E timpul să avem un dialog constructiv pe toate temele care privesc dezvoltarea economiei românești. Membrii Concordia își doresc să dialogheze și sunt mereu deschiși dezbaterii și discuțiilor, chiar și atunci când se propun taxe pe care le consideră prohibitive. Putem explica ce merge și ce nu merge. Este esențial ca aceste măsuri să ia în calcul toate punctele de vedere relevante, nu să fie decise peste noapte, arbitrar. E nevoie de consultare publică atât pe buget, cât și pe măsurile subsecvente, care urmăresc să îl întregească, încheie asociația patronală.

Confederația Patronală Concordia reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale și este partener de dialog social, reprezentativă la nivel național, cu o contribuție de peste 26% din în PIB și un total de peste 330.000 de angajați în aproape 2.000 de firme mari și mici, cu capital românesc și străin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

15 Comentarii

  1. În țara unde impozitul e 10% bogătașii sunt alergici la taxa pe solidaritate, ca și la taxa pe lăcomie. N-ar fi mai simplu ca impozitul să redevină progresiv, cu o cotă maximă de 30-40%? Atunci o să fie mulțumiți ?

  2. Taxarea asta diminueaza profitul patronatelor. Cu asta nu va fi deacord nici Berlinul, nici Parisul, nici washingtonul nici Buxellul. Propunem taxarea poolimii. Parerea poolimii nu intereseaza pe nimeni. Patronatele, mai ales cele straine repede de tot va trimitem la pascut. Ati uitat cum a sarit ambasadorul la gatul guvernantilor cand un mare lant de magazine a fost amendat? Intotdeauna va exista un partid care sa guverneze cum vor bogatii, caruia sa nu-i pese de propriul popor ci de interesele celor bogati. Mai ales daca liderii partidelor sunt cointeresati, invitati in cancelariile occidentale, recompensati cu cate o sepcuta personalizata. O sepcuta pentru scutiri de taxe si impozite, subventii ptr multinationelele respectivelor state, merita. Nu?
    Poolimea, pai un fel de septel. Buna de muls, jumulit. Asta arata datele statistcie mondiale, Cei bogati sunt tot mai bogati iar saracii tot mai multi si tot mai saraci. Un fel de feudalism rebotezat.

  3. da’ nu mai bine eliminam impozitul pe profit, pe care il poti eluda cu usurinta, si introducem in codul fiscal impozitul pe cifra de afaceri? nu te mai impozitez pe profit, ci pe CA. ce-o sa faca? o sa-si ia catrafusele si vor pleca? hai s-o vem si pe asta.

  4. Taxele sunt pentru sclavi, nicidecum pentru stăpâni. Și bogații au dreptate, dece să plătească, când iei fac eforturi mari să reducă numărul săracilor prin vaccinare.

  5. Eu mă așteptam ca patronatele să sară-n sus de bucurie la auzul acestei minunate vești a suprataxării. Așa se manifestă patriotismul, șmecherilor? Trebuia să cereți un supraimpozit și mai mare ca să vă etalați iubirea de patrie.

  6. Persoanele fizice sunt taxate cu peste 45% (diferenta brut net
    La fel TREBUIE TAXATE și Persoanele Juridice … adică FIRMELE !

  7. Inca o pedeapsa cade pe buzunarul consumatorului! De ani de zile tot se ia de la cetateni prin facturi rotunjite legal sume pentru investitii la societatile private, banii ii incaseaza si canci investitii! Exemple: firele de pe stalpi(telefonie, lumina)toate trebuiau coborate de pe stalpi si ingropate tocmai de prin 2004, ce s-a intamplat? Au incasat de la consumatori si cablurile tot pe stalpi au ramas atarnate! Morala: indiferent de actiune, cetateanul consumator este obligat sa plateasca!

  8. Satulul nu-l crede pe flamand! După ce că repatriază tot profitul și i-au pielea după fraieri, patronii straini nu vor sa scoată nimic din buzunar. Toată forța de muncă din multinaționale e pregătită de statul român și străinii beneficiază de forță de muncă romaneasca școlită de statul român și nu vor sa returneze nimic la statul român. Cat timp 5 milioane de români școliți de statul român au plecat sa muncească afara , statul român nu va avea bani de pensii pentru părinții și bunicii acestora. Propun sa fie taxați diasporenii care muncesc afara ca sa se poată plăti pensiile părinților fără dinți în gura și rămași la vatră!

  9. Trebuie intretinute clanurile bugetare din agentiile de stat, clica de neveste, nepoate, amante, beizadele tâmpe. Trebuie bani pt flota de maini de lux cu care isi plimba ticalosia bugetara.Trebuie bani pt pensiile speciale. DE unde daca economie nu mai avem? Tot ce exista ca resurse apartine austriecilor, francezilor, italienilor, arabilor, etc,etc.De unde sa aiba Ciolacu caramizi de bani la buzunar daca nu mai exista economie, totule e vandut, distrus, etc.Ne vreti pe toti ca in Teleorman, sclavi pe mosie, mama voastra de banditi.

  10. Desigur ca-i inoportuna!
    Cum sa te apuci si sa taxezi cu 1% companiile escrocilor care nu mai stiu cum sa-i mulga pe romani?!
    Dar stati fara grija, vor avea ei grija sa mareasca preturile si sa scoata in plus inca 10% ptr acel prapadit de 1%.

  11. Oamenii sunt jupuiți de 43-45% din venitul brut, i se mai ia prin TVA 5-10-19% și de restul să trăiască, chiar daca are salariul minim, cel mai minim din UE. Guvernul Catzu a anulat taxa de la bănci și statul a pierdut 1 miliard de euro anual. Băncile raportează in ultimii 2 ani recorduri peste recorduri la profit, dar tot se gândesc serios că dacă ar da afara personalul sa treacă ei pe digitalizare să facă profituri mai mari. Mă mir că unii oameni sunt alaturi de băieții șmecheri, semn că au probleme sus la titireze.

  12. Toti vor raspunde in cor, inoportuna,etc. Bine ar fi sa ne spuna cum e cu externalizarea profitului inainte de fiscalizare/declararea unui profit aproape de zero ! Acolo este marea evaziune.

  13. Pe cel ce desfiintase impozitele, desfiintase somajul, dar construise blocurile din orasele in care locuiti astazi, construise hidrocentralele, termocentralele care va dau astazi curent si caldura, l-ati impuscat acum 32 de ani pentru genocid. Ati castigat dreptul de a va certa de a va injura, iar liberalismul si occidentalizarea v-au adus dreptul de a munci pentru straini, de a face datorii la banci straine si de a vota alogeni. Bravo.

  14. Toate fărâmiturile ce se vor a se lua o dată pe an de la străinii ce cară din România zilnic zeci de trenuri de bani sunt inoportune, nedrepte incorecte etc… De unde atâția români slugoi? Faptul că șeful Senatului, marele finanțist în înprumuturi inrobitoare pentru generațiile ce vin, domnul Cîțu este atânt de aerian și nu înțelege că rolul lui este să țină partea țarii, a cetățenilor României și nu să partea “tagmei jefuitorilor” nu este de mirare dacă lumea alege adoua oară președinte pe cineva care 5 ani numai a slăbit România. Oricum ne era nici o teamă că se ia o asemenea măsură cu șef la PSD malacu bleg Ciolacu. De vreo trei ori a anunțat că strânge semnături referendum demitere primar sector 1 Clotilde, Armand și primar General Nicușor Dan.nle fel cu jumătate de gură că suspendă președintele. Și? Un fel de Petrică și lupul, nu-l mai ia în serios nimeni.

  15. Solidaritatea , este un act benevol , sau este un act ce poate fi impus ? Eu nu inteleg , vreau , nu vreau, sunt obligat sa fiu solidar !!! Adica, cineva, imi baga, cu sila, mana in buzunar? Este in regula ? Parca-i cam mult ! Vai de tara asta amarata ! Am ajuns la aproape 100 de miliarde euro immprumuturi ! F.bine, dar care este eficienta acestor imprumuturi , deoarece , dupa cum se vede, tara va intra , maine, in faliment ? UNDE SUNT BANII ? S-AU EVAPORAT ? NICIUN VINOVAT ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.