Colecţii şi colecţionari de elită

Orientul visat al lui Patrick Guerrand-Hermès

Pasionat de picturile orientalizante şi de bijuteriile etnice, acest estet vinde conţinutul vilei sale de la Marrakech, un mic paradis în inima unei plantaţii de palmieri. O oază de linişte în care era minunat să trăieşti, cu o grădină luxuriantă. Un regat împânzit de tezaure ale Orientului, alese cu grijă de un estet fără pereche.

Nepot al fondatorului Émile Hermès, cunoscut în lumea hipică pentru grajdul său de polo, Patrick Guerrand-Hermès a fost fericitul  proprietar al vilei  “Aïn Kassimou”.

Această casă bogată, al cărei nume înseamnă “Izvorul”, n-a avut decât locuitori pestigioşi. A fost la început construită pentru Olga Tolstoi, fiica marelui scriitor Lev Tolstoi, şi apoi vândută bogatei americance Barbara Hutton, căsătorită de cinci ori, printre soţi remarcându-se Cary Grant şi prinţul Igor Troubetzkoy. Aceasta a locuit acolo până în 1956, când a plecat în Tanger, în urma unei legi care interzicea posedarea terenurilor agricole de către străini.

Alfred Dehodencq, Iesirea Pasei, 1869, colectia Patrick Guerrand-Hermes

“În timpul Barbarei Hutton, toate acestea nu existau”, afirmă Patrick Guerrand-Hermès, care a imprimat acestei case încărcate de istorie “un anumit stil de viaţă caldă şi rafinată, dar mai ales în armonie cu cultura marocană”. El a constituit o colecţie ce reflecta spiritual locului.

Acest căutător de comori, format în gustul pentru artă de bunicul lui, a început să cumpere, evident, picturi orientalizante. Alegerea lui s-a oprit asupra scenelor din Maroc, dar şi din Algeria, cumpărate la licitaţie în New York, Londra sau Paris.

Unică în felul ei, colecţia cuprinde 176 de tablouri şi lucrări pe hârtie, dar şi obiecte de artă islamică, bijuterii, arme şi mobilier tipice pentru această ţară. Cu aceeaşi ardoare, Patrick Guerrand-Hermès a cumpărat opere ale pictorilor interesaţi de viaţa cotidiană, fie că erau celebri sau nu. Operele lui Jacques Majorelle, cum ar fi “Tânără aducând apă în grădina Majorelle”,  estimată între 60.000 şi 80.000 de euro, stăteau alături de cele ale lui Édouard Legrand care a ştiut să evoce atmosfera satelor din câteva trăsături de creion.

Din aceste desene etnografice ale lui au rămas 15, printre care “Cireadă de măgari în faţa localităţii Telouet”, estimat între 10.000 şi 15.000 de euro, sau “Grup de femei în Kasbah” (30.000-40.000 de euro).

Orientalismul romantic este minunat reprezentat de “Ieşirea Paşei”, din 1869, de Alfred Dehodencq (între 120.000 şi 180.000 de euro) şi de “Fântână la Bab el-Oued”, de Charles-Théodore Frère ( 15.000-20.000 de euro).

Pasionat de meşteşuguri şi de artizanatul de artă, Patrick Guerrand-Hermès a completat acest ansamblu cu bijuterii entice de o calitate excepţională. Colierelele de chihlimbar şi fibulele de argint erau exppuse ca nişte opere de artă în vitrine, preţul lor în licitaţie începând de la 600 de euro. La fel erau prezentate armele alese pentru frumuseţea cizelării. Săbiile, pumnalele curbe, pistoletele decorate şi puştile cu incrustaţii de sidef sunt cunoscute de specialiştii în domeniu.

Tanara in gradina Majorelle. colectia Patrick Guerrand-Hermes

Patrick Guerrand-Hermès a cunoscut Marrakech în timpul splendorii sale şi i-a păstrat o amintire neştirbită. Din acest motiv, i-a vândut vila Marellei Agnelli şi s-a mutat la 40 de kilometri de Tanger. Este începutul unei noi aventuri, într-o casă pe malul apei, decorată cu picturi contemporane.

Colecţia va fi desfăcută, în 9 octombrie, la Sotheby’s din Paris.

Henri-Georges Clouzot, între cinema şi artele vizuale

Foarte aşteptată este o altă licitaţie, ce va avea loc la 1 decembrie, la Christie’s France, care va desface colecţia cineastului Henri-Georges Clouzot. Regizorul filmelor care au fascinat o generaţie, printre care „Quai des Orfèvres”, „Les Diaboliques”, „Salariul groazei”, distins cu Palme d’Or la Cannes în 1953 şi văzut de peste 7 milioane de spectatori, era şi un mare amator de artă.


Incendiu de Andre Lanskoy, din colectia Clouzot

Prieten cu Braque, care l-a învăţat să picteze, şi cu Picasso, despre care a realizat un excepţional documentar, “Misterul Picasso”, Clouzot a făcut parte dintre artiştii care, după război, au frecventat celebrul “Hôtel Colombe d’or”, de la  Saint-Paul-de-Vence. În acest adevărat falanster pentru artişti, îi avea alături pe Miro, Braque, Picasso, Matisse, care a decorat “Capela Rozariului” din Vence, Chagall, Gide, Giono, Cocteau, Prévert, dar şi mulţi artişti ca Romy Schneider, Serge Reggiani, Véra Clouzot, prima lui soţie, Brigitte Bardot, Yves Montand şi Simone Signoret.

Piesa majoră a licitaţiei este „Femina dulce malum”, de Jean Dubuffet, având a subtitlu “Corp de femeie atins de rugină şi liliac”, pictat în 1950 şi estimat între 1 milion şi 1,5 miloane de euro. I se alătură două opere importante de Antoni Tapies, „Relief gris N°V”, din 1956 (400.000-600.000 de euro) şi “Fără titlu”, din 1958 (300.000-400.000 de euro), „Peinture, 9 février 1960”, de Pierre Soulages, „Août”, a artistei portugheze Helena Vieira da Silva, un studiu de decor pentru balet, semnat de Robert Delaunay, o sculptură a americancei Louise Nevelson, o „Maternitate Dogon” din Mali.

Rezultatul licitaţiei este estimat între 3 şi 5 milioane de euro, care vor fi donaţi “Ajutorului Catolic” potrivit voinţei celei de a doua soţii a cineastului, Inés Clouzot, care a murit în noiembrie anul trecut. Aceasta a lăsat moştenire “Ajutorului Catolic” şi drepturile de autor ale filmelor regizorului. Aociaţia n-a precizat suma totală a donaţiei care include şi bunurile imobiliare ale soţilor Clouzot.

Basquiat, rege al licitaţiilor de artă contemporană

Societatea franceză “Artprice”, care publică un raport anual al vânzărilor la licitţie a operelor de după război şi contemporane, a declarat, cu puţin înaintea marilor târguri de artă de la Londra, care va avea loc între 13 şi 16 octombrie, şi FIAC din Paris (18-21 octombrie), că americanul Jean-Michel Basquiat a fost numărul unu în licitaţiile din 2011-2012, urmat de chinezul Zeng Fanzhi. Afirmaţia este realtivă, dat fiind că are în vedere numai vânzările de la licitaţii şi nu le include şi pe cele din galerii.

Stea efemeră pe firmamentul artelor vizuale, Basquiat (1960-1988), cu o operă prolixă, a cumulat 79,9 milioane de euro între iulie 2011 şi iunie 2012.

“Într-un singur an de vânzări publice, el a realizat reţeta anuală a zece artişti contemporani importanţi din Europa, inclusiv Damien Hirst”, afirmă “Artprice”.

În ceea ce îl priveşte pe Zeng Fanzhi (născut în 1964), operele lui au obţinut o sumă totală de 33,2 millioane de euro, fiind urmat, în ordine, de americanul Christopher Wool, cu 22,2 millioane de euro, şi britanicul Damien Hirst, cu 21,4 millioane. Jeff Koons se află pe locul al nouălea.

Zeng Fanzhi, Cina cea de taina

Asia are din nou partea leului, totalizând 43% din totalul vânzărilor publice. Această piaţă în dezvoltare a devenit cea mai opulentă din lume, cu 662 de opere contemporane vândute, faţă de 382 din Statele Unite şi 324 din Europa. Dintre ţări se detaşează China, Statele Unite ocupând locul al doilea, urmate de Marea Britanie şi, pe locul al patrulea, de Franţa.







Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.