Comănescu: „Amicii” de la ambasada rusă au înţeles

Iniţiativa de a se alătura unor eforturi care înseamnă o apreciere faţă de valori culturale ale unei ţări este lăudabil, a spus ministrul Lazăr Comănescu, la Digi 24, despre gestul Ambasadei Rusiei de a dona pentru „Cuminţenia Pământului” .

În privinţa istoriei relaţiilor bilaterale însă, a precizat oficialul, „amicii” au înţeles că trebuie să se pronunţe comisia comună pentru studierea istoriei, inclusiv a problemei Tezaurului.

„Cred că reacţia Ministerului de Externe vorbeşte de la sine în această privinţă şi eu cred că a fost şi înţeleasă destul de bine, dacă aţi observat reacţia la reacţie din partea amicilor noştri… de la ambasada rusă. Am spus-o şi o spun şi acum. Cred că este de apreciat gestul de a se alătura unor eforturi care înseamnă o apreciere faţă de valori culturale ale unei ţări şi de a sprijini promovarea acestora, deci este un gest lăudabil. Mai puţin poate fi înţeleasă asocierea acestui gest lăudabil cu momente din istoria relaţiilor bilaterale care sunt cel puţin susceptibile de discuţii în contradictoriu. Şi de aceea am spus-o şi – văd în reacţia ambasadei Rusiei că acest lucru s-a însuşit – că acolo unde sunt domenii care ţin de competenţa altor instanţe este bine să le lăsăm pe acelea să se pronunţe. Mă refer la comisia comună de studiere a istoriei”, a declarat Lazăr Comănescu, la Digi 24.

Întrebat dacă se referă la recuperea tezaurului României depus la Moscova în Primul Război Mondial, ministrul a răspuns:

„De aia există acea comisie despre care vorbeam, ea există (o primă reuniune a avut loc în martie, la Sinaia, după o pauză de 10 ani-n.r.) şi în cursul anului viitor aproape sigur se va reuni. Există disponibilitatea de a se găsi o interpretare comună a ceea ce s-a întâmplat, de acolo, sperăm noi, derivând şi acţiuni în consecinţă”.

Întrebat dacă este de părere că România va mai recupera tezaurul, ministrul a spus: „Nu aş vrea să intru în detalii, dar faptul în sine că s-a convenit constituirea unei comisii… faptul că îşi reia lucrările trebuie privit cu un oarecare optimism”, a conchis Comănescu.

Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat la sfârşitul lui septembrie că a făcut o „donaţie modestă”, în valoare de 100 de euro, pentru campania de achiziţie a sculpturii „Cuminţenia Pământului” a lui Brâncuşi.

“În România este lansată campania pentru recuperarea patrimoniului național cultural al țării, inclusiv a sculpturii lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”. Ambasada se alătură acțiunii și aduce o contribuție financiară modestă la fondul comun creat în acest scop”, anunța ambasada. Donaţia este însoţită de un filmuleţ pe Facebook care ne învaţă “istoria adevărată”.

În replică, internauţii au replicat printr-un protest față această donație.

Prin intermediul unei pagini create în acest ses pe Facebook, „Donează un cent pentru Rusia”, internauții au fost invitați pe 27 septembrie în faţa Ambasadei Rusiei să doneze câte un cent, ca răspuns la ”donaţia modestă” a Ambasadei Rusiei pentru achiziţia sculpturii „Cuminţenia Pământului”.

”Ambasadorul Rusiei a anunţat cu mândrie că a donat 100 de euro pentru Cuminţenia Pământului. Considerăm că suntem jigniţi, aşa că vă invit să returnăm bacşisul în monede cât mai mic. Un cent ar fi suficient dacă ne-am aduna suficienţi. Oricum, ar fi bine să nu rămânem datori, aşa cum sunt ruşii faţă de noi cu nişte zeci de tone de aur, dacă ne oprim doar aici”, a fost mesajul de pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.