Comisia Europeană i-a deblocat Ungariei 10,2 mld. de euro din fondurile de coeziune

Comisia Europeană a anunţat miercuri deblocarea a 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei, cu o zi înaintea unui summit european la care premierul ungar Viktor Orban ameninţă că se va opune lansării negocierilor de aderare cu Ucraina şi unui ajutor financiar al UE de 50 de miliarde de euro destinat Kievului, relatează agenţiile France Presse şi DPA.

Aplicând în premieră noul mecanism de condiţionalitate ce permite Comisiei Europene să reţină fondurile ţărilor UE despre care consideră că încalcă statul de drept, executivul comunitar a îngheţat în decembrie anul trecut 21,7 miliarde de euro fonduri europene destinate Ungariei.

Dar Comisia Europeană estimează acum că reformele introduse de guvernul ungar pentru susţinerea independenţei sistemului judiciar sunt suficiente pentru a debloca fonduri de coeziune în valoare de 10,2 miliarde de euro.

„Am primit garanţii suficiente pentru a spune că independenţa justiţiei va fi consolidată în Ungaria”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

Persistă însă deficienţe ce privesc achiziţiile publice, conflictele de interese sau combaterea corupţiei, prin urmare restul fondurilor de coeziune rămân blocate, a indicat comisarul european.

Rămân de asemenea blocate din aceleaşi motive şi fondurile ce revin Ungariei în planul european de relansare post-pandemie. Totuşi, Comisia a aprobat recent Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Ungariei, în baza căruia sunt acordate fondurile din acest program, şi va elibera către Budapesta o primă tranşă de 920 de milioane de euro din planul european complementar REPowerEU de accelerare a tranziţiei către o energie curată.

Rămâne de văzut în ce măsură aceste decizii vor influenţa poziţia premierului Viktor Orban la summitul european joi şi vineri. Într-o declaraţie acordată marţi, vicepreşedinta Comisiei Europene Vera Jourova a negat că deblocarea parţială a fondurilor de coeziune pentru Ungaria ar avea vreo legătură cu summitul la care Orban ameninţă cu blocarea noului ajutor pentru Ucraina şi a lansării negocierilor de aderare a acestei ţări la UE.

Premierul ungar, singurul lider european care a păstrat legături strânse cu Rusia după ce aceasta a lansat agresiunea militară contra Ucrainei, acuză Bruxellesul că a blocat fondurile europene ce revin Ungariei din motive pur politice, respectiv din cauza orientării conservatoare a guvernului ungar şi măsurilor luate de acesta împotriva migraţiei ilegale şi comunităţii LGBT

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

16 Comentarii

 1. Și cât de mult sperau unii, că nu va fi așa…

 2. Ai vazut ? Asa se face politica in Europa , cu santaj. Santajezi dur si iata ai rezultate. Aviz bolovanilor de la Cotro si Victoriei cum sa lucreze cu Austria. Sunt in stare ? Cred ca nu. Nu au coiones necesare.

 3. Asa trebuia să proceseze și Mutul cu intrarea ukrainei în muie !…votăm dacă intram în schengen!…

 4. ungurii au fost un popor de cuceritori, iar mentalitatea le-a ramas! noi am fost mereu cuceriti, mereu cu caciula-n mana, iar asta se vede

 5. Sunt urmasii sclavilor si apoi iobagilor din muntii Apuseni, altii nu. Getii liberi au fost in Muntenia si Moldova, ei au luptat cu romanii nevoiti sa ridice valurile de pamant ale lui Traian…Apoi tot ei au tinut piept turcilor, fiind liberi platind un tribut ca si azi la UE si NATO. Iobagii din Muntenia au riscat cu viata pt a fi liberi si s-au refugiat in raielile turcesti. Ciolacu s-ar putea sa fie urmasul unui supus al turcilor poreclit ciolac, poate schilodit de turci si are frica de stapani in sange de umbla pe la toate Portile…Iohannis este urmasul unora care mureau de foame in Germania si au gasit de lucru si adapost aici, iar azi ca orice p…venit nu are limite cand risipeste si nici rusine specifica omului educat cat despre instruire nici vorba asta inseamna sa muncesti/citesti…prea mult…

 6. cump la mea a pust tataru de teleorman ghearele pa Ardeal, nam idee. Bha albilor, voi stet neam de chacat, van aripa de immigranti. Cum gura mathi ati furat voi territoriu, care nui avostru, na fost avostru si nicioadata nu va fi avostru. Camas pa mormantu vostru da tatari blestemati, magraoni pacatosi de Bukres, Buzau, Gagesti si teleorman. Camas pa „oltenia” voastra.

  singuru motiv sa vi napoi an fictiunea roma_niea, sa tragi un chacat mare pa lucrarea tatareasca zisa Bukres si teleorman. Bha negrilor.

 7. Cine are 00 castiga! Noi din pacate avem doar “o” adica gaurika din spate…

 8. Ungurii au amenintat cu VETO nu s-au milogit pentru fondurile blocate asa cum se milogesc romanii pentru Schengen. Dar noi romanii parem sa fim complet retardati nimeni nu intelege si nimeni nu vorbeste de veto toti cautam „solutii” cum sa mai oferim ceva austriecilor doar doar milogeala noastra va fi auzita! Unele natii sunt demne altele miloage.

 9. Intotdeauna curajul si demnitatea au fost admirate si stimate chiar si de dusmani.Slugarnicia si tradarea intotdeauna au fost scuipate si neluate in seama dar ai nostri inca nu stiu.Ei stiu sa linga si sa pupe papucul stapanului.

 10. Aha, deci dacă ai sânge-n venă şi tropăi Europa îţi dă tot ce vrei – PĂI NU ERA BINE SĂ AVEM ŞI NOI UN ORBAN DE-AL LOR LA NOI? Noi ne-am procopsit cu licheaua aia care am auzit că-n ultimul timp toată ziua sare să nu ia condamnare.

 11. De la deblocare pana la palmarea ‘cheshului’ e distanta lunga. Mafiotii europeni l-au cumparat pe ungur chiar cu banii lui dar lautarul nu s-a prins.

 12. Orban a obtinut ce a vrut. Sper sa-i tina in sah pe ” ioropieni” inca mult timp. Mai ales in legatura cu Haholia si haholii.Felicitari Ungariei… Ghioceii nostri pun de ” parteneriate strategice” cu urkacii.

 13. Astăzi a avut loc o reuniune la Bruxelles, la care au participat Viktor Orbán, V.d Leyen, Macron, Scholz și Charles Michel

 14. Pentru cei care nu stiu! Astăzi a avut loc o reuniune la Bruxelles, la care au participat Viktor Orbán, V.d Leyen, Macron, Scholz și Charles Michel

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.