Comisia Europeană prezintă azi, oficial, rapoartele pe justiţie pentru România şi Bulgaria

Comisia Europeană prezintă, miercuri după-amiază, la Bruxelles, rapoartele privind reforma justiţiei şi lupta contra corupţiei în România şi Bulgaria, documente elaborate în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV).

Potrivit proiectului de raport pentru ţara noastră, citat de Agerpres, care va fi supus adoptării de către Colegiul comisarilor miercuri dimineaţă, Comisia consideră că în viitor România va putea atinge obiectivele din cadrul MCV dacă menţine direcţia şi accelerează punerea în aplicare a reformelor. Conform documentului, autorităţile române trebuie să demonstreze în special că procesul de reformă ireversibil este viguros în România şi că intervenţia externă a MCV nu mai este necesară.

Date fiind actualele circumstanţe, Comisia ar urma să adopte un raport suplimentar în cadrul MCV pentru România până la finalul acestui an. În acest raport, se va analiza dacă îngrijorările exprimate cu privire la statul de drept şi independenţa sistemului judiciar au fost soluţionate, iar controalele şi echilibrele democratice au fost restabilite. Comisia va monitoriza progresele atent, cu misiuni periodice, dar şi printr-un dialog frecvent cu autorităţile române şi cu alte state membre – adaugă proiectul citat.

În cadrul MCV, introdus la aderarea României şi a Bulgariei la UE în ianuarie 2007, Comisia Europeană adoptă în fiecare an câte două rapoarte privind progresele în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în cele două ţări. Raportul CE din luna februarie are un caracter pur tehnic, iar cel din iulie conţine şi aprecieri politice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.