Companiile de asigurări cad una dupa alta

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis deschiderea procedurii de faliment în cazul LIG Insurance, companie controlată în trecut de Daniel Tudor, fostul şef al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Este al treilea faliment de pe piaţa de asigurări din acest an, după Carpatica Asig, firma lui Ilie Carabulea, şi Forte Asigurări, societate ce a fost deţinută de doi cetăţeni italieni care domiciliau în Londra. Aceste trei căderi vin după dispariţia Astra Asigurări, fostul numărul unu de pe piaţa de asigurări până mai acum câţiva ani, companie patronată de Dan Adamescu.

Conform Profit.ro, în luna august, ASF a retras licenţa de funcţionare a LIG Insurance după ce s-au constatat diferenţe semnificative faţă de cerinţele minime de capital (15-16 milioane de lei), atât în urma verificărilor făcute pe sistemul Solvency II, cât şi pe vechiul sistem, Solvency I. Sursa citată susţine că în iunie-iulie era termen pentru realizarea unui plan de refinanţare necesar rezolvării acestor diferenţe de capital precum şi pentru modificarea planului de redresare. „Acţionarii societăţii nu au dovedit, însă, că pot realiza singuri această majorare şi nici nu au găsit investitori care să preia portofoliul de asigurări. Problemele LIG Insurance sunt relevate şi de situaţiile financiare pe 2015. Faţă de acestea, auditorul extern angajat (3B Expert Audit) a exprimat o poziţie contrară, arătând că nu prezintă în mod fidel poziţia financiară a societăţii la 31 decembrie 2015, în conformitate cu reglementările autorităţii de supraveghere şi cu politicile contabile”, arată Profit.ro.

Luna trecută, Tribunalul Bucureşti a admisASF privind deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei Forte Asigurări şi a numit lichidator judiciar provizoriu pe RTZ & Partners SPRL Filiala Bucureşti. Decizia instanţei a venit după ce Consiliul ASF a respins proiectul de achiziţie prezentat de societatea BBP Bandenia PLC în vederea dobândirii, în mod direct, a unei participaţii calificate din capitalul social al Forte Asigurări. În urma analizării documentelor prezentate de potenţialul achizitor s-a constatat că intenţia de achiziţie nu respectă prevederile legale aplicabile, din perspectiva prezentării unei documentaţii complete, a asigurării unui nivel suficient de transparenţă în ceea ce priveşte mecanismul de finanţare, precum şi a îndeplinirii condiţiilor indispensabile unei supravegheri eficiente a entităţii reglementate. Consiliul ASF a anunţat că acţionarul majoritar, LGS Holding, nu şi-a respectat angajamentele repetate de majorare a capitalului societăţii în vederea restabilirii indicatorilor prudenţiali şi nici nu a luat măsuri pentru a asigura necesarul de lichiditate pe termen scurt şi mediu. Un raport întocmit pe baza unei acţiuni de control efectuat de ASF la Forte Asigurări la începutul acestui an a arătat ce deficienţe au fost descoperite la companie: active admise care nu acoperă rezervele tehnice brute cerute de normele în vigoare, coeficient de lichiditate subunitar, active lichide care nu permit acoperirea obligaţiilor pe termen scurt faţă de asiguraţi, operaţiuni de transfer de acţiuni ale societăţii realizate fără aprobarea ASF, precum şi existenţa unor tranzacţii suspecte din punctul de vedere al legislaţiei specifice operaţiunilor de spălare de bani, care vor fi sesizate organelor în drept.

În luna iulie, Consiliul ASF a aprobat retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Carpatica Asig S.A., ca urmare a constatării stării de insolvenţă a societăţii, şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment. Carpatica avea o cifră de afaceri de 130 de milioane de euro pe an şi 500 de angajaţi. Falimentul Carpatica Asig este al doilea cel mai mare după falimentul Astra Asigurări, companie cu afaceri de 200 de milioane de euro anual. ASF a mai anunţat că „decizia a avut la baza concluziile Raportului de audit financiar pe 2015 întocmit de firma Mazars, coroborate cu Raportul de evaluare elaborat de Deloitte, precum şi cu Raportul de îndeplinire de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a mandatului de administrator temporar. „Toate acestea evidenţiază deteriorarea accentuată a indicatorilor financiari ai societăţii, conform situaţiilor înregistrate la 31 decembrie 2015, şi respectiv la 30 iunie 2016, astfel:

– la 31 decembrie 2015, Carpatica Asig avea capitaluri proprii de minus 611,4 milioane de lei, cu un necesar de capital corespunzător de 690,4 mil. lei (conform cerinţelor regimului Solvabilitate I), un coeficient de lichiditate de 0,31 şi o marja de solvabilitate de minus 612,9 milioane de lei;
– la 30 iunie 2016, situaţia financiară a societăţii s-a menţinut în teritoriul negativ, Carpatica Asig înregistrând capitaluri proprii de minus 613,7 milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,46 şi o marja de solvabilitate de minus 615 milioane de lei”, se spune într-un comunicat al ASF.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.