Patriarhul Daniel cere mai mulți bani

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a solicitat miercuri, în cadrul unei întâlniri a reprezentanţilor cultelor cu reprezentanţi ai statului, creşterea salariului personalului neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie.

„Aşteptăm cu speranţă concretizarea creşterii sprijinului salarial pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie, prin aplicarea urgentă a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 16/2024 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, întrucât unităţile de cult cu venituri reduse întâmpină dificultăţi crescute în asigurarea fondurilor proprii necesare funcţionării”, a transmis PF Daniel, în cuvântul rostit la întâlnirea care a avut loc la Muzeul Naţional de Artă al României.

Întâistătătorul BOR a mai cerut Guvernului completarea cadrului legislativ pentru majorarea de la 30% la 40% a ponderii posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%.

„Folosim această ocazie pentru a cere Guvernului României să completeze Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Capitolul III – Culte, lit. E, art.2 alin.4, astfel încât să se majoreze de la 30% la 40% procentul posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%, deoarece numărul unităţilor de cult aflate în această situaţie de insuficienţă a fondurilor necesare funcţionării este foarte mare, mai ales în mediul rural”, a spus Patriarhul.

El a subliniat că atât Legea bugetului de stat pentru anul 2024, cât şi o serie de acte normative cu impact bugetar pozitiv asigură premisele dezvoltării activităţilor cultelor recunoscute şi în acest an.

Înaltul ierarh a calificat drept „foarte potrivită” şi „actuală” propunerea declarării zilei de 16 mai ca Ziua libertăţii religioase în România, „întrucât unul dintre momentele cele mai importante ale cooperării din ultimii 30 de ani între stat şi culte a fost consensul unanim pentru semnarea în ziua de 16 mai 2000, la Snagov, a Declaraţiei cultelor religioase pentru integrarea României în Uniunea Europeană”.

La întâlnire au luat parte ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Teodora Preoteasa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

19 Comentarii

  1. Cat e salariul acestor apărați de popă, de ce nu spun adevărul? In niciun caz nu au mai puțin de 2.200-2.400 lei cum au majoritatea cetățenilor! Apropo, care e obiectul muncii productive al acestor „zei”, pentru contribuția la economia țării? Încasează de peste tot, una sută la stat și 2-3 lor, asta e productivitate pentru economia țării?!

  2. Sa mai dedoneze de la Teo ca are multe hanuri in Dobrogea si de la transhumanul nenea Gigi ca face ban din sclavie de jucatori si oi.
    Ou cu ou se face cofragu. .
    Pustnicii traiesc doar cu ierburi.
    Pentru ei tine Domnul lumea.

  3. obligatii are un ateu sa dea impozite la biserici?
    Daca sunt asa nepretuiti, sa se sustina singuri, ca au hoteluri, vii, paduri, gatere, stane, restaurante, munti si iazuri!
    Ce mai vor astia, ca deja au ajuns miliardari!

  4. … must be funny … Ce bine ca avem si noi un Zelenski (cu scoala facuta la Geneva, adica unde celalalalt, din Ucraina, detine vreo trei cartiere !) ! Mai ramine sa ceara vreo zece F16 si bombe, multe bombe si drone, ca sa-l bombardeze pe Kiril !

  5. Nu mi se pare normal ca intr-un stat laic sa se ia cu forta de la cetatean si sa se dea la biserici, atat salariu cat si pentru diverse cladiri de cult. Sa inceteze stipendiile de stat catre culte iar cine vrea servicii religioase sa plateasca taxa stabilita de culte. Eu de exemplu nu doresc nici un serviciu religios, nici la inmormantare. Si atunci de ce sa platesc si eu cultele? Acestea sa o duca dupa cum merita, daca sunt apreciate lumea vine la biserica si plateste taxa de cult, daca nu, dispar. Romania nu este stat laic decat pe hartie, amestecul religiosului in treburile cetatii este prea mare. De parca nu era de ajuns botezul fara vointa proprie exprimata, s-a introdus si disciplina religie in scoala, care nu e religie ci indoctrinare, dresaj de mic, in litera celor stabilite de biserica, nu de dumnezeu. Spiritul mimetic este ceva caracteristic omului mai ales la varsta frageda si mitropolitul Ardealului s-a exprimat clar – asa cum ii crestem, asa o sa ii avem. Deci botezati-i cand nu se pot exprima si dresati-i temeinic de mici, ca sa ii aveti sclavi indoctrinati la maturitate!

  6. „creşterea salariului personalului neclerical ”
    -al securoilor,
    pe scurt.

    probabil ca si tanti de la pangar are grad militar,
    maior sau colonel,
    aici s-a ajuns!

  7. Insfirsit influenta asta occidentala a reusit sa dezbine pe romani si in domeniul religiei crestin ortodoxe .Pas cu pas au nenorocit tinerii,apoi au sters toate obiceiurile si datinile noastre stramosesti,au injectat in noi pofta de a fura,jefuii,omori ,la fel cum vedem in toate filmele americane ca se intimpla la ei ,au reusit sa ne distruga identitatea noastra de romani,ne-au transformat in niste sclavi si slugi ,care sintem obligati sa facem tot ce ne dicteaza cei de la Bruxelles si la fel ceilalti incornorati de peste balta .Mai lipseste acum sa ne convinga ca sa demolam toate Bisericile ,asa cum se procedeaza la ora actuala in destule tari occidentale.

  8. “ creşterii sprijinului salarial pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute la nivelul Salariului Minim pe economie”. Curios că atunci când cresc de Două ori pe an cu 25% salariile celor din Justiție SRI, STS, SPP, SIE constând din “soldă de funcţie, soldă de grad, gradaţii, normă de hrană, drepturi de echipament şi, în funcţie de domeniul de activitate, de anumite drepturi care vin să compenseze condiţiile deosebite de muncă(???)” adică minim 5 salarii minime net pe economie, nu sar comentatorii fară Dumnezeu să protesteze. Supărarea a că cineva cere să se ajungă la 1 salariu net pe economie.

  9. Libertatea credintei, religioasa, inseamna si inversul sensului indeobste inteles, adica daca nu doresc religie, sa nu fiu obligat sa finantez biserica, cum e acum. Fara stipendii bugetare la culte, fiecare cult sa traiasca din taxele pentru serviciile religioase. Cine le vrea, le plateste, cine nu, nu le plateste, nu cum e la noi. Eu doresc modelul francez de stat laic. Romania se declara constitutional un stat laic, dar nu este in mod real.

  10. Nenea asta imputit sau dupa trese prim securistul BOR sa doneze toti banii pentru educatie.Sa lase ipocrizia cu Catedrala nesimtirii neamului prost.

  11. Ați aparat enoriașii de minciuna Covid?.Eu cred că nu.In cercuri restrânse v-ați salvat pe voi prin diferite tertipuri lasănd impresia enoriașului onest că da,vaccinul mult așteptat va salva lumea.Josnic ești din punctul asta de vedere,fariseule.

  12. Cere si ti se va da de la Domnul Nostru Ciolacu ! Fericiti cei Invatati cu Slujbele la Stat ! Mila prea Săracilor Pensionari cu 1300 de lei !

  13. Serban spune:
    10 apr. 2024 la 20:49
    La fel gindesti dumneata pt. tot ce sintem obligati sa platim si noi de fapt nu ne-am dorii sa finantam statul roman ?

  14. Nu intelegi sau te prefaci? Biserica e o institutie privata care s-a autoinventat. Sa traiasca din bani privati asa cum e in statele civilizate si laice. Romania e stat laic cu statul separat de biserica, asa spune Constitutia. Institutiile statului sunt publice, sunt finantate de la bugetul de stat. Poate ca ai dori sa nu finantezi scoala publica de exemplu, dar nu e dupa fiecare, e dupa lege si dupa modelele din lume. In schimb finantarea bisericii este o optiune subiectiva si electoral interesata a clasei politice romanesti, care ignora Constitutia. A sprijini cultele inseamna si altfel decat financiar, sau prin invatamant religios in scoala publica finantat tot din bani publici, anume prin garantarea libertatii religioase. Care inseamna si ca daca alegi sa nu fii religios, nu esti. Repet, cultele sunt organizatii de drept privat care s-au autoinfiintat in mod interesat. Nu le-a infiintat statul sau populatia. S-au autoinfiintat. La ei auto, self, inclusiv autosfintirea, este parte din meserie. Prea sfintia sa, inaltpreasfintitul, prea fericitul, nu numai ca sunt denumiri si titluri pe care si le acorda singuri, dar tradeaza si o aroganta uriasa si un statut deasupra celorlalti oameni autostabilit.

  15. Daniel Lugojanu a pierdut masiv teren in fata Inalt Prea Sfintitului Teodosie in urma campaniei BOR dusa aiurea impotriva sa in legatura cu reactivarea (o reparatie de neam romanesc legala si necesara) a istoricei Mitropolii a Tomisului. Ca paranteza, s-a putut inventa peste noapte o mitropolie a Clujului desi nimic nu o justifica istoric. La ultima judecata din BOR s-a vrut ca Arhiepiscopul Tomisului sa fie compromis, dar camarila din jurul lui Daniel Lugojanu nu s-a putut impune. IPS Teodosie a iesit biruitor.

  16. Sectantii care protesteaza aici sunt atat de perversi incat se fac ca nu pricep ca si omul lor Banescu este un ‘neclerical’. Pana acum l-au laudat fiind in delir la zicerile lui iar acum nu-i tin partea. Cand ati fost seriosi, fariseilor?

  17. @Pauliane, esti SINGUR.
    Din Pacate …
    MUUULTA Lume Amaraaataaa pe AICI, pe Forum.
    I+UNIINU „VAD” desi se uita …
    Altii SE UITA, da’ NU POT a si „VEDEA”. ALTII SE UITA si jubileaza:
    NU crdeam ca reusIM sa ii imProstIM pe Ieshita in ASAUN Hal … :):):)
    NU pe TOTI, da’ Numarul InNarozitilor CRESTE:
    Mamicile LOR sunt Phoutatchoase FOARTE si RAMAN Grele mereu, da’ si CU CINE se nimereste, ca la Bancile de Sperma … :):):)
    Material luat de la TOTI DeGeneratii …
    Si IES mereu si mereu CaredeCare mai Tembel … :):):)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.