Renunțarea la alcool poate avea efecte neașteptate asupra nivelului de colesterol. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință japonezi de la Institutul de Știință din Tokyo. Studiul lor, publicat în JAMA Network Open, a constatat că persoanele care au încetat să bea alcool aveau markeri de sânge mai răi asociați cu riscul de boli cardiovasculare.
Pe parcursul a zece ani, cercetătorii au monitorizat sănătatea a peste 57 de mii de oameni. S-a dovedit că atunci când renunți complet la alcool, nivelul colesterolului „rău” (lipoproteine cu densitate joasă) din sânge crește, în timp ce nivelul colesterolului „bun” (lipoproteine cu densitate mare) scade. Mai mult, cu cât o persoană a băut mai mult înainte de a renunța la alcool, cu atât schimbările au devenit mai vizibile.
Interesant este că cei care au început să bea alcool în mod regulat au arătat modelul opus: profilul lipidic s-a îmbunătățit. Efectul crește odată cu creșterea dozei.
Cu toate acestea, oamenii de știință subliniază că acesta nu este un motiv pentru a începe să bei – important este faptul că schimbarea obiceiurilor afectează metabolismul. Autorii studiului recomandă medicilor să monitorizeze nivelul colesterolului la pacienții care și-au schimbat brusc atitudinea față de alcool pentru a preveni prompt posibile probleme cardiace.
Volumul extrem de mare de informații adevărate sau false este cel mai periculos lucru pentru sănătatea fizică și mintală a omului în etapa actuală.