Consens în Parlament pentru proiectul Nabucco

Puterea şi Opoziţia au aprobat marţi la unison proiectul privind dezvoltarea conductei de gaze Nabucco. Un singur vot a lipsit pentru ca decizia să fie luată cu unanimitatea celor prezenţi.

Toate grupurile parlamentare au votat marţi în favoarea proiectului Nabucco, argumentând că este un proiect strategic. Aceeaşi atitudine au avut şi senatorii, legea urmând să fie transmisă spre promulgare. Singurul parlamentar care a votat împotrivă este deputatul Remus Cernea, fostul consilier al premierului Ponta.

Proiectul aprobat marţi este propus de Guvern şi are ca scop instituirea măsurilor necesare pentru lucrările de dezvoltare a Conductei de gaze naturale Nabucco. De exemplu, stabileşte criteriile în baza cărora se va efectua plata indemnizaţiilor către proprietarii terenurilor afectate de noua conductă. De asemenea, „se are în vedere reglementarea expresă a dreptului de proprietate privată asupra conductei de gaze aferente Proiectului Nabucco, respectiv a drepturilor asupra terenurilor ce vor fi afectate ca urmare a acestui proiect”, se precizează în actul normativ.

Legea a parcurs toate procedurile parlamentare în 11 zile

Modul în care acest proiect de lege a trecut de Parlament este un record pentru Legislativ. Proiectul a fost aprobat de Guvern în data de 30 aprilie, chiar înainte de mini-vacanţa parlamentară de Paşte. La Senat a ajuns în data de 10 mai, iar pe 14 legea este deja aprobată în Plen. O săptămână mai târziu ajunge în Plenul Camerei Deputaţilor, la vot final.

Graba este explicată de premierul Victor Ponta în contextul reuniunii Consiliului European de miercuri, 22 mai. Reprezentanţii opoziţiei nu au avut nicio obiecţie faţă de această procedură. Liderii PDL şi-au justificat sprijinul prin faptul că este vorba de un proiect pe care l-au susţinut în timpul când se aflau la guvernare.

Acordul privind Proiectul Nabucco a fost semnat la Ankara, în iulie 2009, de Austria, Bulgaria, Ungaria, România şi Turcia. Despre acest proiect se discută însă de mai mulţi ani. În 2002, companii de profil din cele cinci state au semnat un Acord de cooperare privind înfiinţarea unui „Consorţiu” pentru crearea unei rute complet nouă de transport a gazelor naturale din Zona Mării Caspice şi Orientul Mijlociu către pieţele europene. La proiect participă: BOTAS din Turcia, Bulgargaz din Bulgaria, Transgaz din România, MOL din Ungaria şi OMV Erdgas din Austria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.