Cornelius Zirbo și Gabriel Gîțan în Stagiunea de marți seara 

Marți, 10 noiembrie 2020, seara, de la ora 19, pe canalul de YouTube al Filarmonicii, pe Facebook-ul Filarmonicii „George Enescu” și pe cel al Radio România Muzical va fi transmis cel de al treilea concert fără public din cadrul Stagiunii de marți seara 2020-2021. Recitalul cameral este susținut de violoncelistul Cornelius Zirbo și pianistul Gabriel Gîțan va avea loc în Sala mică.

Cornelius Zirbo s-a născut în Cluj-Napoca, unde, la vârsta de 9 ani, a început studiul violoncelului la Școala Gimnazială de Muzică „Augustin Bena”. Și-a continuat studiile la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, în orașul său natal, ulterior s-a transferat la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, din București, unde a studiat la clasa profesorului Octavian Lup, iar in prezent urmează studiile de licență ale Universității Naționale de Muzică București, la clasa maestrului Marin Cazacu. S-a perfecționat la Paris, unde a studiat în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon, desfășurată la Fundația Louis Vuitton. Este ambasador al Academiei de Vară a prestigiosului festival Verbier (Elveția), loc in care, în 2017, a aprofundat studiul violoncelului și al muzicii de cameră cu Frans Helmerson, Miklós Perényi, Pamela Frank, Klaus Hellwig, Gábor Takács-Nagy și James Ehnes.

Cornelius Zirbo este laureat al numeroase concursuri în țară și în străinătate, printre care: Concursul Internațional de Coarde „StreichWerk”, de la Berlin, unde a obtinut locul I; Concursul International „Young Virtuosos”, Sofia, Bulgaria (Locul I); Concursul Internațional de Violoncel „Antonio Janigro”, Croația (Locul III); Concursul Internațional de Violoncel „ProArt”, Ucraina (Locul II), Concursul Internațional „Concertino Praga”, Cehia (Locul II) și Locul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală (din 2010 până în 2018).

Activitatea lui concertistică cuprinde concerte și recitaluri în prestigioase săli de concert, precum: Konzerthaus (Berlin), Foundation Louis Vuitton Auditorium (Paris), Rudolfinum (Praga), St. Martin-in-the-Fields (Londra), Eglise de Verbier (Elveția), Concert Hall of National Library (Beijing) și Ateneul Român (București). Cornelius și-a făcut apariția pe scena celebrelor festivale de muzică: Verbier (Elveția), Enescu (România), SoNoRo (România), Chiemgauer Musikfrühling (Germania), South Bohemian (Cehia) și Toamna Muzicală Clujeană (România).

Tânărul și talentatul violoncelist a concertat în postură de solist cu Prague Radio Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică Academică a Filarmonicii Khmelnitsky, Filarmonica de Stat „Transilvania” , Filarmonica de Stat „Moldova”, Camerata Regală, Orchestra Natională de Tineret a Fundației Principesa Margareta a României și Orchestra Naționala „Junior”. În ascensiunea lui profesională a fost sprijinit financiar de Fundația Principesa Margareta (prin intermediul proiectului „Tinere Talente”), Uniunea Muzicienilor Interpreți din România, Provident, în parteneriat cu Școala de valori și Fundația pentru Comunitate.

Pianistul Gabriel Gîțan 

Gabriel Gîțan este student în anul II de master la Universitatea Națională de Muzică din București. Beneficiază de îndrumarea prof. univ. dr. Viniciu Moroianu (pian), a prof. univ. dr. Verona Maier (muzică de cameră) și a conf. univ. dr. Cristina Popescu Stănești (acompaniament). A obținut premii la importante concursuri naționale și internaționale, printre care: Festivalul Muzicii Maghiare, București – Premiul I (2018), Concursul “Dan Cumpătă”, București – Marele Premiu la Secțiunea Pian, Premiul I la Secțiunea Acompaniament vocal și instrumental și Premiul I la Secțiunea Muzică de cameră (2016), Concursul “Ada Ulubeanu”, București – Premiul I de Excelență la Secțiunea Pian (2015), Marele Premiu și Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări românești la Secțiunea Acompaniament (2016), Premiul I la Secțiunea Muzică de camera (2017), Concursul “Victor Giuleanu”, București – Premiul I (2015), Concursul Internațional “Ville de Gagny”, Franța – Premiul II (2013).

Gabriel Gîțan a susținut recitaluri pe scene importante, precum Saint Martin in the Fields – Londra, Institutul Cultural Român din Londra, Institutele Culturale Maghiare din Paris, Londra și București, Ateneul Român, Muzeul George Enescu, Palatul Suțu ș.a.

Filarmonica „George Enescu”
Stagiunea de marţi seara (Sala mică)

Marți, 10 noiembrie, ora 19, Recital cameral
CORNELIUS ZIRBO – violoncel
GABRIEL GÎŢAN – pian

Program

Robert Schumann – Adagio și Allegro, op. 70
Robert Schumann – Piese-fantezie, op. 73
Johannes Brahms – Sonata nr.1, în mi minor, pentru pian și violoncel, op. 38
Claude Debussy – Sonata în re minor pentru violoncel și pian

Concertul este realizat în parteneriat cu Radio România Muzical.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.