America și Europa Centrală

În ultimele zile ale lunii octombrie 2020, cunoscutul think tank american Atlantic Council a organizat (virtual) o serie de evenimente dedicate Europei Centrale. Au participat invitați din S.U.A. și statele regiunii amintite, oficiali și foști demnitari, universitari, analiști, oameni de afaceri, jurnaliști etc. Am fost unul dintre cei care a urmărit dezbaterile amintite cu mult interes.

Din mai multe motive am vrut să văd care mai este înțelesul termenului “Europa Centrală” dincolo de Atlantic, deoarece în ultima vreme despre acest subiect am auzit vorbindu-se mai mult la Budapesta și, din când în când, în capitalele celorlalte trei țări din gruparea Visegrad (Polonia,Cehia,Slovacia). Tocmai de aceea am fost curios să aflu dacă la Washington,D.C. se ține cont de conceptul tradițional, pe care agențiile americane l-au vehiculat după 1986, atunci când și-au propus un anumit tip de diferențiere în blocul comunist și apoi desprinderea ariei de acesta, oferind ca alternativă asocierea la Occident (NATO și UE). Aceasta a fost o formulă care se asemăna mai mult cu aranjamentul geostrategic al spațiului dintre Rusia și Germania, vehiculat la sfârșitul sec.al XIX-lea-prima jumătate a veacului al XX-lea. Sau era menținut designul Europei Centrale propus de Departamentul de Stat, în 1994, atunci când Richard Holbrooke a reușit să convingă de importanța extinderii angajamentului american în Europa și după încheierea Războiului Rece. Și pentru că tot se spunea că Europa Centrală era un spațiu cu geometrie variabilă, propunerea lui Holbrooke a eliminat monopolul grupului Visegrad, care confiscase egoist și elitist înțelesul Europei Centrale, Washington-ul incluzând în aria astfel desemnată spațiul fostelor state comuniste de la vest de fosta U.R.S.S.-de la Baltica la Adriatica (spre supărarea și nedumerirea adepților lui Zbigniew Brzezinski). Ceea ce, după extinderea spre Est a NATO și UE, a primit din partea unui lider al Pentagonului denumirea de “Noua Europă”. Sau mai proaspăta accepțiune americană a “Inițiativei Celor Trei Mări”. Spre deosebire de evocata grupare Visegrad, în aceste din urmă formule geo-(politice, strategice, economice, culturale) era inclusă și România. Este și unul din motivele pentru care am considerat important evenimentul dedicat Europei Centrale de către Atlantic Council, desigur înțelegând și rațiunile sponsorilor care au susținut proiectul epistemic dezvoltat de acest influent think tank din Washington,D.C.

Personal, am apreciat faptul că dezbaterea a fost îndreptată spre viitor, că trecutul a servit doar ca impuls noilor dezvoltări ale regiunii, iar prezentul a demonstrat apetitul și abilitățile actorilor statali și non-guvernamentali din zonă de a se înscrie în cursa competitivității europene și internaționale; că majoritatea noii generații de lideri ai regiunii nu mai este dominată de spaimele „strigoilor” conflictualităților trecute, ci, într-un ritm tot mai accelerat, caută prilejuri de cooperări subregionale, regionale, europene și transatlantice care să grăbească și să îmbogățească sensurile dezvoltării societăților respective; că guvernanții și sectorul privat din aceste state știu și arată determinare în folosirea cadrului favorizant dat de apartenența la Uniunea Europeană și NATO, încurajând, totodată,extinderea oportunităților nu doar spre cooperare, ci chiar și integrarea transatlantică.

Firește, deosebirile de opțiuni între partea nordică, cea de mijloc sau sudică a Europei Centrale (Inițiativei Celor Trei Mări) nu au dispărut. Aria baltică și cea a Visegradului înaintează hotărât în procesul dezvoltării, folosind strategic și eficient resursele financiare oferite de Uniunea Europeană și Piața Internă a acesteia. Având o viziune strategică serioasă și larg susținută prin politicile interne, vorbitorii din zonele amintite au continuat a face apel la noi investiții străine,în special din U.E. și S.U.A.,demonstrând că aveau și capacitatea de a atrage interesul pieței internaționale de capital (de la Varșovia s-a arătat cum doi giganți ai IT-ului din S.U.A. tocmai au investit în Polonia cîteva miliarde de dolari). Din Bulgaria și Slovenia s-au auzit mesaje similare,insistându-se însă și pe extinderea cooperării între statele din Europa Centrală, pentru a spori convergența zonei și a crește importanța rolului ei în Uniunea Europeană.

În 30 octombrie a.c., evenimentul de la Atlantic Council a fost dedicat relațiilor S.U.A.-România, sponsorii susținând tematica securitizării parteneriatului strategic româno-american în sec.al XXI-lea. Discursul panelului a sunat strident diferit de tonalitatea celorlalte dezbateri. A părut că s-a dorit sublinierea unui anumit “excepționalism românesc” și, înafară de câteva scurte secvențe, s-a înfățișat ca o acțiune propagandistică menită a ascunde câteva complexe de inferitoritate de care ar suferi Bucureștii. Spre finalul dezbaterii “românești, însuși un sponsor al programului a ținut să atragă atenția că mesajele vorbitorilor poziționau interesul relațiilor româno-americane într-o posibilă contradicție cu interesele altor actori, precum Uniunea European și NATO. Ceea ce, ambasadorul României la Washnigton,D.C. și trimisul diplomatic al Statelor Unite la București s-au grăbit să nege, argumentând cu sloganul complementarității între Uniunea Europeană și NATO. Iar subiectul oportunităților pe care le-ar putea construi și România, printr-o cooperare intensificată și integrare transatlantică, vorbitorii principali l-au redus la domeniile energetic și al apărării, tema investițiilor americane lipsind aproape de tot ,aceasta fiind înlocuită cu cea a eventualelor credite pe care Eximbankul american le propuseseră zonei deja la începutul anilor 90. În schimb, a fost subliniată cu insistență relația strânsă între președinții României și Statelor Unite ale Americii.

Mai mult ca sigur, recenta inițiativă de la Atlantic Council de a acorda un timp atît de extins regiunii central-europene a fost ocazionată și de lansarea unui raport intitulat Digitalizarea în Europa Central-Răsăriteană. Autorii acestui document, care a intenționat să atragă atenția asupra necesității ca statele din regiune să elaboreze politici adecvate în sfera digitalizării, au insistat asupra faptului că digitalizarea poate da un impuls semnificativ creșterii economice în zonă, statele din această arie trebuind să coopereze cât mai mult pentru a crea un ecosistem favorizant creativității și inovării, să prioritizeze și maximizeze eficiența investițiilor în infrastructura și tehnologiile de profil. Cei mai mulți vorbitori la evenimentul amintit au accentuat aceste aspecte, cărora au adăugat faptul că regiunea are resurse umane deosebite, talente pe care are datoria de a le pregăti prin educație și un mediu cultural colaborativ. Acestea, ca și orientarea țărilor respective către dezvoltare sustenabilă, însoțită de politici publice corespunzătoare, ar fi impulsuri importante pentru atragerea investițiilor din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Cel puțin așa susține raportul menționat. Îndemnul de a profita de șansa accesării Pieței Interne a Uniunii Europene a fost mereu prezent în discuțiile panelurilor de la Atlantic Council, fiind un punct central și în raportul despre digitalizare, din ambele surse degajându-se importanța cooperării statelor și economiilor din zona central-est-europeană pentru a constitui o spațializare coerentă și puternică de piață,pe al cărei suport să se profileze o capacitate sporită de operare în procesul decizional de la Bruxelles și în reafirmarea unei relaționări transatlantice care să aducă beneficii sesizabile și popoarelor din partea estică a Uniunii Europene.

Evenimentul de la Atlantic Council și lansarea raportului aceluiași grup epistemic asupra digitalizării în Europa Central-Răsăriteană au avut loc doar cu câteva zile înainte de votul pentru alegerea președintelui în Statele Unite ale Americii. Dincolo de discursul cu sens geostrategic și geopolitic pe care l-au propagat oficialii din Washington,D.C., în ceea ce privește Europa Centrală, mesajul propus de Atlantic Council, împreună cu reprezentanți politici și economici din aria europeană menționată, a fost unul extins și la geoeconomie și geocultură. Și, spre deosebire de decidenții politici americani care au preferat adesea a tratat zona prin aspectele distinctive, diferențiatoare și loialități atașate doar intereselor americane, think tankul pomenit, dimpreună cu majoritatea covârșitoare a vorbitorilor și semnatarilor raportului semnalat, a insistat asupra căilor prin care regiunea central-est-europeană ar putea avansa mai repede pe calea competitivității europene și globale, a subliniat direcțiile economice și socio-culturale pe care statele din această arie,printr-o cooperare de durată,ar trebui să le urmeze pentru a potența și accelera dezvoltarea și a-și crește șansele de a influența în favoarea lor centrele globale de decizie. Ceea ce înseamnă că acțiunea de la Atlantic Council a proiectat o relație de tip win-win a Europei Centrale cu Occidentul și cu Statele Unite ale Americii. O asemenea gândire mi se pare nu doar novatoare, dar și binevenită, chiar dacă este expusă cu oarecare întârziere, fiind așteptată imediat după 1989.

În mod sigur, intenția celor implicați în această acțiune epistemică a fost ca astfel de mesaj să ajungă la cunoștința decidenților statelor central-est europene,dar și a celor din Washington,D.C. și statele membre ale Uniunii Europene. În ce măsură liderii din S.U.A. și U.E. (incluzându-i și pe cei ai statelor central-est- europene) vor ține seama de astfel de recomandări, vom vedea după ce președintele ales de americani se instalează la Casa Albă.

În 1994, când Richard Holbrooke și echipa lui de la Departamentul de Stat au lansat conceptul de Europa Centrală pentru spațiul dintre Baltica, Adriatica și Marea Neagră, eram la Washington,D.C.România tocmai reprimise Clauza națiunii cele mai favorizate (toamna anului 1993), iar în ianuarie 1994 a intrat în Parteneriatul pentru Pace, spre…necazul unor lideri din gruparea Visegrad. Aș putea să-mi amintesc interpretările geopolotice și geostrategice ale acelei mișcări americane privitoare la Europa Centrală. Dar acum nu am disponibilitate pentru astfel de amintiri. Am fost plăcut impresionat că actualmente grupul epistemic de la Atlantic Council menține spațializarea Europei Centrale pe care Washington-ul a propus-o în 1994. Este mult mai adecvată și etapei extinderii NATO și U.E. spre această zonă. România este parte a ariei de mijloc a acestei regiuni și ar trebui ca și liderii români să conștientizeze faptul că țara lor are ancore nu doar la Marea Neagră și Dunăre, ci este „agățată”- cum spuneau istoricii antichității – și de munții Carpați. Ceea ce-i dă nu doar soliditate în politicile de apărare,dar și în cele de dezvoltare (atunci când există?!).

Din partea liderilor României contemporane, care oftează după o rază de speranță doar la țărmul Mării Negre, așteptările ne pot fi numai modeste (o spun cu mult regret!). Aceasta pentru că ei obișnuiesc a conduce mai mult instinctiv sau ca-la-comandă. La București, elaborarea de strategii, programe și politici înseamnă doar exercițiu „intelectualist” care nu suscită atenția guvernanților,ei știind și făcând totul după ureche și pentru păstrarea puterii pentru ei. Iar despre cooperare și consensualizare nici nu poate fi vorba. Nici la nivelul national, iar la cel regional, european și internațional ei preferând a se încolona în spatele vreunui „licurici”. Este considerat a fi mai comod și se poate spune la intern că suntem cu…,facem ca….Din păcate și în raportul despre digitalizare, pe care l-am evocat mai sus, România apare în graficele și statisticile de performanță pe ultimele locuri între statele central-est europene și statele membre ale Uniunii Europene. Cu o mențiune-la capitolul securitate cibernetică România nu e chiar pe ultimul loc!

Ceea ce înseamnă că liderii români au reținut doar o secvență din Scrisoarea a III-a, a lui Eminescu: „Eu îmi apăr sărăcia…”(aceasta o fi însemnând interes național?). Nu ar fi rău să li se amintească versul „Eu? Îmi apăr sărăcia și nevoile și neamul”. Căci până și acțiunea epistemică a Atlantic Council, despre care am relatat, ne îndeamnă să optăm decisiv spre dezvoltare și competitivitate societală în România și în tot spațiul central-est european. Prin efortul,inteligența și talentul nostru care sunt, încă o dată, impulsionate din exterior să realizeze bunuri comune și private spre binele nostru! Mă tot întreb: oare ce mai așteptăm?Și tot eu răspund:nu mai e vremea să așteptăm, e timpul presant să facem ceea ce trebuie! Acum!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

20 de Comentarii

  1. globalizare=deepshit! ESTE VREMEA PATRIOTILOR! EMINESCU A FOST INCHIS LA BALAMUC CHIAR DE PRIETENII LUI PENTRU CA VORBEA IMPOTRIVA SISTEMULUI! ESTE VREMEA SA APARAM ROMANIA SI ROMANII NU INTERESELE STRAINE! AVEM NEVOIE DE NEGOCIATORI PATRIOTI SI DEMOCRATI! IN REST ESTE UN MARE BULL-SHIT POLITIC DE VANZARE A ROMANIEI SI DE UCIDERE A ROMANILOR!
    https://youtu.be/3puXFnSFWxY
    https://youtu.be/luGheNXXuDw
    https://youtu.be/5wbftMR8Bgk
    https://youtu.be/PLUZuaOeVow
    https://youtu.be/KWScXmRVCD8
    https://youtu.be/vofK4mnXUYw

  2. Aiureli bre..Cump poți să iei in serios astfel de ”evenimente”,. Cum poți plasa romania in ”europa centrală”? Cum nu vezi cum romania nu este inclusă, ci exclusă de peste tot,.Romania e stat balcanic și de vrei comparații, o poți compara cu bosnia, bulgaria sau grecia,. Alte opțiuni nu ai..Și de te uiți cu atenție vei observa că ești de fapt in urma tuturor. Nu cred că oricine, in speță și america ar vrea să se laude, să te laude cu astfel de performanțe..

  3. Dacă ăia continuă să tratează Europa de est ca pe niște colonii nu mai e nimic de zis, când de fapt toate se fac după Șoroș și restul de globaliști multiculturizare, terorism, plandemie, vaccinare forțată, anticorupție ca acoperire de furturi corporatiste distrugerea micilor producători agricoli că așa au dictat reprezentații „societății civilă” etc

  4. Mai rău decât ăla de dinainte de 1990 regimul Ciolhannis trimis după gratii pentru distrugerea economiei naționale.

  5. Negociatorul lui peste, ai stat in genunchi cand aveai obligatia sa fii vertical in apararea intereselor Romaniei!
    Maior, tata si fiu, Dancu, Dancu, Rus si, nu in ultimul rand, Boc eminentele cenusii de la Cluj care ati facut mai mult rau Romaniei decat Ceausescu!

  6. D-l profesor doctor începe să înțeleagă după atâția ani, că „ne-am vândut” ieftin, prost și în daună totală, uitând că a participat în mod direct și nemijlocit la acest „târg” catastrofal. Degeaba încearcă să – și toarne cenușă în cap (sau pe cap). Nici vârsta, nici experiența, nici „cunoștințele” , nici funcțiile și nici titlurile nu-l mai ajută. Apropos: Oare de ce le trece înaintea numelui? Sau de ce doar pe acestea?
    Nu e cumva și „docent”?

  7. Comentariile de mai sus ne portretizeaza ca popor inca o data: limbuti, invidiosi, carcotasi, fara proiecte, fara anvergura, doritori sa ne adapostim sub pulpana unui tatuc ca sa continuam sa lenevim. Ce importanta are ce a facut, sau se crede ca a facut profesorul Puscas, cand sensul articolului este ca trebuie sa fim mai curajosi si muuult mai analitici? Nu serveste nimanui sa ne tot balacarim aici inauntru, sa nu facem nimic si sa ne plangem ca suntem marginalizati de vecini. Actuala administratie romaneasca, ca si celelalte isi cunoaste supusii: guralivi, neinstruiti, conformisti si lenesi. Articolul semnala ca americanii au incredere in noi, ca sunt directii si proiecte de dezvoltare si pentru noi si ca cei care ne conduc trebuie sa dea drumul la initiative.

  8. În nenorocire, nu cauți, nu soliciți și nu accepți sfaturi de la cel (cei) care te-a(u) nenorocit.

  9. Băseş Curcanul

    Plecat-am nouă la locale,
    Cu panaramă, zece,
    Şi nu-i era,zău, nimănui
    În piept inima rece.

    Voioşi ca şoimul Nicusor
    Ce zboară de pe munte,
    Aveam adidasi in picior,
    Ş-aveam şi freze-n frunte.

    Din Dorobanţi,toţi cocalari,
    Români de viţă veche,
    Purtând opinci,suman, iţari
    Toti fiind intr-o ureche.

    Ne dase nume de Curcani
    Un hâtru bun de glume,
    Noi am schimbat la MAI
    Porecla în renume!

    Din pat de-acasă, de la bar
    Plecat-am astă-vară
    Ca să scăpăm de abecedar
    Sărmana, scumpa ţară.

    Aşa ne spuse-n graiul său
    Sergent Dana Guţilă,
    Şi noi ne-am dus cu Dumnezeu,
    Ne-am dus mai mult de silă

    Oricine-n cale ne-ntâlnea
    Cântând în gura mare,
    Stătea pe loc si se crucea
    Cuprins de indignare;
    Apoi în treacăt ne-ntreba
    De mergem la vro nuntă?
    Noi răspundeam în hohot: „Ba,
    Zburăm,ca ne-o framantă!”

    „Cu zile mergeţi, dragii mei,
    Şi s-o aduceti mică!”
    Ziceau atunci bătrâni, femei,
    Şi Gadea, şi Ciuvică;
    Dana, sergent făr’ de musteţi
    Răcnea: „Să n-aveţi teamă,
    Sarmancur are şapte vieţi
    În tuhăsu-i de aramă!”

    Ah! cui ar fi trecut prin gând
    Ş-ar fi crezut vrodată
    Că mulţi lipsi-vor în curând
    Din mândra noastră ceată!
    Priviţi! Din nouă câţi eram,
    Şi panarama,rece,
    Rămas-a singur Nicusor
    Primar de nota zece
    Pam,pam…

  10. In primul rand nu poti fi pe cal si in caruta in acelasi timp. Nu e un secret ca USA vrea o UE dezbinata, pentru a-si servi politicile si interesele economice. UE se vrea o voce coerenta, in care statele, rasaritene sa nu mai umble dupa ciocolata americana. In ultimul rand, nu traim cu achizitii militare second hand, cu politici care ne distrug economic. Guvernantii, nu ghiolbanii care sunt la putere, ar trebui sa isi asume raspunderea pe actul guvernarii, sa ia decizii benefice pentru tara, nu prentru clientela politica, sa nu mai linga ciocolata americana. Un exemplu ca se poate, sunt ‘prietenii’ nosti de vest, ungurii. UE ii critica, ii ameninta, USA le spune ca nu respecta drepturile omului si alte tampenii, dar cand vine vorba de investitii, Romania nu, Ungaria da. Concluzia e ca i-am tradat pe nemti in al doilea razboi mondial, si nu au uitat asta, pentru americani suntem clestele de scos castane din foc.

  11. @Vlad: Pe germani, i-au tradat si altii, in ordine cronologica: Spania lui Franco, ajuns la putere gratie ajutorului german; Italia, care se umfla in pene numai cu ajutorul germanilor; Ungaria, al carui amiral fara flota se declarase primul fascist al Europei si beneficiase din plin de suportul german in jupuirea tarilor din jur, ca nu i-a iesit pasienta e alta poveste; abia acum urmeaza Romania, Bulgaria, Finlanda. Nici una din aceste tari nu are parte de blamul, rezervat in exclusiv si perpetuu Romaniei.

  12. comentez: Concluzia e ca i-am tradat pe nemti in al doilea razboi mondial,”
    Nu i-am tradat noi ci regele german MIHAI aliat cu englezii.
    Romanii ca de obicei carne de tun.
    Antonescu conducatorul armatei de eliberare a Romaniei nu a tradat si a platit curajul sau cu viata ca un brav roman.

  13. … „Ungaria, al carui amiral fara flota se declarase primul fascist al Europei si beneficiase din plin de suportul german in jupuirea tarilor din jur, ca nu i-a iesit pasienta e alta poveste;”

    de ce te droghezi inainte sa te apuci de un nou capitol din soap opera sci-fi cunoscut sub denumirea de istorie mioritica?

    Frate, in ultimii 150 de ani ati schimbat tabara de vreo 7-8 ori. Cred ca Jukov avea mare dreptate.

  14. @zinaida etc: Esti acelasi troll nemernic care te bagi in seama sub varii pseudonime. Fii bun si mentioneaza cele 7-8 schimbari de tabara in ultimii 150 de ani, asta daca de mult ce ai tras pe nas nu ai cazut in vreun sant.

  15. „Anonim”-ule, tot nu ai inteles ca esti afon in materie de istorie universala? Pe UCRAINIANUL Franco l-a legendat Stalin
    la conducerea Spaniei!!! In Spania Cominternul a trimis aproape UN MILION de soldati sovietici cu ofiterii superiori cu
    tot, zeci de mii, DISPONIBILIZATI PRIN URIASA INSCENARE a PROCESELOR POLITICE, numite procese-spectacol!!! Hitler a trimis
    cateva batalioane si o escadrila, „Condor”, la fel si Musolinii, ba chiar acesta a disponibilizat mult mai multi militari
    de cariera decat nemtii, dar per total comparatia cu fortele Comintern plus „Brigazile Internationale” create din cei mai fanatici marxisti/bolsevici din intreaga Lume!!! Repet, pe Franco, creatia Comintern, l-a instalat Stalin care a ordonat
    calailor din Garda lui Lenin, disponibilizati tot prin procesele spectacol 1936-1938, sa declanseze un razboi civil in randul fortelor republicane si sa insceneze procese politice in care „deviationistilor trotzkisti” li se citeau numele
    dupa care erau direct lichidati. Va tot repet, fanatici marxist/bolsevici, ISTORIA OMENIRII fara ISTORIA COMINTERN este o
    istorie lipsita de motorul genocidelor secolului XX…Germania intrata total sub control bolsevic dupa 1900 a prejudiciat
    la ordin Romania pana in 1945 si dupa 1990, cu accent pe perioada de dupa 2004 si intr-un mod monstruos dupa 2014…

  16. @Charlie: Cazul tau este unul patologic. Stii bine ca ignor delirul tau.

  17. „Anonim”-ule, „delirul realitatii”, te duce in turbare, BEST-ie marxist/bolsevica/nazista. Tot ce spun eu e adevar istoric
    pe care voi, scarnaviile indoctrinate pana la fanatism vreti sa-l stiti ingropat. Robotul defect din Padure te-a vom at intr-un adevarat delir…Ne norocitule, ma citesti sau nu Franco nu a castigat Razboiul civil cu ajutorul lui Hitler si Musolini si, ca o noua dovada, „istoric ratat”, DIN ACEST MOTIV NU S-A ALIAT CU CEI DOI MONSTRII BOLSEVICI, pentru ca nu le datora nimic!!! Mai mult, nimicirea Guernica de catre asii aviatiei hitleriste din escadrila „Condor” a dat prilejul mediei COMINTERNISTE mondiale sa-i sifoneze imaginea asasinului bolsevic sub acoperire Franco, in schimb macelurile de la Madrid si mai ales Barcelona ale Cominternistilor au ramas nestiute pana la sfarsitul secolului, la fel ca asasinatul in masa al elitei poloneze de la Katyn, inscenat de Comintern ca fiind opera nazistilor…Asta nu e „delir”, scarna vie…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.