Odiseea candidaturilor în democrația dâmbovițeană

Dacă ați avut sentimentul că democrația aduce anumite înlesniri, menite în asigurarea unui anumit confort – legislație clară, fără ambiguități, norme rezonabile de aplicare, etc. – ei bine!, cel puțin în materie electorală, v-ați înșelat amarnic!

A candida în Republica România înseamnă a-ți asuma o corvoadă demnă de muncile lui Hercule sau de peripețiile bravului Odiseu, în întoarcerea lui spre Ithaca.

Să trecem peste necesarele liste de susținători – cu cifre prohibitive, gen 200.000 la europarlamentare pentru partide și alianțe sau 100.000 pentru candidați independenți– și să ne oprim la alte aspecte, cel puțin, la fel de aberante.

Toate menite a împiedica participarea mai multor competitori electorali – potențial, unii, mai buni decât actualii, fosificați și experimentați în rele practici – și, implicit, aplicarea exercițiului larg democratic.

Potrivit legii, fiecare competitor electoral trebuie să aibă un mandatar financiar (mai mulți competitori nu pot să aibă un același mandatar financiar!) – care trebuie să aibă calitatea de contabil autorizat / expert contabil / firmă autorizată în contabilitate sau, dacă nu există așa ceva, o persoană care are un contract cu o firmă specializată în contabilitate.

Pare simplu, la prima vedere. Dar ce te faci, tu, un candidat modest, independent, spre exemplu, când toți acești mandatari – știind bine că fără ei nu poți candida! – îți cer sume astronomice pentru prestația lor pe timpul a 4 luni (o lună de campanie plus 3 în care potențial AEP-ul decontează cheltuielile eligibile), timp în care ei fac câteva operațiuni financiare.

Nu ai mandatar, nu poți candida!

Dacă tot ce mișcă în materie financiară trebuie raportat la AEP de către fiecare competitor electoral, nu era mai simplu ca AEP-ul să deschidă conturile aferente pentru fiecare competitor și fiecare operațiune financiară să o gestioneze respectând întocmai legislația în vigoare? Cu atât mai mult cu cât, AEP-ul are o structură piramidală, cu ramificații în fiecare județ, care structuri cam odihnesc între campaniile electorale!?

Pentru a înregistra candidaturile președinților Consiliului Județean, a listelor de candidați la Consiliul Județean, a candidaturilor de primar și de consilieri locali trebuie depuse o sumă importantă de documente. Putem observa, la o primă aproximație, cantitatea enormă de informație inutilă și, implicit, de efort, timp de prelucrare / verificare, hârtie, etc. risipită.

De ce solicităm Declarații de Avere, de Interese și de Colaboratori ai Securității tuturor candidaților (în 4 exemplare!), deși știm, foarte bine, că majoritatea nu vor fi aleși?

Dacă pe o listă de candidați sunt 33 de poziții și vor accede la funcții doar 7, de ce să le cerem celor 26 să-și depună o sumă de documente care, practic, nu folosesc la nimic!?

De ce nu le cerem astfel de informații, după ce au fost aleși și să-i validăm – într-un interval de timp rezonabil – după ce și-au depus aceste informații!?

Nu! Trebuie să fie complicat, cu o mare risipă de timp, de bani, de resurse, etc.

Care resurse – de timp, bani, exploatarea infrastructurii, solicitarea instituțională, etc – sunt plătite de către noi!

Mii de tone de hârtie – care se convertesc în mii de hectare de păduri defrișate inutil!, dar ne dăm, fariseic!, atenți la problemele de mediu – se risipesc pentru că un funcționar imbecil a conceput acele articole de lege pe care, desigur, o altă sumă de imbecili politici, le-au votat, fără să facă o necesară proiecție a impactului decizional!

Este evident că legile electorale – in corpore – trebuie ajustate, astfel încât să răspundă exigențelor prezentului și, implicit, viitorului, adică să fie raționale, să satisfacă interesul public și să nu genereze derapaje menite a leza buna funcționare a democrație

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. Când la “locale” se va candida nu pe liste de partid PSD, PNL, UDMR USR etc… adică pe buletin la consilieri locali sub fiecare siglă de partid liste cu jde nume de nevunoscuți, ci ca și un independent vorbim degeaba. Și lista cu candidați de pe buletin este stric cu candidații din circa electorală unde votezi. Să zicem circa 33: candidații legați de acel cartier care sunt în campanie pozați A4 pe afișele electorale din zonă cu numărul de telefon. Și poți să dai telefon și să intrebi -“Ce câștig eu locuitorul acestui cartier și oraș fiindcă dacă mă deranjez și ies la vot să te votez?” Și pe toată durata mandatului îți vei putea spune păsurile la acest telefon. Așa vot la grămadă cu de șansă de alegere cât ești de pus spre vârful listei de pe buletine de partid iese ce se vede. Sibiul ține la președinția Consiliului Județean persoană care a anunțat la prima alegere în presa locală că și-a delegat toate atrinuțiile Directorului CJ, “legea îmi permite” și era pe afișe că ține conferințe culturale la teatrul Gong. Și e tot de 16 ani aleasă de cei ce votează PNL.

  2. Autorul nu le are deloc cu virgulele de care abuzeaza aiurea. O fi facut scoala primara cu viitorul ministru ‘Genunche’?

  3. Legile electorale sunt făcute de cei care au avut ca principală preocupare, prezervarea puterii și nicidecum binele public sau grija față de cetățean. Toate aceste neajunsuri trebuiau atacate de mult la CCR. Așa se explică faptul că de 34 de ani avem aceleași găști-partide în toate instituțiile publice și nepublice care își rotesc oamenii precum mașinile de lux, șosetele și recuzita. Decât cu așa democrație, mai bine cu partid unic, că oricum sunt unii și aceiaşi de atâția amar de ani dar măcar nu mai suntem prostiți la ochi, mințiți pe față.

  4. Un popor in 4 exemplare, cu shina shi capse puse bine.

    Nu mai vorbesc de infestatia cu capuse.

    Hai noroc, ca unii si-au scos de Pasti banii pe doi ani, de la fraieri. 🙂

  5. Sper ca glumesti in legatura cu atacul la CCR.

    CCR tot ei sunt, secu’. Si, mai sus, khazarii. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.