Cadouri primite de Ceaușescu, expuse la muzeu

75 de cadouri primite de cuplul Nicolae şi Elena Ceauşescu cu diferite ocazii pot fi admirate începând de astăzi până în septembrie la Buzău.

Muzeul Judeţean a vernisat expoziţia temporară „Un cuplu, o epocă, multe cadouri”, organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României.

În expoziţie, sunt incluse tablouri-portret, tapiserii, vase din porţelan înfăţişând diferite momente din istoria poporului român asociate cu chipurile cuplului Ceauşescu. Potrivit instituţiei de cultură, liderii comunişti ai judeţelor, printre care şi Buzăul, se întreceau să trimită cadouri unicat conducătorului statului, de ziua acestuia şi cu ocazia vizitelor de lucru pe care le efectua regulat.

„Sunt obiecte în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi care sub această formă este pentru prima dată când sunt expuse. Este o expoziţie care valorifică o mică parte din ceea ce se constituie în colecţia de cadouri primite de cuplul dictatorial Elena şi Nicolae Ceauşescu. În această prezentare sunt şi câteva obiecte care au fost făcute cadou celor doi de către autorităţile din Buzău cu diferite ocazii”, a declarat cu ocazia vernisajului directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache.

Printre fabricile renumite din România care realizau obiecte oferite ulterior cu diferite ocazii cuplului Ceauşescu erau „Porţelanul” şi fabrica de covoare din Alba Iulia, dar şi „Perla” din Buzău.

„Expoziţia conţine 75 de obiecte, au segmente din istoria românilor, însă semnificaţia acestor scene istorice este cu totul aparte, deoarece fiecare obiect în parte are redat chipul lui Nicolae şi cel al Elenei Ceauşescu. Artiştii nu au pus în valoare evenimentul istoric, ci au vrut să arate, pentru că aceste obiecte au fost date cadouri cuplului, importanţa şi rolul cuplului atât în viaţa politică, cât şi în cea socială. Sunt expuse tapiserii, tablouri portret, vase din porţelan şi alte obiecte realizate manual. Majoritatea obiectelor au fost trimise de preşedinţii comitetelor judeţene de partid sau secretarii de stat care se întreceau să facă obiecte unicat pe care să le trimită cuplului. Obiectele de mari dimensiuni au fost realizate la fabrica Porţelanul din Alba Iulia. Martorii vremii spun că pentru realizarea unui obiect se putea lucra până la un an; obiectele erau realizate în dublu exemplar, în cazul în care apărea o problemă să poată fi înlocuit. Cadourile erau oferite fie cu ocazia zilelor de naştere, fie cu ocazia vizitelor de lucru sau de 8 martie. Printre judeţele care au oferit cadouri cuplului Ceauşescu a fost şi Buzău, avem patru obiecte de tip Galle”, a precizat muzeograful Marilena Trandafir.

 

sursa foto FB 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Le-am văzut mai demult prin Anul 1974 la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti pe Calea Victoriei .

  2. Probabil aste sunt din cele ramase dupa marea praduire inceputa la serialul RTV din dec.89, regizor Sergiu Nicolaescu=viitor senator, scenariul analfabetul Oracol di Daramare, fost shi viitor iudeolog al chibutzului PCR, participantzii fiind artishti, securishtii acoperitizi ca Karamitru, Besoiu, poetzi ka Dinescu, kaskadorii rasului, samd, la hora cu strigaturi a cominternistului Bratesh: ka linka, ka ka linka, ca mai ia, aplaudata de spionii rushi ex.gen.Militaru, tov.cinstit shi sarac rromica Ylici Y., cel cu emanatzia lui fasaita. Noroc ca a venit a 2-a zi Rebenciuk shi le-a adus hartie higienica sa se shtearaga la botuletz. Aveau vedenii cu clantze de aur la vila care nu era a lui Ceashka, ka era kamunizst, nu ca ashtia de azi, nemai vorbind ca apa era otravita shi terorishtii erau vazu-tzi tragand din orice pozitzie. Shi asta la ora cand Ceashka era la ia-ma nene pe post de trofeu vanat ca urshii din Harghita=mare curaj neamule cu emanatziile astea! Dar cel mai curajos a fost Pedro Romanu cand a spus ca toate decoratziile lui Ceashka sa fie returnate, shi precum Bombonel Nasty se pare ca a praduit shi el nishte pushtoaice (nu de la APACA desigur) ca aveau valoare de ghisheft. Muzeul aproape ca nu putea sa cuprinda tot ce a primit Ceashka, ex.minerale de pe Luna, samd, de care nu mai shtie nimeni. Articolul trebuia sa mentzioneze, de ce Buzaul, de ce 75 ca la Targovishte, daca fabricile mentzionate mai exista macar in picioare, sau mai produc…??? Pare mai mult a funerarii a 2-a oara in semn de regrete, ca mamaligile noastre au fost cum spune Pata/WC fuck ca la d-a Nula, dar shi cu banii luatzi…
    O zi buna.
    Con

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.