Creşterea TVA scade elanul industriei de fitness

Măsura fiscală discutată recent în spaţiul public, de creştere a cotei TVA de la 5% la 19% pentru sălile de sport, va conduce la destabilizarea industriei de sănătate şi fitness din România, şi implicit a sănătăţii şi bunăstării populaţiei, susţine Alexandru Lascăr, antreprenor, CEO al Stay Fit Gym şi preşedinte executiv al Patronatului Romania Active.

Acesta susţine că în ultimii ani, odată cu dezvoltarea tehnologiei şi implementarea la scară largă a digitalizării, tot mai mulţi oameni au început să acorde o atenţie sporită pentru menţinerea unei bune stări fizice şi psihice. Măsura discutată în spaţiul public legată de creşterea cotei TVA de la 5% la 19% va avea ca rezultat imediat creşterea preţurilor pentru clienţi. Pe termen mediu şi lung, acest lucru se va reflecta într-o scădere a motivaţiei persoanelor de a participa la activităţi fizice regulate în cadrul unor centre de fitness, în special la nivelul celor cu venituri medii şi mici, care se vor afla în imposibilitatea de a-şi permite accesul în astfel de centre.

Mai mult, măsura propusă va avea un impact semnificativ asupra sănătăţii publice. Promovarea unui stil de viaţă activ este esenţială în lupta împotriva bolilor cronice, obezităţii şi altor probleme de sănătate. Prin îngreunarea accesului oamenilor la centrele de fitness s-ar putea înregistra o creştere a problemelor de sănătate pe termen lung, costuri medicale mai mari şi o calitate a vieţii diminuată pentru cetăţeni, subliniază sursa citată.

Totodată, printr-o astfel de măsură, adaugă el, operatorii din industria de sănătate şi fitness vor fi nevoiţi să reducă investiţiile în echipamente noi, modernizări sau extinderi şi să se concentreze mai mult pe supravieţuirea în această piaţă decât pe dezvoltarea acesteia.

Lascăr mai semnalează că România este codaşă la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte activitatea fizică. Conform ultimul sondaj Eurobarometru publicat în septembrie 2022 privind sportul şi activitatea fizică, 62% dintre români nu efectuează niciodată exerciţii fizice sau sport, în timp ce 18% o fac rareori.

Potrivit preşedintelui executiv al Patronatului Romania Active, creşterea cotei TVA de la 5% la 19% va avea consecinţe negative atât asupra economiei locale, cât şi a calităţii serviciilor din partea operatorilor de centre de fitness, deoarece va încuraja crearea unei pieţe paralele. Cu preţuri mai mari şi reglementări fiscale mai aspre, piaţa neagră ar putea prospera. Antrenorii şi instructorii ar putea fi tentaţi să ofere servicii în afara cadrului legal, aducând pierderi la bugetul de stat şi punând în pericol standardele de siguranţă pentru clienţi.

„Este esenţial ca Guvernul să se aşeze la masă cu industria noastră pentru a discuta şi să găsim împreună soluţii viabile care să protejeze cetăţenii României, prin promovarea unui stil de viaţă activ”, susţine Alexandru Lascăr.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. poate isi amintesc de sportul in AER LIBER…daaah… sa mai lase prafurile proteice care distrug rinichii si ficatul in cateva luni. „sport” daah…

  2. Mai mereț măh la furat! N-apăi, dacă de-asta vin oamenii la sală (că-i “moka” după spusele voastre) atunci o venit momentul sa puneț lăcatu’!

  3. deci o sa fie si mai multe spatii comercial goale in curand… ma intreb cati rromani observa chestia asta in drumul lor spre plantatie

  4. Sala baga ceva in gura sau scoate cu 19% ce s-a bagat cu 5%, pe viitor 9, probabil ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.