
Europarlamentarul PD-L Cristian Preda sustine ca o camera parlamentara nu este de ajuns pentru o buna reprezentare si propune mentinerea sistemului bicameral, dar cu 282 de deputati si 32 de senatori si cu atributii diferite.
Cristian Preda scrie, pe blogul sau, ca nu este de acord întru totul nici cu propunerea sefului statului de trecere la Parlamentul unicameral cu 300 de parlamentari, nici cu cea a USL de mentinere a sistemului bicameral, cu 216 deputati si 109 senatori, dar considera ca fiecare contine ceva util pentru actiunea politica.
Eurodeputatul PD-L precizeaza ca sustine în continuare ca România are nevoie de bicameralism, dar diferit de cel de astazi. El propune un sistem în care camera inferioara reprezinta cetatenii, iar cea superioara judetele (sau regiunile sau în ce fel li se va spune dupa reforma administrativa).
În ceea ce priveste dimensiunile celor doua camere, Cristian Preda aminteste ca înca din 2001 a expus solutia pe care o sustine si acum, respectiv ca numarul optim al membrilor Camerei Deputatilor trebuie sa fie 282. El mentioneaza ca a obtinut aceasta cifra extragând radacina cubica din numarul total al populatiei României, urmând ceea ce spune teoria politica despre dimensiunile optime ale unei camere, calculul fiind facut pentru cea inferioara.
El mentioneaza ca totalul reprezentantilor, respectiv 314, este destul de aproape de cei 300 votati în 2009 si arata ca diferenta e justificata, dând ca exemplu faptul ca reprezentantii minoritatilor mationale trebuie sa ocupe, ca si pâna acum, câte un fotoliu parlamentar, fiind cuprinsi în cei 282 de deputati.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.