Cu ce se mai laudă ANRE

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a dat amenzi de 15 milioane de lei în perioada 2019-2022 participanţilor la piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale, potrivit unui comunicat transmis luni.

Începând cu anul 2018 şi până în prezent, ANRE a demarat sau a efectuat un număr de 68 investigaţii la participanţi la piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale (producători, traderi şi furnizori de energie electrică şi gaze naturale, operator de transport şi sistem în sectorul energiei electrice), titulari de licenţă, care desfăşoară activităţi pe piaţa angro de energie. Dintre acestea, 49 investigaţii au fost finalizate până acum.

În principal, obiectul şi scopul acţiunilor de investigaţii au constat în verificarea modului în care participanţii la piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale au respectat sau respectă prevederile Regulamentului (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie (REMIT). Un accent prioritar s-a pus pe respectarea art. 5 din acest act normativ, conform căruia „se interzice manipularea sau tentativa de manipulare a pieţei pe pieţele angro de energie”.

În sectorul energiei electrice s-au dat amenzi de 13 milioane de lei pentru 20 de companii, după finalizarea a 36 de investigaţii care au vizat manipularea pieţei.

Printre companiile amendate sunt MET România, Petosolar, Qmb Energ, Nova Power and Gas, Aderro, A Energy Inds, EFT Furnizare, Transformer, Electromagnetica, Monsson, Alive Capital.

În sectorul gazelor au fost date amenzi de 2 milioane de lei în total, companiilor E.ON Energie, E.ON Gaz Furnizare, Tinmar, Premier Energy.

Majoritatea sancţiunilor au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie (REMIT), respectiv manipularea pieţei angro de energie electrică sau gaze naturale, ca urmare a tranzacţiilor efectuate cu cantităţi de energie electrică sau gaze naturale pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trades.

În anul 2022, ANRE are în curs de analiză/desfăşurare investigaţii la un număr de 19 participanţi la piaţa angro de energie suspectaţi de manipulare de piaţă (furnizori, traderi) din care 14 în sectorul energiei electrice şi 5 în sectorul gazelor naturale.

Începând cu anul 2020, sancţiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel că participanţii la piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale care manipulează sau încearcă să manipuleze piaţa angro de energie pot fi sancţionaţi cu amendă în cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuală.

Sumele aferente sancţiunilor aplicate de ANRE se constituie integral ca venit la bugetul de stat.

Totodată, activitatea de investigaţii a ANRE se desfăşoară în strânsă colaborare şi cooperare cu Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei – ACER.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. In 4 ani doar 15 mil lei amenda si continua magariile? Sa fim seriosi, e doar o mica prajitura pentru care si-au scos de zeci de mii de ori amenda!

  2. amenzile se vor regasi tot in facturile noastre. avem ce meritam cat timp continuam sa credem manipularile si minciunile acestor paraziti. anre este o capusa care capuseaza firmele baietilor dashteptzi, care la randul lor, ne capuseaza pe noi!

  3. „MET România, Petosolar, Qmb Energ, Nova Power and Gas, Aderro, A Energy Inds, EFT Furnizare, Transformer, Electromagnetica, Monsson, Alive Capital.”
    Cati sant straini dintre astia ? Ce sume sant astea ? Nu va e rusine ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.