Cu o Ungarie slabă în faţă, România s-a bătut singură

România a avut din nou victoria în mână, dar a clacat pe final. 7 motive pentru care am pierdut în faşa Ungariei. O ruşine „demnă” de echipe exotice. Nu mai putem prinde semifinalele.

România s-a învins singură: 19-20 cu Ungaria

Scenariul din meciul cu Danemarca s-a repetat sâmbătă noaptea la Debrecin. De această dată însă în faţa unei echipe sub nivelul nordicelor, în faţa unei echipe a Ungariei mai mult decât modestă şi care a practicat unul dintre cele mai slabe jocuri din ultimii ani. Nu Ungaria a învins România la un gol diferenţă pe final de meci, ci România s-a învins singură. Nu ştiu când vom mai prinde (culmea la ea acasă) o puternică şi bine cotată echipă a Ungariei într-o zi aşa de slabă, cum a fost sâmbătă noaptea. Orice altă echipă s-ar fi distrat cu Ungaria aşa cum a arătat ea pe 13 decembrie, numai România a făcut notă discordantă. Prin înfrîngerea de sâmbătă noaptea am pus cruce unui prim obiectiv: NU mai avem cum să prindem semifinalele. Mai avem de jucat două meciuri şi chiar dacă le câştigăm facem maxim 5 puncte. Norvegia are deja 6 puncte, iar indiferent de ce se va întâmpla în meciul dintre Ungaria şi Danemarca, una dintre ele se va clasa în faţa noastră. Dar este greu de crezut că vom bate Spania şi chiar Polonia. Practic nu ne rămâne decât un singur lucru de făcut: să aprindem lumânări la biserică şi să ne rugăm ca în grupa principală II, fie Slovacia, fie Germania să termine competiţia cu 0 puncte. În acest caz am evita locul 12 şi automat urna a II-a la tragerea la sorţi pentru play-off-ul mondialelor din 2015.

7 motive pentru care am pierdut în faţa Ungariei

1. Jucătoarele mai nou venite la lot (în ultimii 2 ani) – Pârvuţ, Bondar, Pintea, Ţăcălie, Perianu, Ciuciulete, Zamfir, Băbeanu, Hotea sau Chiper – sunt sub valoarea unor handbaliste ca Stanca, Vărzaru, Manea, Maier, Lecuşanu, Meiroşu ş.a. care fie sau retras fie din alte motive nu au fost convocate.
2. Veteranele echipei, Brădeanu, Elisei nu mai sunt motoarele echipei, cum erau până acum un an sau doi.
3. Principala realizatoare, Cristina Neagu deşi a înscris goluri multe, nu a reuşit nici sâmbătă să înregistreze un procent de eficienţă pozitiv (minim 60%); Neagu a înscris 4 goluri din acţiune din 14 aruncări la poară.
4. Fazele de atac au fost statice, pasele au fost lente şi prea multe în lateral, tentativele de pătrundere au fost stereotipe, extremele au fost de o mediocritate crasă, de la 9 metri s-a aruncat foarte slab; în general jucătoarele noastre au fost incomodate de apărarea 3 + 2 + 1 a adversarelor; pivoţii au fost ca şi inexistenţi. Au existat două perioade, una de 10 minute, la începutul meciului în care nu am înscris deloc !! şi alta de 12 minute, pe final, în care am marcat o singură dată.
5. În fazele de atac în inferioritate numerică nu a fost scos portarul şi înlocuit cu o jucătoare de câmp pentru ca să se înregistreze egalitate pe semicercul advers. Aproape toate celelalte echipe au recurs la acest procedeu atunci când scorul era strâns, România a făcut excepţie.
6. În mai multe momente ale jocului lipsa de concentrare şi-a spus cuvântul, jucătoarele noastre greşind neprovocat, dând peste peste 10 – 12 pase la adversar sau în out.
7. Apărarea nu a fost deloc agresivă, au fost momente de neatenţie, momente în care mobilitatea a lăsat de dorit, permiţând jucătoarelor maghiare să înscrie 5 sau 6 goluri foarte, foarte lejer.

Filmul jocului

Începutul meciului din Fonix Hall din Debrecin a fost unul de coşmar pentru noi. Şi nu din cauza echipei gazdă, aflată, s-a văzut chiar din primele minute într-o formă slabă. Din cauza noastă. Până în minutul 10:12, nu am înscris deloc, deşi am avut 9 faze de atac, dintre care la 3 dintre ele am beneficiat de „reluări” în urma faulturilor la 9 metri ale apărării adverse. De regulă o echipă exotică gen Australia, Cuba sau Paraguay sau una foarte slabă gen Canada sau Republica Dominicană nu înscrie minute bune atunci când are o echipă de prim rang în faţă. Dar pentru o echipă de top 10 în Europa, aşa ceva este impardonabil. În minutul 7 gazdele aveau deja 2-0 pe tabela de marcaj şi până în minutul 37, ne-au ţinut la 1 sau 2 goluri distanţă. Ungaria nu reuşit să-şi mărească avantajul pentru că în sfârşit poarta (Paula Ungureanu) ne-a ajutat mult şi pentru că linia ei de 9 metri a fost gripată, iar golghetera echipei, Tomori Zsuzsanna este complet ieşită din formă la aceste europene. Pe fondul modest al jocului Ungariei, fetele noastre reuşesc să egaleze în minutul 37:22 (scor 13-13) şi să conducă pe tabelă. Dar orice minune la noi nu durează prea mult. În minutul 48:23 aveam 18-16 în faţa unei echipe gazdă complet derutate căreia nu-i venea să creadă ce i se întâmplă. Din păcate din acel minut nici româncelor nu le venea să creadă că au victoria în mână şi a urmat clasica cădere psihică pe care o vedem la ele de ani de zile la marile competiţii. Numai că acum căderea a fost pe final. În ultimele 12 minute am înscris un singur gol, în minutul 54:02 când am făcut 19-17, după care nu am mai înscris niciun gol, dar am primit 3. Scorul a devenit 20-19 pentru Ungaria în minutul 56:51. Din minutul 57.40, nu am reuşit să fructificăm două atacuri cu un om în plus în teren, iar în ultimele 10 secunde am mai avut ultimul atac, dar fără să concretizăm. Aşa s-a scris istoria unui meci în care România s-a învins singură. Singura consolare: cei 1.500 de români din tribune au fost net superiori celor 4.200 de spectatori unguri. Galeria noastră a fost de nota 10. Suporterii gazdelor (cu excepţia a 40 de ultraşi de la peluză, se pare că nişte „cunoştiinţe mai vechi” din gruparea „negrilor”, care s-au întors cu spatele când s-a intonat imnul României) deşi au încercat să ţină pasul, au fost dominaţi sonor de către românii veniţi din Ardeal. Din păcate, nu românii din tribune au jucat, ci una dintre cele mai slabe garnituri ale României din ultimii 10 ani.

Casetă tehnică

Debrecin (Ungaria)
Fonix Hall: 5.700 spectatori
Arbitri: Evgenij Zotin şi Nicolaj Volodkov (Rusia)
EHF supervizor: Bozidar Djurkovic (Serbia)
EHF observator: Monika Hagen (Suedia)

Ungaria: Kiss (13 salvate/29 aruncări), Herr (0//1), Biro (0/1) – Trisciuk (4 goluri/6 aruncări), Szucsanszki (4/6), Tomori (3/9), Kovacsics A. (2/3), Toth (2/3), Bulath (1/5), Bodi (1/3), Mayer (1/1), Meszaros (11), Kovacsicz M (1/2), Pappne (0/2), Erdosi (0/3), Planeta (0/3).
Antrenor: Nemeth Toth

România. Ungureanu (18 salvare/38 aruncări) – Neagu 8 goluri/14 aruncări), Brădeanu (3/5), Perianu (2/4), Băbeanu (2/3), Piârvuţ (1/1), Ciuciulete (1/1), Chintoan (1/2), Chiper (1/3), Elisei (0/2), Pintea (0/0), Ţăcălie (0/0). Dedu şi Hotea nu au fost utilizate.
Antrenor: Gheorghe Tadici

Ungaria – România
Acţiuni de atac: 51 – 53
Eficienţă (gol/atac): 39% – 36%
Aruncări la poartă: 47 – 40
Procentaj goluri/aruncări: 43% – 48%
Aruncări pe spaţiul porţii: 38 – 31
7 metri: 4 (3 transformate) – 4 (4 transformate)
Eliminări (x 2 minute): 3 – 6

Rezultatele grupei principale I

Norvegia – Spania 29-26 (16-16)
Danemarca – Polonia 28-19 (9-9)
Ungaria – România 20-19 (10-8)

Clasament Grupa Principală I:

1. Norvegia 3 3 0 0 83-66 6p
2. Ungaria 3 2 0 1 75-69 4p
3. Spania 3 2 0 1 82-77 4p
4. Danemarca 3 1 1 1 78-75 3p
5. Romania 3 0 1 2 67-76 1p
6. Polonia 3 0 0 3 64-86 0p

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.