Cu un buget diminuat, Ministerul Sănătăţii caută fonduri şi vrea să introducă taxă pe fast-food

Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă o taxă pe produsele tip fast-food, pe modelul taxei pe viciu, proiectul de hotărâre de guvern fiind, de marţi, în dezbatere publică pe site-ul instituţiei, banii urmând a fi destinaţi programelor de sănătate şi de investiţii, a anunţat Attila Cseke."În aceste zile am cerut Comisiei de nutriţie a MS să stabilească exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului. Vom avea întâlniri cu producătorii şi cu cei vizaţi de această măsură", a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, care a precizat că proiectul este, deocamdată, în dezbatere, neputând vorbi despre un cuantum al noii taxe.

Ca priorităţi la început de mandat, Attila Cseke spune că descentralizarea spitalelor va reprezinta unul dintre obiectivele principale, astfel încât unităţile sanitare publice să fie transferate către administraţia locală până la 1 iulie 2010. Totodată, de la 1 ianuarie 2011, MS intenţionează introducerea cardului naţional de sănătate, pe acest document urmând să se găsească toate datele privind dovada calităţii de asigurat, dar şi istoricul bolilor şi al tratamentelor. Mai mult, angajatul poate verifica dacă angajatorul a plătit contribuţia la asigurările de sănătate.

Pentru a aduce fonduri suplimentare, trebuie identificat un procedeu pentru ca acţiunea de colectare la fondul asigurărilor să fie mai bună, în condiţiile în care, în prezent, există multe categorii derogate de la plata acestora.

"Este o inadvertenţă în sistem, în condiţiile în care există cinci milioane de plătitori la fondul de asigurări de sănătate şi peste 10 milioane de neasiguraţi care primesc servicii. (..) Este necesar să se analizeze posibilitatea de a se aloca la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate sumele aferente celor 10 milioane de persoane care se găsesc în categoriile speciale şi nu plătesc asigurări de sănătate, dar care beneficiază de serviciile de sănătate” a spus Attila Cseke.

Reformarea sistemului de medicină primară va fi regândită asemănător cu sistemul de urgenţă 112. Astfel, în fiecare judeţ va fi înfiinţat câte un call-center (de tip sistem de urgenţă 112), la care cetăţeanul poate apela atunci când are nevoie de o consultaţie de la medicul de familie, la ambulatoriu de specialitate sau la spital. Pacientul va fi îndrumat pentru consult de personalul de la call-center către un cabinet de medicină de familie, în funcţie de distanţa la care se află şi de disponibilitatea medicului. Medicul de familie va fi conectat la call-center printr-un sistem informatizat, va avea o cartelă pe care o va introduce în sistem în momentul prezentării la cabinet. În acest sistem se va putea organiza serviciul de tură, la fel ca în spitale, astfel încât în perioada sărbătorilor, şi nu numai atunci să putem scădea presiunea pe unităţile sanitare cu paturi (respectiv camerele de gardă ale spitalelor). Medicul de familie va avea acces la sistemul de telemedicină în cazurile în care va avea nevoie de opinia unui specialist.

Attila Cseke a subliniat că 2010 va fi un an greu pentru sistemul de sănătate, din punct de vedere financiar şi nu numai. Bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anul acesta este de 4191,6 milioane lei, aproximativ la nivelul anului 2009, când pentru Sănătate au fost alocate 4 044,6 milioane de lei. "Vom avea dificultăţi în susţinerea programelor de sănătate (82% faţă de 2009), a programelor de investiţii în infrastructură şi în aparatură medical (53% faţă de 2009). De asemenea, ne vom confrunta cu probleme în asigurarea necesarului de medicamente şi materiale sanitare în unităţile de primiri urgenţe (UPU) –(50%) şi cele de transfuzie sanguină (50%). (…) Nu sunt mulţumit de bugetul alocat domeniului sanitar, este un buget pentru un an de criză. Aşa cum s-a arătat şi în raportul privind sistemul sanitar din anul 2008 al Comisiei Prezidenţiale, este nevoie de un procent de 6% alocat din PIB în 4-7 ani”, a mai adăugat ministrul Sănătăţii.NewsIn

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.