Cum arată cele cinci amendamente la legea dării în plată

Noua formă a legii privind darea în plată, aşa-numita lege „dai casa şi scapi de datorii” îi va exclude pe cei care şi-au luat locuinţe pentru afaceri. În plus, actul normativ corectat se va aplica şi persoanelor care au fost deja exectuate.

Iniţiatorul actului normativ, liberalul Daniel Zamfir, a venit cu cinci amendamente la legea aprobată de Parlament însă retrimisă pentru dezbatere de către preşedintele Klaus Iohannis.

Articolul 1 alin. (2) din legea adoptată de Parlament se prezenta astfel: “Prezenta lege reglementează dreptul debitorului de a stinge integral creanţa şi accesoriile sale, izvorând dintr-un contract credit, prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, în condiţiile reglementate de prezenta lege”. Amendamentul propus sună în felul următor: “Prezenta lege reglementează dreptul consumatorului de a stinge integral datoriile izvorâte din contractele de credit, inclusiv accesoriile, prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, în condiţiile reglementate de prezenta lege”.
Autorul legii motivează acest amendament: Se înlocuiește sintagma “persoană fizică” cu cea de “consumator” în sensul legislației protecției consumatorului, cu scopul de a elimina de la aplicarea legii, categoria „profesioniștilor”, care conform noului Cod Civil sunt persoanele fizice care desfășoară activități comerciale. Modificarea propusă este în acord cu cererea de reexaminare formulată de către Președintele României.

Articolul 3 iniţial arăta astfel: “Prin derogare de la dispoziţiile Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil , republicată, cu modificările ulterioare, debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de prezenta lege”. Articolul 3 se modifică și se
completează după cum urmează: “Prin derogare de la dispoziţiile Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicată, cu modificările ulterioare, consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorâte din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare, prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea creditorului, dacă în termenul prevăzut la art. 5 alin (3), părțile
contractului de credit nu ajung la un alt acord.

” Motivarea este următoarea: Amendamentul cuprinde reformulări necesare clarificării textului și modificări de tehnică legislativă. Precizăm explicit faptul că instituția de credit și consumatorul pot ajunge la un acord de stingere a creanței înainte de darea în
plată. Modificarea propusă este în acord cu cererea de reexaminare formulată de către Președintele României.

Articolul 5 alin. (3) din legea iniţială stipula următoarele: ”Prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilită la un termen mai scurt de 15 zile libere, perioadă în care se suspendă orice plată către creditor, precum și orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de creditor sau de persoane care se subrogă în drepturile acestuia îndreptată împotriva debitorului sau a bunurilor acestuia.”
Amendamentul la acest articol arată astfel: “Prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilită la un termen mai scurt de 30 zile libere, perioadă în care se suspendă orice plată către creditor, precum și orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de creditor sau de persoane care se subrogă în drepturile acestuia îndreptată împotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia.” La
motivarea amendamentului sunt trecute următoarele: Se propune majorarea termenului la 30 de zile, termen în care instituția de credit trebuie să răspundă notificării consumatorului, tocmai pentru a da posibilitatea creditorului și debitorului să ajungă la un acord amiabil de stingere a datoriei înainte de darea în plată.

În actul normativ revizuit se introduce un articol nou care spune aşa: “Dreptul de a cere instanței să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparține și consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat indiferent de titularul creanței, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului” . “Acest nou alineat a fost
introdus pentru a clarifica situațiile diferite în care se află consumatorul supus procedurii de executare silită, eliminând eventuala discriminare a consumatorului în funcție de stadiul executării silite”, se spune în motivare.

Şi articolul 10 de legea adoptată de Parlement avea următorul enunţ: “La momentul încheierii contractului translativ de proprietate, respectiv de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, în conformitate cu dispoziţiile art. 8 sau, după caz, ale art. 9, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare”. Modificarea va fi următoarea: “De dispozițiile prezentului articol beneficiază și codebitorul sau fideiusorul care au garantat obligația debitorului principal”. Iar motivarea acestui ultim amendament este următoarea: “Acest nou alineat s-a introdus pentru a clarifica și situația
fideiusorilor și a codebitorilor. Se realizează, totodată, punerea în concordanță cu decizia CJUE în cazul Tarcău”.

Legea dării în plată sau “dai casa şi scapi de datorii”, cum mai este numită, a suscitat multe discuţii în spaţiul public, având drept adversari vocali pe bancheri, în special pe cei de la BNR, care au spus că introducerea ei va îngreuna accesul la creditare, va provoca mari probleme pieţei imobiliare şi va lovi în plin piaţa construcţiilor.

Noua versiune a legii urmează să fie dezbătută de Parlement imediat după 1 februarie când va începe sesiunea de primăvară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4589 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.