Cum citește premierul Tudose din manualul de sport

Premierul Mihai Tudose a declarat marți seară în ceea ce privește editarea manualului de sport, că ideea aparține Guvernului Cioloș.

„Manualul de sport… Toată lumea l-a criticat pe domnul ministru Liviu Pop pentru el. Domnul ministru a fost mai delicat și nu a spus că el a fost obligat să-l facă, fiindcă așa l-a pus cineva în program anul trecut, când niște băieți mai tehnocrați un pic au spus că ne trebuie manual de sport”, a susținut la România TV.

Acesta a mai spus că Executivul și-a propus să renunțe la manuale alternative și auxiliare și să se bazeze doar pe două tipuri de manuale.

„Va trebui, în această toamnă, să stabilim foarte clar care sunt acele manuale. Eventual pe două tipuri de manual — gen Biologia pentru partea reală și pentru partea umană, adică mai pe scurt și mai pe larg. Mi se pare o nebunie că, în fiecare an, se rescrie manualul de Istorie. De parcă în fiecare an Ștefan cel Mare mai face ceva, mai câștigă câte o luptă, mai pierde câte ceva. La Matematică, Pitagora se mai gândește și rescriem manualul”, a declarat Tudose, în opinia căruia toată această situație nu a fost benefică pentru educație, fiind generată din anumite interese.

„Culmea este că nu-i deloc un demers pentru educație. Este un business. Cu caiete suport, cu fițuici suport, o nebunie completă. Generează o mulțime de bani care pleacă de la buget, generează niște ghiozdane de pleacă copilul de acasă de parcă fuge de acasă, că trebuie să aibă două manuale, plus cele șase caiete, plus cele opt fascicule suport. Doresc să avem manualul tip, fixat și apoi tipărit de toate editurile, dacă nu se poate”, a mai spus premierul.

De asemenea, acesta a susținut că se ia în calcul varianta ca manualele să fie editate de Monitorul Oficial.

„S-a spus că suntem împotriva culturii dacă manualele se tipăresc la o singură editură, eventual a statului. Nu spune însă nimeni că jumătate din nebunia ultimelor ani, când ne uitam la manuale pe când nu erau, vorba poetului național, jumătate din problemă era generată de acel război al editurilor, care se băteau pe editarea unui manual, cu contestații și tot așa. Atunci, poate declarăm manualele de importanță strategică națională, că sunt cărțile de plecare să învețe copii noștri și le facem la Monitorul Oficial”, a conchis Mihai Tudose.

Inițial, premierul Tudose a comentat inițitiva privind introducerea manualelor pentru educație fizică spunând că este „convins” că a fost o „glumă” a ministrului Educatiei, Liviu Pop.

Tudose a preciza însă că, dacă ministrul reușește să aducă toate manualele necesare în clase la începerea școlii, poate să prezinte și un „manual de colorat la sport”.

„Dacă pe data de 15 septembrie toate manualele sunt pe bancă cuminți, asteptând elevii la școală, eu cred ca domnul ministru poate să ne prezinte și manualul de colorat pentru ora de sport. E dreptul lui să imagineze așa ceva”, a spus Tudose.

Despre propunerile privind legile justiției

La același post TV, prim-ministrul a declarat marţi seară că, înainte de a trimite Parlamentului proiectul privind modificarea legilor Justiţiei va ţine cont atât de părerea manifestanţilor din Piaţa Victoriei, cât şi de avizul CSM.

”Tudorel Toader a venit cu o schiţă de proiect a ceea ce a înţeles domnia sa din discuţiile cu ceilalţi sau a preluat mot-a-mot sugestiile unor actori din domeniul justiţiei. A ieşit cu ele pe piaţă, a provocat dezbateri. Va trimite acest proiect la CSM, să vedem cu ce vine. Oficial, acel proiect încă nu a venit la Guvern”, a spus Tudose la România TV.

Premierul a promis că, înainte de a trimite pachetul de legi Parlamentului, va lua în considerare opiniile din sistemul judiciar, dar şi pe cele ale protestatarilor din Piaţa Victoriei.

”Când va veni, vă asigur că voi ţine cont atât de avizul CSM, cât şi de poziţia tuturor celor din piaţă. Când vorbesc de «piaţă», vorbesc chiar şi de piaţa din faţa clădirii Guvernului, dar şi din această «piaţă» a lumii justiţiei”, a afirmat Tudose.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.