Cum comentează Mugur Isărescu proiectul dării în plată

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat că în societatea românească domneşte o confuzie mare, este o libertate fără responsabilitate, şi a exemplificat cu proiectul legii dării în plată. “Cum să nu spui că nu este confuzie în societatea românească dacă o lege (a dării în plată, n.r.) care a fost prezentată ca fiind socială, dă o lege a dreptăţii. Dacă există o lege a dreptăţii, înseamnă că avem şi legi strâmbe. O lege a haiduciei. Asta este şi mai interesantă. Haiduc în engleză înseamnă outlaw, deci lege în afara legii. Dar cel mai tare mi se pare faptul că legea dării în plată a devenit lege economic”, a spus Isărescu.

De zile bune, proiectul legii dării în plată suscită interesul parlamentarilor, a oficialilor din sistemul bancar dar şi a unor instituţii precum Consiliul Suprem al Magistraturii, Consiliul Fiscal, Uniunea Europeană etc., şi practic nu trec 24 de oră fără ca cineva să nu îşi spună părerea despre acest act normativ. Oficialul BNR a prezentat într-un stil propriu modul cum se vede această lege în străinătate, mai exact la Banca Central Europeană: “Când a apărut proiectul de lege a dării în plată, conform legilor româneşti, conform tratatului de aderare, am înştiinţat Banca Centrală Europeană, cerându-le să îşi dea cu părerea. Ajung la Frankfurt şi un coleg, care primise proiectul de lege, mi se adresează cam aşa: „Măi Mugure, ce-i cu legea asta?” Păi se discută în Parlament şi e ca şi aprobat. „Dar voi sunteţi ţară latină nu aveţi Cod Civil, Cod Comercial? Că legea asta e o derogare de la Codul Civil”, mi se spune. Da, zic, e o derogare. „Dar voi legi bancare nu aveţi?”, sunt iar întrebat. Ba da, zic, avem şi legi bancare, pentru că nu puteam întra în UE. „Păi legea dării în plată e în contradicţie cu legile bancare!” E o derogare, zic. „Iar derogare? Dar spune-mi, cei care au promovat legea au dat vreodată vreun credit sau au lucrat vreodată în vreo bancă?”, sunt întrebat. Nu cred, nu ştiu, nu-i cunosc. „Am înţeles. Probabil că nu au dat credite ci au luat credite şi nu mai vor să dea banii înapoi. Cam asta e citirea în exterior a acestui proiect de lege care nu are nimic cu legislaţia în vigoare, care înseamnă derogare, derogare, derogare”.

Deputatul liberal Daniel Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată, a declarat că luni se va vota în plen această lege, care ţine capul de afiş al agendei publice încă din toamna anului trecut. Proiectul permite stingerea datoriei unui debitor dacă acesta este de acord să predea cheile locuinţei către bancă şi prin urmare renunţă la dreptul de proprietate a imobilului. BNR a adus câteva propuneri pentru legea dării în plată, printre care excluderea programului guvernamental Prima casă din aplicabilitatea acetei legi. Însă după ce iniţial s-a crezut că programul va fi inclus în lege, s-a dovedit că voturile fuseseră de fapt la egalitate şi prin urmare această propunere urmează să fie discutată în plenul Senatului. „Membrii celor două comisii (juridică şi economică – n. red.) propun plenului Senatului ca amendamentul din anexa numărul 3 (care stipulează că prezenta lege nu se aplică contractelor de credit Prima casă – n. red.) care a întrunit opt voturi pentru şi opt voturi împotrivă să fie supus votului în plen în vederea luării unei decizii“, se arată în raportul comun al comisiilor economică şi juridică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4578 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.