Cum este comentată din interior politica salarială de la BNR

Lucian Croitoru, consilierul personal al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, susţine într-un text publicat pe site-ul opiniibnr.ro că acuzele din spaţiul public cum că veniturile angajaţilor Băncii Centrale (salarii plus bonusuri, inclusiv suma care se acordă la împlinirea vârstei de pensionare) sunt stabilite fără niciun control de către conducerea BNR sunt total false. “Veniturile nu sunt stabilite în mod discreţionar de conducerea BNR sau de departamentul resurse umane. Nivelul lor depinde de starea pieţei muncii, aşa cum depinde în multe domenii în care salariile nu sunt plătite de la bugetul public, de salariul de rezervă (adică de suma pe care o poţi obţine nelucrând), de competiţia din industria financiară şi de puterea de negociere pe care au angajatorul, pe de o parte, şi salariaţii, pe de altă parte. Ultimii doi termeni, adică nivelul competiţiei în industria financiară şi puterea de negociere sunt foarte importanţi în cazul veniturilor angajaţilor unei bănci centrale. Competiţia fiind foarte mare, experţii din activităţile de bază ale băncii centrale (politica monetară, modelare matematică, operaţiuni de piaţă, supraveghere, reglementare etc.), trebuie să fie la fel de buni ca oricare experţi de pe piaţa mondială. Din această cauză, ei au atât venituri relativ mari, cât şi putere mare de negociere”, susţine Croitoru.

În consecinţă, adaugă acesta, dacă veniturile nu sunt, comparativ cu veniturile similare din alte bănci centrale, la nivel adecvat, atunci BNR nu ar putea avea expertiza necesară. “Chiar şi aşa, mulţi economişti foarte buni au găsit mai atractiv să plece de la BNR la alte entităţi, inclusiv ECB, World Bank şi City-ul londonez. Aceasta dovedeşte că BNR este o bună şcoală pentru cei cu adevărat buni, dar şi că BNR este relativ departe de a oferi venituri cu adevărat competitive. Competenţa înaltă şi posibilitatea migrării către alte entităţi similare, determină ca puterea de negociere a angajaţilor din BNR în raport cu cea a conducerii să fie relativ mare, ca peste tot în lume în băncile central. În procesul de negociere a veniturilor, competenţa înaltă dovedită şi puterea de negociere mare a angajaţilor din activităţile „miez” ale BNR au dus, în timp, la nivelurile actuale ale veniturilor angajaţilor BNR”, spune consilierul guvernatorului.
În concluzie, afirmă Croitoru, nivelul veniturilor nu reflectă un proces arbitrar derulat de conducerea BNR, ci reflectă procesul anual de negociere cu angajaţii. “În acest proces, pe de o parte, BNR doreşte maximizarea stocului de competenţă de care poate dispune pentru a face faţă sarcinilor complexe ce-i revin conform legii, în contextul extrem de complex al globalizării pieţelor financiare. Pe de altă parte, în acest proces de negociere, angajaţii doresc maximizarea veniturilor pe care le pot obţine şi a satisfacţiei muncii lor speciale dedicate stabilităţii preţurilor şi stabilităţii financiare. Nivelul veniturilor este, în final, o soluţie la problema de optim în care cele două părţi (BNR şi, respectiv, angajaţii săi) îşi maximizează concomitent funcţiile obiectiv, cu condiţia ca BNR să fie permanent în poziţia de a avea un capital (financiar şi uman) care să-i asigure credibilitatea de care are nevoie pentru a asigura stabilitatea preţurilor şi celelalte sarcini stabilite de lege”, mai scrie Croitoru.

Conform BNR, Mugur Isărescu câştigă anual 42.727 de lei, la care se adaugă o indemnizaţie de membru al Consiliului de Administraţie de 18.476 de lei. În total înseamnă 13.600 de euro. Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu are un salariu de 40.430 de lei şi o indemnizaţie de 18.313 de lei. Asta înseamnă 13.054 euro. Viceguvernatorul Liviu Voinea câştigă 37.764 lei din salariu şi 17.103 lei din indemnizaţie, ceea ce înseamnă 12.192 de euro.
În plus faţă de salariul lunar, se acordă anual şi alte venituri, după cum urmează:
• Indemnizaţie de vacanţă – 100% din salariul net lunar;
• Alte drepturi băneşti de maximum 1,6 salarii nete lunare;
• O sumă din fondul de participare a salariaţilor la profit – în funcţie de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004, fără a se depăşi un salariu net lunar.
La încetarea contractului individual de muncă, potrivit prevederilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariaţii Băncii Naţionale a României beneficiază de o indemnizaţie de pensionare, egală cu 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, cu condiţia ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum 6 ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condiţiilor legale de încetare a contractului individual de muncă.
Drepturile salariale mai sus menţionate (cu excepţia indemnizaţiilor lunare de participare la CA) se acordă tuturor salariaţilor băncii în baza prevederilor legale. Conducerea executivă nu beneficiază de bonusuri de performanţă, acestea acordându-se cu caracter excepţional doar altor angajaţi cu merite deosebite. De asemenea, conducerea executivă nu este remunerată, ca de altfel nici ceilalţi membri ai comitetelor legal constituite la nivelul BNR, pentru conducerea sau participarea la şedinţele acestor organisme de analiză şi decizie (Comitetul de Politică Monetară, Comitetul de Supraveghere, Comitetul de Administrare a Rezervelor Internaţionale, Comitetul de pregătire a trecerii la euro, Comitetul de Audit etc.).

Membrii neexecutivi ai Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României – Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Ágnes Nagy, Virgiliu-Jorj Stoenescu – primesc o indemnizaţie netă lunară de membru al Consiliului de administraţie în valoare de 17.103 lei.

Aceştia pot beneficia şi de alte venituri conform legii.

În anul 2015, unii membri neexecutivi au primit încă o sumă echivalentă cu o indemnizaţie netă.
Un director la BNR câştigă între 7.812 şi 31.062 lunar, un director adjunct se încadrează între 6.414 lei şi 22.427 lei iar un şef serviciu are salariu cuprins între 5.261 lei şi 14.667 lei. Un director din structurile teritoriale ale BNR câştigă între 6.414 lei şi 15.347 lei iar un şef serviciu între 5.261 lei şi 9.218 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.