Prognoza BNR despre inflație

Rata anuală a inflației va continua să scadă în următoarele luni pe o traiectorie ușor mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din februarie 2024 (6% în trimestrul II, 4,5% în trimenstrul III), în principal sub influența efectelor de bază și a corecțiilor descendente ale cotațiilor mărfurilor agroalimentare, precum și pe fondul decelerării creșterii prețurilor importurilor și al ajustării descendente graduale a anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt, conform BNR.

Incertitudini și riscuri la adresa perspectivei inflației continuă să decurgă totuși din măsurile fiscale aplicate recent în vederea susținerii procesului de consolidare bugetară, precum și din măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază ce a fost prelungită până la finele anului curent, dar și din evoluția cotației țițeiului.

Totodată, incertitudini și riscuri crescute sunt asociate conduitei viitoare a politicii fiscale și de venituri, având ca surse, pe de o parte, execuția bugetară din primele două luni ale anului, dinamica salariilor din sectorul public și impactul integral al noii legi a pensiilor, iar, pe de altă parte, măsurile fiscal-bugetare suplimentare ce ar putea fi implementate în perspectivă în vederea continuării consolidării bugetare, inclusiv în contextul procedurii de deficit excesiv și al condiționalităților atașate altor acorduri încheiate cu CE. Dinamica salariilor din economie reprezintă un motiv de preocupare.

Incertitudini și riscuri la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, continuă să genereze însă și războiul din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu, precum și evoluțiile economice din Europa, îndeosebi din Germania. Totodată, absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte. Ea este însă esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a efectelor contracționiste ale conflictelor geopolitice și ale înăspririi condițiilor economice și financiare pe plan internațional.

Relevante sunt, de asemenea, perspectiva conduitei politicilor monetare ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.

În ședința de astăzi, 4 aprilie 2024, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, precum și în condițiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an. Totodată, s-a decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4569 Articole
Author

5 Comentarii

  1. O sa fie o Mare Sărăcie de Pashtele Ortodox din 5 Mai 2024 ! Ca nici Ciolacul si Nici Cica-si nu ne spun Când Vin Pensiile in Luna Mai 2024 ?

  2. Nu e nici o prognoză. Prin politicile monetare și financiare fac inflația cît vor. Totul e plănuit și mint. O spune limpde Banca Angliei într-un raport, citat:
    Cum folosim politicile monetare. Politicile monetare stabilesc cît cresc prețurile – rata inflației. Facem politicile monetare astfel încît inflația să fie cît a stabilit guvernul, 2%. Inflația mică și stabilă este bună pt economia MB și este ținta politicilor noastre monetare.

  3. Inflatia este buna cu cat este mai mare, cu atat PIBul este mai mare, fara sa faci ceva, decat poze cu mobilul in Parlament.

  4. am depasit 50% din PIB datorie, sa vezi ce incep sa faca jonglerii cu datele si cifrele… deja vad ca se imprumuta cate 1-2 miliarde de euro pe luna

  5. Rata inflatiei nu va scadea in urmatoarele luni din cauza cresterilor salariilor si pensiilor.
    Mecanismul mioritic este simplu: cresc veniturile omului, cresc si preturile.
    In Rromanistan domneste un anumit mod de gandire mafiot al speculantilor din productie, import si comert: ,,Ti-a marit salariul, ia sa-ti cer eu mai mult pe ceapa asta”. In acest mod mizerabil de gandire, vom ajunge sa cumparam nu doar ciresele la bucata ci si painea la feliutza…….[Rumburak]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.