Fabricarea de drone în România. Care-i stadiul

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat, joi, legat de proiectul privind fabricarea de drone în ţara noastră, că în perioada următoare va avea o întâlnire cu miniştrii Economiei şi Apărării pentru a discuta despre acest subiect.

El a fost întrebat într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, dacă a avut discuţii cu ministrul Economiei privind lansarea în producţie a unei drone româneşti.

„Am avut discuţii atât cu domnia sa, cât şi cu domnul ministru Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naţionale, tocmai pentru că este un efort comun al României, nu doar al unui minister. În momentul de faţă, la nivelul ministerului nostru, prin institutele de cercetare pe care le avem, vă dau exemplu INCAS, COMOTI, deja avem conceptul la cel puţin 10 drone care au autonomie până la şase ore unele dintre ele, unele care sunt de dimensiuni foarte reduse, iar unele care pot să aibă inclusiv autonomie 24 din 24, care sunt conectate prin nişte dispozitive extrem de sofisticate. Din acest punct de vedere, România are minţi geniale. Am stat la aceeaşi masă, urmează să avem şi o întâlnire împreună cu cei doi miniştri de resort, cu cel al Economiei şi cu cel al Apărării, tocmai pentru a asigura o viziune integrată pe proiectul de drone al României”, a afirmat Bogdan Ivan.

Potrivit acestuia, instituţiile din coordonarea ministerului pe care-l conduce vor contribui cu expertiză pe partea de cercetare privitor la proiectul dronei româneşti.

„Noi, ca minister, venim cu tot ceea ce înseamnă expertiză în domeniul de cercetare, plus cercetarea aplicată. Împreună cu Ministerul Economiei facem transferul către piaţă şi transferul tehnologic către piaţă şi ne-am bucura foarte mult ca unul dintre beneficiarii acestor proiecte să fie şi Ministerul Apărării din România, şi nu numai”, a explicat Ivan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. LĂUDAȚI-VĂ CU FABRICA DE DRONE -NUMA SĂ NU LE ÎMBÂRLIGE -ÎNCĂ DIN PROIECT CELE IRANIENE! DE UNDE CUMPĂRĂM OȚEL,DURALUMINIU,BATERII…ETC CĂ NOI NU MI AVEM FABRICI DE BICICLETE —POATE DE LA CHINEZI! MAI BINE FABRICAȚI TRACTOARE!

  2. Hmmm. Nu pricep de cum sunt cei in cauză at]t de dezinformați și nu urmăresc evoluția spectaculoasă a technologiilor, mai ales in arme și muniții.. Ceea ce romania a cumpărat și ukranul folosește sunt vechituri, depășite cel puțin moral.. Nu ai cercetare, nu ai școală,.lipsă inteligență, nu le știi bre, deși din anumite surse le-ai putea afla, chiar de ai spioni nulități, rebuturi. Vezi un pic ce produc măcar suedezii, Despre China oricum nu ai acces și viteza..Ceea ce se face sunt bani aruncați in folosul doar al comisioanelor pentru cîțiva..

  3. Da săpun, pastă de dinți, hârtie igienică, izmene, pânzeturi, stofe, confecții, tricoturi, cuie, fier-beton sârmă, șuruburi, tablă silicioasă pentru tole de transformator și motoare electrice, cupru și sârmă de cupru pentru bobinat, zinc pentru protecția stâlpilor metalici, plumb pentru protecția de radiații, zahăr, ulei, hârtie, cerneală, mase plastice, îngrășăminte, vopsele, ulei de motor, kerosen la avioane când vom fabrica? Drone ne trebuie să nu ne mai uităm prin gard ci de sus în curtea vecinului. Zilele trecute mare fabrică de pulberi, acum drone. Cine dă cu drona în țara altuia vine o peste el.

  4. Ca Romania are minti geniale sunt de acord. Promovand asemenea oameni in „epoca de aur” am industrializat si dezvoltat tara de am ajuns spaima occidentului… pana au ajuns idiotii s-o conduca si sa ia de buna tampenia jidaneasca cu mormanul de fiare vechi. Asta e tragedia noastra, lasam cretini la conducerea tarii.

  5. Astea sunt la micul dejun pentru elevi și pensionari? Sunt hrănitoare, lipsite de pesticide😂😂😂?

  6. Rahat cu perne. Cu ce componente? Cu ce materiale? Noi nu mai producem nimic
    A asambla ceva nu înseamnă că produci acel ceva. Voi nu va vedeți cât de cretini sunteți? Poate discutați cu o firmă producătoare de jocuri video sa vă producă ei ceva și voi sa o prezentați la latrina 3 ,prezentarea sa o facă Tudorică. Haha

  7. „Drone ne trebuie să nu ne mai uităm prin gard ci de sus în curtea vecinului.”

    Sa moara si drona vecinului !

  8. Nu mai putem produce nici măcar hârtie igienică, curpapir, cum i se mai zice în „bobor”. Ca să fabrici drone îți trebuie multe, pe lângă fabrici de ultimă dotare mai trebuie să ai forța de muncă calificată, apoi tot felul de materiale, componente, bani mulți, la care se adaugă un sistem economic și politic eficient. Toate acestea lipsesc României ca urmare a politicii „înțelepte” neoliberale, dezlânate, pusă pe demolare și nu pentru construcție. Dacă chiar vom face așa ceva, peste cel puțin un deceniu, va fi deja o armă perimată, între timp au apărut alte mijloace de luptă, care vor face inutile dronele.

  9. ministerul in loc sa se ocupe cu inovarea, digitalizarea si cercetarea in domenii civile, se ocupa de productia de drone aproape exclusiv pentru razboi si supraveghere/control…

  10. Nu e timp de pierdut,razboiul modern e al dronelor,armata ucrainiana a trimis drone la 800mkm in interiorul Rusiei,sa le pulverizeze alta rafinarie,langa Samara
    În ultimele câteva săptămâni, Reuters a numărat atacuri care au țintit nouă rafinării rusești: Taneko – în Nijnekamsk, Kuibișev – lângă orașul Samara, Riazan – la sud de Moscova, Novoșahtinsk – în regiunea Rostov, Norsi – lângă Nijni Novgorod, Kiriși – în regiunea Leningrad, Sizran – lângă Samara, Slaviansk – în regiunea Krasnodar și Kaluga – la sud de Moscova.

    Unele dintre ele, si-au suspendat operațiunile au redus producția.

  11. O sa ajungem sa avem o fabrica de produs drone ,atunci cind o zbura porcul.Noi nu mai producem nimic ,cumparam totul de afara si vrem sa fabricam drone .Te apuca risul cind auzi asemenea glumite .

  12. Mai ieftin este sa le cumpere de la turci sau iranieni care le produc pe banda rulanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.