România, cea mai ridicată inflaţie din UE

Cifre, nu vorbe. Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Eurostat, transmite Agerpres. În luna februarie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Letonia şi Danemarca (ambele cu 0,6%), urmate de Italia (cu o inflaţie de 0,8%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (7,1%), Croaţia (4,8%) şi Estonia (4,4%).

Comparativ cu luna ianuarie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 20 state membre, inclusiv în România de la 7,3%, până la 7,1%, a rămas stabilă în cinci ţări şi a crescut în două state membre.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2,8% în luna ianuarie, până la 2,6% în luna februarie. De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 3,3% în februarie, de la 3,6% în ianuarie. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut până la 3,1%, de la 3,3% în luna ianuarie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna februarie 2024 la 7,23%, de la 7,41% în ianuarie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.

Conform sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna februarie 2024 comparativ cu luna ianuarie 2024 a fost 100,78%. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 7,1%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2023 – februarie 2024) faţă de precedentele 12 luni (martie 2022 – februarie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 8,7%.

BNR a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% anterior, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

15 Comentarii

  1. Nu pot să cred așa ceva, Ion-Marcel a dat un OUG prin care prețul la unele alimente de bază este ‘ținut în frâu’, restul … BA!

  2. Sa nu mai zica dusmanii ca suntem intotdeauna pe ultimul loc!……[Rumburak]

  3. Cineva de afara pedepseste Romania, din 1990 am urcat de la 1$ = 16 lei la 1$ = 45.000 lei, si de cativa ani ne invartim pe aici, intre 40.000 si 50.000. Cineva (un roman „patriot”) a suparat rau sistemul monetar mondial, de 34 de ani traim calvarul acesta si nu s-a terminat. Italia 0,8% inflatie ? O tara de 3x mai mare are PIB de 3.000 miliarde. Romania ar fi trebuit sa-l aiba de 1.000 de miliarde euro, dar avem de 3x mai putin. „Productie” nedeclarata, lucru la negru, cel mult la gri ? S-au diferenta am dat-o cu darnicie la altii. Continuati, prostia si hotia se platesc !

  4. baietii dashteptzi au primit ordin pe unitate de ;a fe-me-i sa saraceasca romanii, sa distruga patura de mijloc, libertate si PROPRIETATEA PRIVATA.

  5. Votați PeZeDeaua !
    Votați PeNeLeaua !
    Votați uSE🌈icii !
    mâR😜g…
    ■} RumburKaK- PeZeDea TL & TM -RumburKaK {■

  6. Știre anti-româneascâ…
    Da’ de ce nu dă institutul ăla și știri pozitive: de ex, în loc să crească (negativ) producția industrială cu 5,8% – ca în ianuarie 2023 – a crescut negativ doar cu 3,9%; industria ușoară n-a mai crescut (normal că tot negativ) cu 4,5% ci cu 4,02%.

  7. Păi, simplu bre.. de unde din puii mei ai creștere economică ?? Cum face statul clientelă politică de nu cu prețurile mari a energiei și impărțirea prăzii ?

  8. Din moment ce nu se produce niciun produs finit in Romania și guvernul mărește veniturile la bugetari tot timpul, mi se pare corect să crească preturile. Daca importam până la 80% mâncare,rezultă că fondurile europene date de APIA e jaf la drumul mare! Succesuri Luluta!

  9. Asta e adevărată reforma politica de mare succes implementată de guvernele ultimilor 15-20 ani! Decimarea celor vii din tara are la bază și sărăcia maxima in afara de sănătatea șubrezită intenționat de guvernele politice ale țării! Cică e guvern de socialiști și Romania prin Constituție e tara de stânga! La mâncat rahat se pricepe oricare lătrau din politica românească, la seriozitate, decentă și pro compatrioți, niciunii nu dau în fugă.

  10. ”România, cea mai ridicată inflaţie din UE.„
    Gratie acestei guvernarti execrabil de incompetenta. De doi ani sunt in campanie electorala, iar acum in pragul alegerilor nu au candidati. De ce? Nu-i intereseaza sa numeasca/castige cel mai competent, ci sa fie din clientela politica.

  11. Asta e Romania condusă de mafia psdnl, nu sunt in stare nici să vina cu un candidat propriu, vin cu candidați sub acoperire, rusne

  12. Aiam oar’șce dubii că tomlin ar hi ce trăbui din punct ‘telectual da’ acuș m-am dumirit. Aista-i di-ăla di vorghiește dicăt cu miliiuane. Băietu’ ie oltian sadia. Di-a lu’ Giorgică, chiar dac’ îl hulește… Așa ie iei, oltenii, ie ofticoș’ dacă ie alții mai jmecheroș’ ca iei.

  13. LA MAI MARE!!! era interesant daca Ioana va informa si ca datoria externa a rromaniei a crescut cu 4.3 miliarde Euro IN LUNA FEBRUARIE… ori ca productia industriala la nivelul UE si in rromania e in scadere. Dar ma rog, nu prea poti sa ai pretentiile astea la o agentie de propaganda

  14. spre surprinderea voastra, ultimul guvern eficient a fost condus de Veorica! dupa ea, potopul neoliberal…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.