Datoria Kazahstanului ar putea fi achitată României eşalonat

Modul de achitare al datoriei Rompetrol Rafinare (Kazahstan) faţă de statul român va fi discutat în ianuarie 2011 de, a declarat, miercuri, la postul public de televiziune, preşedintele Traian Băsescu.

 

Întrebat care sunt speranţele ca Kazahstanul să îşi achite datoria preşedintele Băsescu a spus că are promisiunea preşedintelui acestei ţări, adăugând că i-a propus preşedintelui Nursultan Nazarbaev o eşalonare a plăţii pe 2-3 ani.

”Şi eu am fost cu o propunere la dânsul. I-am propus să eşalonăm plata înţelegând că Rompetrol este în dificultate în momentul de faţă. Să facem o eşalonare pe 2-3 ani, cu sume fixe, plătite la date fixe. Promisiunea preşedintelui (n.r. Kazahstanului) a fost că vor trimite în ianuarie o delegaţie să discutăm eşalonarea şi asigurarea că KazMunaiGaz îşi va onora obligaţiile fără să încerce să meargă pe metodele pe care văd că şi acum domnul Patriciu încearcă să le promoveze. Discutăm de 580 de milioane de dolari, pe care statul român trebuie să-i încaseze, şi nu discutăm de valoarea acţiunilor. Cei 580 de milioane de dolari pot fi plătiţi şi în acţiuni dacă aşa se va conveni, dar trebuie să acopere valoarea de 580 de milioane la data returnării”, a precizat preşedintele Băsescu.

Băsescu a insistat pe subiectul datoriilor pe care statul român trebuie să le încaseze. „Nu-mi datorează nimic (Patriciu, n.r.). Să vină avocaţii. Aici discutăm de 580 de milioane de dolari pe care statul român trebuia să îi încaseze şi nu discutăm de valoarea acţiunilor. Cei 580 de milioane de dolari pot fi plătiţi şi în acţiuni, dacă aşa hotărâm, dar trebuie să acopere valoarea de 580 de milioane de dolari la data returnării”, a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, statul român poate accepta orice soluţie convenabilă. „Statul român poate accepta orice soluţie, dar nu în acţiuni cum încearcă să-i convingă domnul Patriciu – au mai rămas nişte obligaţii reciproce – dânsul încearcă să deprecieze valoarea acţiunilor Rompetrol de la data la care dânsul a vândut, şi asta înseamnă că statul român ar trebui să încaseze doar vreo 250-300 de milioane. Dar nu Patriciu e subiectul”, a spus Băsescu.

Preşedintele a cerut, pe 3 decembrie, la întâlnirea de la Astana cu preşedintele Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbaev, onorarea integrală a creanţei bugetare a Companiei Rompetrol-Rafinare faţă de statul român.

La precedenta vizită în Kazahstan, în martie 2010, preşedintele Traian Băsescu a spus, la o întâlnire cu oameni de afaceri, că este necesară respectarea angajamentelor şi obligaţiilor asumate de către companiile care activează în România.

În mai 2010, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a susţinut că Executivul nu ar fi nevoit să reducă pensiile mici dacă omul de afaceri Dinu Patriciu şi-ar plăti datoriile către statul român, în valoare de 600 de milioane de dolari. Udrea a menţionat, că termenul pentru plata datoriei expiră toamna aceasta, dar KazMunaiGaz, care a achiziţionat de la Dinu Patriciu compania Rompetrol, nu îşi poate plăti datoria.

„Dacă domnul Dinu Patriciu, mentorul şi finanţatorul domnului Crin Antonescu (…), şi-ar plăti datoria către statul român, de 600 de milioane de dolari, nu ar mai trebui să tăiem pensiile mici”, a spus Elena Udrea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.