Demisie surpriză a directorului general adjunct al AIEA

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a anunţat duminică demisia directorului general adjunct Rafael Grossi, unul dintre principalii negociatori asupra programului nuclear al Iranului, informează AFP.

„Pot să confirm că directorul general adjunct Rafael Grossi şi-a înaintat demisia din cadrul AIEA. Data plecării sale va fi stabilită foarte rapid”, a declarat o purtătoare de cuvânt a agenţiei Naţiunilor Unite.

Niciun motiv nu a fost oferit pentru demisia surpriză a reprezentantului Argentinei, în timp ce inspectorul-şef al Agenţiei, belgianul Herman Nackaerts, se pregăteşte să se retragă în acest an.

Nackaerts şi Grossi au condus anul trecut negocierile cu Iranul asupra controversatului său program nuclear, în legătură cu care Teheranul susţine că este strict civil. Ţările occidentale suspectează această ţară că doreşte să producă arme atomice cu uraniu îmbogăţit.

În cursul unor serii de reuniuni desfăşurate la Viena şi Teheran, cei doi negociatori au încercat fără succes să convingă Iranul să permită inspectorilor AIEA un acces mai larg la instalaţiile sale nucleare.

Finlandezul Tero Varjoranto urmează să preia mandatul lui Nackaerts în luna octombrie.

Directorul general al AIEA, Yukiya Amano, a fost ales luna trecută pentru al doilea mandat de patru ani care va începe în decembrie 2013.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.